Γιγαντιαίο καλαμάρι κάνει photobombing σε ερευνητικό σκάφος στην Ερυθρά Θάλασσα

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2021 12:35 Γιγαντιαίο καλαμάρι κάνει photobombing σε ερευνητικό σκάφος στην Ερυθρά Θάλασσα

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι ήταν «μεγαλύτερο από άνθρωπο» - Δείτε το βίντεο.

Τα καλαμάρια είναι από τα πλέον μυστηριώδη πλάσματα στον ωκεανό, οπότε όταν κάποιο μας κάνει την τιμή να εμφανίζεται στην κάμερα είναι μεγάλη υπόθεση. Αυτό συνέβη σε μια ομάδα ερευνητών που ξεκίνησε να εξερευνήσει τα βάθη της Ερυθράς Θάλασσας πέρυσι.

Σύμφωνα με τη Metro όχι μόνο βρήκαν ναυάγιο, αλλά ένα τεράστιο καλαμάρι που φαινόταν μεγαλύτερο από έναν άνθρωπο έκανε photobombing στην υποβρύχια κάμερα τους. Ενώ εξερευνούσαν τα απομεινάρια του «Πέλλα», που βυθίστηκε τον Νοέμβριο του 2011, η ομάδα ήρθε σε επαφή με το πελώριο πλάσμα.

Δυστυχώς δεν ήταν ένα από τα μυθικά γιγάντια καλαμάρια, τα οποία μπορεί να φτάσουν τα 18 μέτρα σε μήκος, ωστόσο ήταν μια αρκετά απίστευτη ανακάλυψη.

Οι επιστήμονες το αναγνώρισαν ως ένα «ιπτάμενο μωβ καλαμάρι»

Αν και η εξερεύνηση πραγματοποιήθηκε το 2020, ήταν τον Σεπτέμβριο του 2021 που τελικά οι επιστήμονες το αναγνώρισαν ως ένα «ιπτάμενο μωβ καλαμάρι».

Και ενώ η τυπική πορφυρή πλάτη φτάνει το μισό μέτρο, αυτή ήταν στο μέγεθος ενός ατόμου.

«Δεν θα ξεχάσω ποτέ ό,τι συνέβη όσο ζω», δήλωσε η επικεφαλής του επιστημονικού προγράμματος Mattie Rodrigue σε ένα βίντεο που τραβήχτηκε από την ανακάλυψη.

«Ξαφνικά, καθώς κοιτάζουμε την πλώρη του ναυαγίου, αυτό το τεράστιο πλάσμα εμφανίζεται, ρίχνει μια ματιά στο ROV [τηλεχειριζόμενο όχημα] και τυλίγει ολόκληρο το σώμα του γύρω από το τόξο του ναυαγίου».

Η Ροντρίγκε ήταν μέλος του OceanX, μιας ομάδας θαλάσσιων βιολόγων και κινηματογραφιστών που καταδύονταν στα 2.800 πόδια κάτω από την επιφάνεια της Ερυθράς Θάλασσας.

Μέρος του εξοπλισμού τους περιλάμβανε ένα ROV και ένα Αυτόνομο Υποβρύχιο Όχημα που μπορεί να εξερευνήσει βάθη έως και 19.685 πόδια. Η ομάδα εξερευνούσε το ναυάγιο του «Πέλλα» που βυθίστηκε τον Νοέμβριο του 2011 στην Ερυθρά Θάλασσα (OceanX/YouTube)

Ο Rodrigue ζήτησε βοήθεια από τον Dr Michael Vecchione, ζωολόγο της NOAA, ο οποίος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μυστηριώδες πλάσμα ήταν μια γιγάντια μορφή του μωβ ιπτάμενου καλαμαριού.

«Στην περιοχή που λειτουργείτε, στην Ερυθρά Θάλασσα, υπάρχει ένας πολύ γνωστός πληθυσμός από αυτούς», είπε ο Vecchione στον Rodrigue κατά τη διάρκεια μιας βιντεοκλήσης.

«Γίνονται πραγματικά μεγάλα. Νομίζω ότι αυτό που βλέπετε είναι η γιγαντιαία μορφή του Sthenoteuthis.

Δείτε το βίντεο με το πελώριο πλάσμα

Πηγή: Metro

Προσαρμοσμένη αναζήτηση