Θεοδωρίδου: "Ρεζερβουάρ" νέων μεταλλάξεων τα παιδιά

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2021 18:51 Θεοδωρίδου: "Ρεζερβουάρ" νέων μεταλλάξεων τα παιδιά

Να εμβολιαστούν τα παιδιά καθώς νοσούν στον ίδιο βαθμό με τους ενήλικες και μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη μεταλλάξεων ανέφερε η καθηγήτρια.

Τα παιδιά που νοσούν από κορωνοϊό, ανεξάρτητα από τη βαρύτητα της νόσου, αποτελούν ρεζερβουάρ για την ανάπτυξη μεταλλάξεων σημείωσε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης. Για το λόγο αυτό συστήνεται ο εμβολιασμός των παιδιών.

Η κα Θεοδωρίδου είπε συγκεκριμένα ότι σε μελέτη σε παιδιά και εφήβους που έγινε σε μεγάλο νοσοκομείο στη Μασαχουσέτη, στην Αμερική με έλεγχο μοριακό και καλλιέργειες ιών από τις εκκρίσεις του αναπνευστικού συστήματος.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι ο ιός που βρίσκεται σε αυτές τις εκκρίσεις σε παιδιά και εφήβους είναι ζωντανός ιός. «Δεν είναι δηλαδή τμήματα του ιού που δε μπορεί να μεταδοθούν, να μεταδώσουν τη λοίμωξη».

Επίσης, φάνηκε ότι το ιικό φορτίο είναι πολύ υψηλό ανεξάρτητα της φάσης της λοίμωξής τους. Συνεπώς τα παιδιά μπορούν εξίσου εύκολα με τους ενήλικες να μεταδώσουν την Covid-19

Παράλληλα η καθηγήτρια ανέφερε ότι όσοι έχουν νοσήσει με κορονοϊό, έχουν περίπου 2,5 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσουν σε σχέση με τα άτομα που έχουν αποκτήσει ανοσία μετά τον πλήρη εμβολιασμό τους. Αυτό σημαίνει ότι η ανοσία που αποκτά κανείς με τον εμβολιασμό είναι ισχυρότερη έναντι της φυσικής νόσησης.

Για το λόγο αυτό συστήνεται και στους νοσήσαντες μία δόση εμβολίου. Όπως είπε η κα Θεοδωρίδου αυτή η υβριδική ανοσία προστατεύει πολύ περισσότερο λόγω των διαφορετικών ειδών αντισωμάτων και της κυτταρικής μνήμης.

Επίσης αναφέρθηκε και σε μια εργασία που δημοσιεύτηκε πριν μια εβδομάδα σε έκδοση του Lancet και φάνηκε ότι τα 3 από τα βασικότερα νοσήματα ψυχικής διαταραχής, δείχνουν στα άτομα που νοσούν ότι έχουν μεγαλύτερη θνησιμότητα από τον κορονοϊό.

Η κα Θεοδωρίδου ανέφερε ακόμη ότι τα εμβόλια mRNA που αναπτύχθηκαν με ταχύτατες διαδικασίες προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πανδημία, είναι ασφαλή και αποτελεσματικά έχοντας συμβάλλει καθοριστικά μέχρι τώρα στον έλεγχο της.

Ανέφερε επίσης ότι το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson βρίσκεται σε αναμονή για την αξιολόγηση από διεθνείς επιστημονικούς φορείς όσον αφορά στην χορήγηση και μίας ακόμη δόσης. «Η θετική γνωμοδότηση συστήνει δεύτερη δόση με την πάροδο δύο μηνών στους άνω των 18 ετών. Με τη δεύτερη δόση η αποτελεσματικότητα αγγίζει το 90%», είπε.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους σημείωσ εότι στην Ελλάδα έχει λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου το 62, 3% του γενικού πληθυσμού ή το 71% του ενήλικου πληθυσμού, ενώ αντίστοιχα ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 68% και 79,2 %, αντίστοιχα.

πηγή: news247.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση