Το βότανο που καταπολεμά τη φλεγμονή, ρυθμίζει το σάκχαρο και θωρακίζει τα οστά

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου 2021 21:24 Το βότανο που καταπολεμά τη φλεγμονή, ρυθμίζει το σάκχαρο και θωρακίζει τα οστά

Αν και καταναλώνεται συνήθως για τις αγχολυτικές του ιδιότητες, το πολύτιμο χαμομήλι αποδεικνύεται ωφέλιμο για σειρά παθήσεων και επιπλοκών

Παραδοσιακό γιατροσόφι από τα χρόνια του Ιπποκράτη ήδη, το χαμομήλι έχει αποτελέσει βότανο ευρείας απήχησης για την ηρεμιστική του δράση και επιπλέον ευεργετικά αποτελέσματα σε περιπτώσεις όπως ο πυρετός, οι πονοκέφαλοι, προβλήματα του ήπατος και των νεφρών, η δυσπεψία ή οι δερματικοί ερεθισμοί.

Στις μέρες μας επιλέγεται κυρίως για την καταπολέμηση της αϋπνίας και του άγχους, διαταραχών της πέψης και του βήχα, ενώ χρησιμοποιείται τοπικά ως ενισχυτικό της επούλωσης πληγών του δέρματος.

Για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες ευθύνεται πλήθος συστατικών του, με κύρια τα φλαβονοειδή και αιθέρια έλαιά του με αντιφλεγμονώδη, αντιμικροβιακό, αντιβακτηριακό και αντιοξειδωτικό χαρακτήρα, όπως το χαμαζουλένιο, η βισαβολόλη, η απιγενίνη και η λουτεολίνη.

Ωστόσο, έρευνες έχουν αποδώσει στο υπερβότανο επιπλέον θεραπευτικές ιδιότητες…

1. Ανακουφίζει από τους πόνους περιόδου

Έρευνες έχουν σχετίσει το αφέψημα χαμομηλιού με μικρότερης έντασης κράμπες κατά την εμμηνόρροια, με χαρακτηριστική έρευνα του 2010 που έδειξε ότι η κατανάλωσή του για ένα μήνα πέτυχε μείωση του πόνου από τις κράμπες, καθώς και λιγότερο άγχος και δυσφορία εξαιτίας του.

2. Βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου

Σύμφωνα με μελέτες, η κατανάλωση χαμομηλιού μειώνει το σάκχαρο του αίματος σε ασθενείς με διαβήτη και, καθώς σημειώνουν, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μία σημαντική προσθήκη για τη θεραπεία των ασθενών παράλληλα με τη φαρμακευτική τους αγωγή. Μια έρευνα του 2008 σε αρουραίους διαπίστωσε ότι η συστηματική κατανάλωση του βοτάνου σε αφέψημα εμπόδισε την αύξηση του σακχάρου στο αίμα, εύρημα που υποδεικνύει ότι θα μπορούσε να αποτρέψει ανεπιθύμητες επιπλοκές της νόσου.

3. Καθυστερεί ή αποτρέπει την οστεοπόρωση

Αποτελεί σύμμαχο κατά της πάθησης των οστών όπως προκύπτει από μελέτη του 2004, ενισχύοντας την οστική πυκνότητα και πετυχαίνοντας σημαντικά αποτελέσματα έναντι της οιστραδιόλης. Η ορμόνη σχετίζεται με την οστεοπόρωση και ως εκ τούτου αναγάγει τις γυναίκες σε κύριο στόχο της πάθησης.

4. Μειώνει τη φλεγμονή

Χάρη στα αντιφλεγμονώδη συστατικά του, το χαμομήλι μπορεί να λειτουργήσει ωφελήσει μειώνοντας τον κίνδυνο για σειρά προβλημάτων που σχετίζονται με τη φλεγμονή, συμπεριλαμβανομένων των αιμορροΐδων, του γαστρεντερικού πόνου, της αρθρίτιδας, των αυτοάνοσων διαταραχών ακόμη και της κατάθλιψης.

πηγή: ygeiamou.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση