Συγκλονίζει ο χειρούργος για την δωρεά οργάνων του Άγγελου: Είδα το κορμί και είπα «Θεέ μου, τι πάμε να κάνουμε;»
Ο Βασίλης Βούγας, διευθυντής χειρουργικής κλινικής μεταμοσχεύσεων, μίλησε για τις συγκλονιστικές στιγμές που εκτυλίχτηκαν στο ΠΑΓΝΗ - Τον 3χρονο αποχαιρέτισαν γιατροί και νοσηλευτές του νοσοκομείου
Ο 3χρονος Άγγελος χάρισε ζωή με τον θάνατό του. Το αγοράκι μετά τον βασανισμό που έζησε στα χέρια της μητέρας και του πατριού του άφησε την τελευταία του πνοή ενώ τα όργανά του δόθηκαν για μεταμόσχευση.
Ο Βασίλης Βούγας, διευθυντής χειρουργικής κλινικής μεταμοσχεύσεων, μίλησε στο STAR για τις συγκλονιστικές στιγμές που εκτυλίχτηκαν στο ΠΑΓΝΗ: ««Εγώ πρώτος όταν είδα το μικρό κορμάκι του είπα “ω Θεέ μου, τι πάμε να κάνουμε τώρα; Πώς μπορούμε να αφαιρέσουμε ζωτικά μοσχεύματα από ένα τόσο μικρό κορμί;”».
«Η μεγάλη συγκίνηση που νιώθει ένας άνθρωπος, ένας πατέρας, που βλέπει ένα κορμάκι πάνω στο χειρουργικό τραπέζι για αφαίρεση οργάνων... Είναι τρομερά συγκινητική και συνταρακτική στιγμή αλλά και μια στιγμή που πρέπει να μιλήσει η εμπειρία, το καθήκον, η επιστήμη. Γιατί με την αφαίρεση των μοσχευμάτων θα σωθούν άλλοι άνθρωποι».
«Ήταν πραγματικά μια πολύ συγκινητική στιγμή, μια στιγμή που βλέπεις έναν μικρό ήρωα. Ήταν ένας άγγελος επί γης και τώρα είναι άγγελος στον ουρανό», ανέφερε.
Τον 3χρονο αποχαιρέτισαν γιατροί και νοσηλευτές. «Ήταν μια φορτισμένη κατάσταση όλο το βράδυ γιατί ζήσαμε όλοι μαζί, ανεξάρτητα αν δουλεύαμε στη μονάδα Παίδων ή στα χειρουργεία, την αγωνία της κοινωνίας για να κρατηθεί το παιδί στη ζωή που δυστυχώς δεν τα κατάφερε», δήλωσε ο Δημήτρης Βρυσάλης, πρόεδρος των εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ.
Από την πλευρά της η προϊσταμένη του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, Γιούλη Μενουδάκου, είπε πως «ήταν ένα από τα δυσκολότερα περιστατικά που έχουμε χειριστεί. Παρακολουθώντας την υπόθεση απευχόμασταν τη δωρεά γιατί θα σήμαινε και τον θάνατο του Άγγελου».
Η καρδιά του 3χρονου Άγγελου θα μεταμοσχευθεί σε τρίχρονο παιδί στο Βερολίνο της Γερμανίας και οι νεφροί σε έναν 37χρονο στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.
Η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ, με ανακοίνωσή της, αναφέρθηκε στο ιστορικό του παιδιού αλλά και την γενναία απόφαση που έλαβε η γιαγιά του για την δωρεά οργάνων ενώ τονίζει πως αυτή η απόφαση αποτελεί «παράδειγμα προς μίμηση».
Αναλυτικά η ανακοίνωση της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ:
Την Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2025 διακομίσθηκε στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) παιδί ηλικίας 3 ετών με σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Παρά τις προσπάθειες του προσωπικού του νοσοκομείου και ιδίως της ΜΕΘ Παίδων, στην οποία νοσηλεύτηκε, το παιδί κατέληξε.
