MENU
weather-icon 18 oC
Αναζήτηση:

Γ. Οικονόμου: Προτεραιότητα η αναβάθμιση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας

Γ. Οικονόμου: Προτεραιότητα η αναβάθμιση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας

H Νέα Δημοκρατία είναι, καταστατικά, κόμμα του άδολου, ασυμβίβαστου και υπεύθυνου πατριωτισμού. Πεποίθηση αυτής της Κυβέρνησης, ήταν και είναι, ότι η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Ελλάδος πρέπει να πλαισιώνεται από τη θωράκιση της ασφάλειάς της και την αναβάπτιση της διεθνούς ισχύος της. Η ασφάλεια είναι προϋπόθεση της ευημερίας.

Γνωρίζουμε καλά ότι για να αναβαθμίσουμε τόσο την πολιτική όσο και την γεωστρατηγική μας θέση, προς όφελος των εθνικών μας συμφερόντων, η χώρα μας πρέπει αφενός να μεριμνά συνεχώς για την ανάπτυξη μιας ισχυρής αποτρεπτικής δύναμης και αφετέρου να είναι μέρος των λύσεων και όχι των προβλημάτων, ιδίως στο σημερινό ταραγμένο διεθνές περιβάλλον.

Χάρη στο σχέδιο και τις θεμελιώδεις επιλογές της Κυβέρνησης η φωνή της Ελλάδας σήμερα είναι πια ισχυρή και επιδραστική. Η πατρίδα μας, μέρα με τη μέρα, γίνεται πιο ισχυρή οικονομικά, πιο ισχυρή γεωπολιτικά, πιο ισχυρή στρατιωτικά.

  • η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων με σύγχρονα οπλικά συστήματα, ανάμεσα στα οποία τα υπερσύγχρονα Rafale, τα αναβαθμισμένα F-16 Viper, τα σύγχρονα άρματα Marder, οι υπερσύγχρονες φρεγάτες καθώς επίσης και η δρομολόγηση των διαδικασιών για την προμήθεια των F-35
  • η υπογραφή 5 αμυντικών συμφωνιών με Γαλλία, Η.Π.Α., Ισραήλ, Αίγυπτο και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
  • η καθαρή θέση της χώρας μας απέναντι στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
  • η σημαντική και καθοριστική μας συμβολή στην επιχείρηση αντιμετώπισης των τρομοκρατικών χτυπημάτων των Χούθι και η συνεπής μας στάση στις υποχρεώσεις μας ως χώρα μέλος της νατοϊκής συμμαχίας


είναι μερικές από τις καθοριστικές πολιτικές μας επιλογές που ενισχύουν τη γεωστρατηγική σπουδαιότητα της χώρας, την αποτρεπτική μας ισχύ και το διεθνές κύρος μας.

Είναι αυτές οι επιλογές που μας επέτρεψαν, ανάμεσα στα υπόλοιπα, να ανταποκριθούμε με πρωτοφανή αποτελεσματικότητα απέναντι σε κάθε κρίση που πυροδότησε η τουρκική πλευρά όλο το προηγούμενο διάστημα. Γεγονός που – ανάμεσα στα άλλα- έπαιξε καθοριστικό ρόλο και στην αλλαγή συμπεριφοράς της Τουρκίας σε ό,τι αφορά τις προκλήσεις στο πεδίο, με αποτέλεσμα εδώ και αρκετό καιρό να έχουμε αυτή την καταλλαγή στο Αιγαίο, που, όσο περισσότερο διαρκεί, τόσο πιο επωφελή αποτελέσματα έχει σε πολλαπλά επίπεδα.

Για να συνεχίσουμε σε αυτό το μήκος κύματος και να παραμείνουμε ισχυροί, θα πρέπει να ακολουθούμε με συνέπεια μια μακροπρόθεσμη πολιτική που θα δυναμώνει και θα εξελίσσει συνεχώς τις Ένοπλες Δυνάμεις μας.

Η ίδρυση του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας είναι μια πρωτοβουλία που υπηρετεί απολύτως την επιδίωξη αυτή.

