MENU
weather-icon 19 oC
Αναζήτηση:

Γ. Οικονόμου: Το τίμημα των διεθνών κρίσεων

Γ. Οικονόμου: Το τίμημα των διεθνών κρίσεων

Άρθρο του Γ. Οικονόμου στην εφημερίδα «Παραπολιτικά».

Ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά προβλήματα της χώρας μας είναι το γεγονός ότι η ποιότητα της αντιπολίτευσης είναι αναντίστοιχη με το μέγεθος των διακυβευμάτων, εγχώριων και διεθνών.

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα φτηνής αντιπολίτευσης είναι όσα λέγονται για το παγκόσμιο πρόβλημα της ακρίβειας.

Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι η πανδημία διατάραξε τα παγκόσμια δίκτυα διακίνησης προϊόντων, σε σημείο που οι ειδικοί να λένε ότι η αποκατάσταση στην κατάσταση του 2019 θα επιτευχθεί προς το 2026.

Επίσης, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, με τη συνακόλουθη δράση των Χούθι στην Ερυθρά θάλασσα, έχουν προκαλέσει τεράστια προβλήματα τόσο στην παραγωγή αγαθών όσο και την ομαλή διακίνησή τους. Η Ουκρανία τροφοδοτούσε την παγκόσμια αγορά με πολλά τρόφιμα και πρώτες ύλες. Οι εκτροπές πλοίων από την Ερυθρά Θάλασσα, εξαιτίας των επιθέσεων των Χούθι, συνέβαλαν στην αύξηση των ναύλων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων κατά περίπου 30% μόνο τις τελευταίες δύο εβδομάδες και συνολικά, από το 2020, έως και 1000%, σε ορισμένες φάσεις των κρίσεων.

Ταυτόχρονα, η κλιματική κατάρρευση έχει διαταράξει την παγκόσμια παραγωγή αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, προκαλώντας μείωση της παραγωγής. Αυτό συνδυάζεται με τον υπερπληθυσμό στην Ασία και την Αφρική, που συνεπάγεται αυξημένη ζήτηση προϊόντων. Στην Ασία υπάρχουν πια εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι με αυξημένη ικανότητα αγοράς και κατανάλωσης αγαθών.

Αυτή είναι η διεθνής πραγματικότητα και όποιος την αγνοεί λέει ψέματα. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζει να λαμβάνει σειρά μέτρων για να περιορίσει, στο μέτρο του δυνατού, το φαινόμενο. Και πρόσφατα ο Πρωθυπουργός ξεκίνησε μια δυναμική πρωτοβουλία στην ΕΕ για τον έλεγχο των πολυεθνικών εταιρειών, ώστε να μειωθούν περαιτέρω οι τιμές.

Η ακρίβεια στα τρόφιμα επιμένει, αλλά εργαζόμαστε σκληρά, ώστε με μέτρα θεσμικά, με ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, με ελέγχους και κυρίως με την ενίσχυση του εισοδήματος να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Η ψήφος στη Νέα Δημοκρατία και το ΕΛΚ εγγυάται την ομαλότητα που τελικά θα νικήσει την ακρίβεια.

Γιάννης Οικονόμου
Βουλευτής Φθιώτιδας της Νέας Δημοκρατίας