Η γιαγιά του παιδιού, αφού ενημερώθηκε για τον εγκεφαλικό θάνατο, ζήτησε τη δωρεά των οργάνων του και άμεσα όλο το νοσοκομείο, σε συνεργασία με την Εισαγγελία Πρωτοδικών του Ηρακλείου, συστρατεύτηκε προς αυτή την κατεύθυνση.
Τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου ενημερώθηκε ο Ελληνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) και ταχύτατα δρομολογήθηκαν οι απαραίτητες διαδικασίες για την αξιολόγηση και τη λήψη των προσφερόμενων οργάνων.
Στις 3.00 π.μ. της Τρίτης 4 Φεβρουαρίου, ξεκίνησε το χειρουργείο, με τη προσέλευση χειρουργικής ομάδας από το Βερολίνο της Γερμανίας, για τη λήψη του καρδιακού μοσχεύματος και η αντίστοιχη της Μονάδας Μεταμοσχεύσεων Νεφρών, του ΓΝΑ Ευαγγελισμός. Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΜ, το καρδιακό μόσχευμα προορίζεται για υποψήφιο λήπτη αντίστοιχης ηλικίας, ενώ τα νεφρικά για υποψήφιο λήπτη εγγεγραμμένο στο Εθνικό Μητρώο της χώρας μας.
Όλες οι διαδικασίες διεξήχθησαν με την πλήρη τήρηση των νομικών και ιατρικών προτύπων για την υποστήριξη της δωρεάς και μεταμόσχευσης οργάνων, σε συνεργασία με τον ΕΟΜ.
Τέλος, σημειώνεται ότι στη σύνθετη διαδικασία της Δωρεάς Οργάνων, η οποία προϋποθέτει τη στενή και συντονισμένη συνεργασία του προσωπικού του νοσοκομείου μας, το ΠΑΓΝΗ παραμένει αφοσιωμένο στη στήριξη τόσο των δοτών όσο και των υποψήφιων ληπτών. Ευελπιστούμε ότι αυτή η πράξη αλληλεγγύης θα αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για όλα τα νοσοκομεία, τους φορείς υγείας αλλά και τους συνανθρώπους μας.
Η Διοίκηση του Νοσοκομείου εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στους οικείους του παιδιού, με την ελπίδα ότι ακόμα και σε τέτοιες τραγικές συνθήκες, η δωρεά και η σκέψη της σωτηρίας άλλων ανθρώπων, μέσα από τον μικρό Άγγελο, θα απαλύνει έστω και στο ελάχιστο τον πόνο τους.
Η υπόκλιση των χειρουργών στον Άγγελο
Πριν ξεκινήσει η διαδικασία αφαίρεσης των οργάνων του μικρού Άγγελου, οι γιατροί κράτησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του μικρού παιδιού που τόσο άδικα έφυγε από τη ζωή.
«Ενός λεπτού σιγή» από τις χειρουργικές ομάδες, ως ελάχιστος φόρος τιμής, στο μικρό Άγγελο, που χάρισε ζωή σε ασθενείς συνανθρώπους μας. Θερμές ευχαριστίες στη Διοίκηση, στη ΜΕΘ Παίδων και σε όλο το προσωπικό του Πα.Γ.Ν. Ηρακλείου, όπως επίσης και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών του Ηρακλείου, για την άριστη συνεργασία. Απέραντος σεβασμός προς τη γιαγιά του μικρού αγοριού για την απόφαση της δωρεάς. Ευελπιστούμε η πράξη της αυτή να απαλύνει τον ανείπωτο πόνο της» ανέφερε σε ανάρτησή του ο Ελληνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων.
@lamiareport.gr Είστε έτοιμοι για το 11ο Lamia Challenge; Κοράλι ψιλοκόραλο και ψιλοκοραλάκι! Για πες το… #lr #lamia #Lamiareport #news #tiktokviral #viraltiktok #centralgreece #fyp #fy #video #videoviral #greece #lamiachallenge @Μπέττυ Τσαγιάννη
♬ πρωτότυπος ήχος - LamiaReport.gr
Συνδέσου με την ομάδα του lamiareport.gr στο Viber για άμεση ενημέρωση
Ακολούθησε το LamiaReport.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις
Ακολούθησε το LamiaReport στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!