MENU
weather-icon 23 oC
Αναζήτηση:

Το σκοτάδι "απειλεί" τη Βαλτική: Μπλακάουτ σε νησί της Δανίας που βρίσκεται δίπλα στους αγωγούς Nord Stream

Το σκοτάδι

Στο σκοτάδι φέρεται να βυθίστηκε το νησί (40.000 κατοίκων) Μπόρνχολμ της Δανίας, χωρίς να έχει εξακριβωθεί ακόμη η αιτία της διακοπής ρεύματος. Αναφορές για κομμένο καλώδιο.

Διακοπή έπληξε το νησί Μπόρνχολμ της Δανίας στη Βαλτική Θάλασσα τη Δευτέρα, με τις αρχές να αναφέρουν ότι ένα υποβρύχιο καλώδιο από τη Σουηδία που παρέχει ηλεκτρισμό είχε υποστεί φθορές.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, το νησί 40.000 κατοίκων (και έκτασης 588 τετραγωνικών χλμ.) που βρίσκεται κοντά στους αγωγούς Nord Stream, υπέστη ολικό μπλακάουτ, είδηση που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο DR , επικαλούμενο την τοπική εταιρεία ενέργειας.

Η ακριβής αιτία της διακοπής παραμένει άγνωστη μέχρι στιγμής, αν και αρχές υποστηρίζουν ότι ένα υποβρύχιο καλώδιο από τη Σουηδία που παρέχει ηλεκτρισμό στο νησί έχει κοπεί.

Η εταιρεία Trefor, η οποία παρέχει ενέργεια στο Μπόρνχολμ, είπε ότι το νησί "δυστυχώς επηρεάστηκε από λειτουργικές διακοπές αυτή τη στιγμή", με τον πάροχο ωστόσο να τονίζει στην ιστοσελίδα του πως "δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε εικασίες ως προς την αιτία αυτή τη στιγμή. Και είμαστε στη διαδικασία να διευκρινίσουμε τι φταίει για τη διακοπή ρεύματος".

Η διακοπή ρεύματος σημειώθηκε λίγο πριν τις 8 το πρωί της Δευτέρας, είπε η εταιρεία, προσθέτοντας ότι το ηλεκτρικό ρεύμα είχε επιστρέψει στο ένα τρίτο του πληθυσμού στις 9:35 π.μ. και ολόκληρο το νησί αναμένεται να επανέλθει μέχρι το μεσημέρι.

Η Energinet από την πλευρά της, δημόσια εταιρεία που κατέχει το θαλάσσιο καλώδιο που παρέχει ηλεκτρική ενέργεια στο νησί, ανέφερε ότι μια βλάβη στο δίκτυο υψηλής τάσης είχε ως αποτέλεσμα οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας να μείνουν χωρίς ρεύμα και ότι "εργαζόταν σκληρά για να εντοπίσει το πρόβλημα".

Υπενθυμίζεται πως πριν από δύο εβδομάδες, υπήρξαν αναφορές για ισχυρές εκρήξεις στις περιοχές όπου παρατηρήθηκαν διαρροές στους αγωγούς Nord Stream, ανοιχτά της Σουηδίας και της Δανίας.

πηγή: news247.gr