MENU
weather-icon 16 oC
Αναζήτηση:

Ελλάδα – Σλοβενία 96-68: «Σάρωσε» την ομάδα του Ντόντσιτς και πέρασε στον τελικό του Προολυμπιακού

Ελλάδα – Σλοβενία 96-68: «Σάρωσε» την ομάδα του Ντόντσιτς και πέρασε στον τελικό του Προολυμπιακού

Μια εντυπωσιακή Εθνική μπάσκετ, με πολλούς πρωταγωνιστές. Η Ελλάδα πήρε… άριστα κόντρα στην Σλοβενία, αγωνίστηκε με πάθος και με κορυφαίους τους Τόμας Γουόκαπ και Γιάννη Αντετοκούνμπο, κατάφερε να νικήσει με και να περάσει στον τελικό του Προολυμπιακού τουρνουά. “X-Factor” ο Τολιόπουλος. Ο Λούκα Ντόντσιτς εκτός Ολυμπιακών Αγώνων 2024.

Γαλανόλευκο “πάρτι” πρόκρισης για την Ελλάδα στο κατάμεστο ΣΕΦ. Η Εθνική μπάσκετ πήρε με εμφατικό τρόπο το πρώτο της νοκ-άουτ ματς στο Προολυμπιακό τουρνουά. Η Σλοβενία του Λούκα Ντόντσιτς αποδείχθηκε μικρό “εμπόδιο” για την ομάδα του Βασίλη Σπανούλη, που νίκησε και θα παίξει την Κυριακή (07.07.2024) στον τελικό, για την πρόκρισή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η εκκίνηση της Εθνικής μπάσκετ ήταν εντυπωσιακή. Αντετοκούνμπο και Καλάθης σκόραραν και δημιούργησαν το 9-0 των 2,5 πρώτων λεπτών. Η Σλοβενία δεν έβαζε με τίποτα πόντο, βλέποντας μάλιστα τον Λούκα Ντόντσιτς να αστοχεί σε δυο βολές. Το σερί της Ελλάδας έφτασε μέχρι το 13-0, με την ομάδα του Βασίλη Σπανούλη να παίζει πολύ καλή άμυνα και να παίρνει πόντους και από τον Παπαγιάννη.

Το πρώτο καλάθι των φιλοξενούμενων (13-2) ήρθε μετά από 3:20′ αγώνα, από τον “αστέρα” των Μάβερικς. Ντόντσιτς, Νίμπο και Χρόβατ ήταν οι παίκτες της Σλοβενίας που προσπάθησαν να “ξυπνήσουν” την Σλοβενία (μείωσε σε 22-14), την ώρα που ο Αντετκούνμπο βρέθηκε για λίγο στον πάγκο για να πάρει “ανάσες”.

Οι φιλοξενούμενοι δεν μπόρεσαν να βρουν καλό ρυθμό, η Εθνική μπάσκετ πάτησε και πάλι.. γκάζι -μέσω της καλής της άμυνας- ο Μήτογλου μπήκε στην “εξίσωση” του σκοραρίσματος και ο Τολιόπουλος σκόραρε με μακρινό buzzer beater για το 32-14 της πρώτης περιόδου.

Η Εθνική συνέχισε στους ίδιους ρυθμούς και στο δεύτερο δεκάλεπτο, με τον Τολιόπουλο να αναλαμβάνει στο σκοράρισμα. Η Σλοβενία σημείωνε πόντους κυρίως με βολές. Ο Ντόντσιτς δεν μπόρεσε να πάρει… μπρος, δίνοντας ασίστ στον Νίμπο, ο οποίος ήταν το κυριώτερο πρόβλημα για την ομάδα του Σπανούλη. Η άμυνα όμως ήταν αυτή που έδινε τις λύσεις για την Εθνική μπάσκετ (μπλόκαρε τα ατού των φιλοξενούμενων).

Η επίθεση είχε απλά βρει έναν ικανοποιητικό ρυθμό, με τη διαφορά να διατηρείται στους 20 πόντους. Στο φινάλε της δεύτερης περιόδου όμως η Σλοβενία κατάφερε να ρίξει τη διαφορά (με το 47-33 έκλεισε το πρώτο ημίχρονο).

Ο Γουόκαπ έδωσε στην Εθνική Ελλάδας -με τρία τρίποντα- το καλό ξεκίνημα που έψαχνε στην τρίτη περίοδο, την ώρα που η ομάδα πήγαινε καλά στα ριμπάουντ. Το εύκολο λέι απ του Νικ Καλάθη (58-36) έκανε τον Νίκολιτς να καλέσει τάιμ άουτ. Ο Λούκα Ντόντσιτς ήταν ο μοναδικός που έδειχνε σε εκείνο το σημείο να μη τα.. χάνει από την Σλοβενία.

Αν και είχε ένα κενό διάστημα στο σκοράρισμα -με απουσία του Αντετοκούνμπο- η Εθνική δεν το… πλήρωσε, με τους Παπαγιάννη, Μήτογλου και Τολιόπουλο να “εμφανίζονται” και πάλι. Ο Νίμπο απ’ την άλλη, έβρισκε τον τρόπο να φτάνει στο γαλανόλευκο καλάθι, μαζί με τον Ντόντσιτς (66-50 το σκορ στο τέλος του δεκαλέπτου.)

Ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης μπήκε με το… πόδι στο γκάζι στην τελευταία περίοδο, οι Γουόκαπ και Τολιόπουλος “στήριξαν” την προσπάθεια και η διαφορά ανέβηκε στους 23 πόντους (76-53). Το… τρένο της πρόκρισης για την Εθνική μπάσκετ δεν μπορούσε να βγει από τις ράγες που είχε μπει.

Η έξοδος του Λούκα Ντόντσιτς από το παρκέ, 4,5 περίπου λεπτά πριν τη λήξη του ματς, ήταν… παραδοχή ήττας από την Σλοβενία! Απ’ την άλλη, ο Γιάννης Αντετκούνμπο αγωνίστηκε ελάχιστα στην περίοδο, ενώ ο Βασίλης Σπανούλης έβγαλε από το ματς -κατά σειρά- Καλάθη και Παπανικολάου.

Ο Έλληνας κόουτς πέρασε στο φινάλε του ματς τους Χαραλαμπόπουλο και Παναγιώτη Καλαϊτζάκη, με τους δυο παίκτες να σημειώνουν τους τελευταίους πόντους της Εθνικής για το πανηγυρικό 96-68.