Οι Ρουμελιώτικες γεύσεις που όλοι αγαπάμε σε ένα μοναδικό βιβλίο!

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 17 Μαΐου 2021 09:05 Οι Ρουμελιώτικες γεύσεις που όλοι αγαπάμε σε ένα μοναδικό βιβλίο!

Η Λαμιώτισα συγγραφέας, Καλομοίρα Γκρέκα - Τσιλαλή, συγκέντρωσε με ιδιαίτερη επιμέλεια και φροντίδα 220 παραδοσιακές συνταγές από την περιοχή της Στερεάς Ελλάδας, ταξινομημένες σε κατηγορίες.

Περιλαμβάνονται ξεχωριστές κλασικές, αλλά και άγνωστες τοπικές δημιουργίες, μαζί με μοναδικές τεχνικές και παλιά μυστικά, που μας οδηγούν σε λαχταριστές γευστικές απολαύσεις.

Ένα ταξίδι στη διατροφική αρμονία, την ποιότητα, την ποικιλία και την αυθεντικότητα της παραδοσιακής Ρουμελιώτικης κουζίνας.



Σημείωμα συγγραφέως: 
«Στην εποχή μας κατακλυζόμαστε από συνταγές μαγειρικής που προέρχονται απ’ όλα τα μέρη του κόσμου και μας έχουν κάνει να ξεχάσουμε τη δική μας κουζίνα.

Την κουζίνα των μανάδων και των γιαγιάδων μας με τα απλά υλικά, που είναι από τις πιο νόστιμες και υγιεινές κουζίνες του κόσμου.
Επειδή η δική μου γενιά έζησε και μεγάλωσε με την παραδοσιακή ελληνική μαγειρική, αποφάσισα να καταγράψω σε αυτό το βιβλίο τις παλιές συνταγές του τόπου μου, για να μην ξεχαστούν, αλλά και για να αποτίσω ένα φόρο τιμής στις γυναίκες των προηγούμενων γενιών, που μαγείρευαν στα ξύλα κι έκαιγαν τον ξυλόφουρνο και τη γάστρα για να ψήσουν τις πεντανόστιμες πίτες και το ευωδιαστό ψωμί, που ζύμωναν οι ίδιες με μεράκι και αγάπη».

Η Καλομοίρα Γκρέκα-Τσιλαλή γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λαμία, όπου διαμένει μέχρι σήμερα. Τελείωσε το εξατάξιο γυμνάσιο. Είναι μητέρα τριών παιδιών και γιαγιά πέντε εγγονιών.
Αγάπησε πολύ τα έθιμα και τις συνήθειες του τόπου της και από πολύ νέα ασχολήθηκε με τη λαϊκή παράδοση.
Πήγε σε χωριά και πόλεις της Στερεάς Ελλάδας, αλλά και σε όλη την Ελλάδα, όπου κι αν ταξίδεψε, φρόντισε να καταγράψει έθιμα, συνήθειες, παραμύθια, παροιμίες και παραδοσιακά φαγητά.
Έγραψε τις ακόλουθες συλλογές: «Παροιμίες και γνωμικά απ’ όλη την Ελλάδα», «Παραδοσιακά Ρουμελιώτικα Φαγητά» και «Λαϊκά Παραμύθια της Στερεάς Ελλάδας (Ρούμελης)».

Επίσης έγραψε το μυθιστόρημα «Μέσα από ένα μικρό γαλάζιο τετράδιο», καθώς και το αυτοβιογραφικό αφήγημα «Η αδερφή του Αίαντα». Είναι μέλος του Ομίλου Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων.



Προσαρμοσμένη αναζήτηση