Με την ίδρυση και λειτουργία του Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας η χώρα μας αποκτά ένα πολύτιμο εργαλείο για την υλοποίηση προγραμμάτων έρευνας και ανάπτυξης στον τομέα της ασφάλειας, την επιτάχυνση της ανάπτυξης του εγχώριου επιχειρηματικού οικοσυστήματος, την προσέλκυση επιστημόνων και ερευνητών και την υποστήριξη νεοφυών και καινοτόμων επιχειρήσεων.

Όπως επεσήμανα και παραπάνω, τα τελευταία χρόνια το αξιόμαχο των Ενόπλων μας Δυνάμεων έχει ενισχυθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, ενσωματώνοντας επιτεύγματα της σύγχρονης τεχνολογίας στις επιχειρησιακές μας δυνατότητες. Όμως η τεχνολογία αυτή ανακαλύπτεται, αναπτύσσεται και παράγεται αλλού. Και αυτό συμβαίνει όχι γιατί δεν υπάρχουν εδώ λαμπερά μυαλά, άνθρωποι με γνώσεις και δυνατότητες που θα μπορούσαν να φέρουν τέτοια αποτελέσματα. Συμβαίνει επειδή η αναζήτηση, και πολύ περισσότερο η παραγωγή και η εφαρμογή της καινοτομίας, απουσιάζει εντελώς. Όλα αυτά τα χρόνια ήταν έξω από την κουλτούρα μας σε ό,τι αφορά την ενίσχυση του αξιόμαχου της χώρας, με αποτέλεσμα να μην είναι στις προτεραιότητες μας η δημιουργία ενός τέτοιου οικοσυστήματος.

Το νομοσχέδιο έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό.

Με την ίδρυση του Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας, η χώρα μας θα έχει την δυνατότητα και την ευκαιρία να μπει σε ένα πολύ ενδιαφέρον και ανταγωνιστικό πεδίο. Να συμμετέχει σε διεθνείς συνεργασίες και να αποκτήσει πολύτιμες εμπειρίες αλλά και σχέσεις, να μπει στη διαδικασία να προσελκύσει λαμπερά μυαλά, να παραγάγει τεχνογνωσία και να εξάγει γνώση.

Φυσικά η ίδρυση του Κέντρου είναι το απαραίτητο πρώτο βήμα. Οφείλουμε να προχωρήσουμε γρήγορα στις κατάλληλες επιλογές προσώπων και στις αναγκαίες πρωτοβουλίες εξασφάλισης πόρων πολλαπλάσιων από όσους αναφέρονται στο μετοχικό του κεφάλαιο, προκειμένου να έχουμε τα αποτελέσματα που προσδοκούμε και μας λείπουν.

Και φυσικά -και αυτό το θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό- οφείλουμε να μεριμνήσουμε ώστε το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας να γίνει ο καταλύτης μεταμόρφωσης της αμυντικής βιομηχανίας στη χώρα μας, τόσο σε επίπεδο φιλοσοφίας όσο και σε επίπεδο αποτελέσματος. Γιατί για να μπορέσει η χώρα να συνεχίσει να ανταπεξέρχεται με επιτυχία στις προκλήσεις της διεθνούς αστάθειας, αλλά και να παρακολουθεί την Τουρκία στρατιωτικά στο μέλλον, πρέπει να στηρίξει αποτελεσματικά την ανάπτυξη μιας εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, και μάλιστα μέσα και από την ανάπτυξη της καινοτομίας νεοφυών επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας.

Κλείνω όπως ξεκίνησα. Η Ελλάδα την τελευταία πενταετία έχει ισχυροποιηθεί γεωστρατηγικά και γεωπολιτικά.

Αλλάξαμε και η αλλαγή μας, η αναβάθμιση μας, έκανε την Τουρκία να αλλάξει στο επίπεδο της συμπεριφοράς στο επίπεδο του πεδίου. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η Τουρκία άλλαξε πολιτική και επιδιώξεις. Δεν πρέπει να είμαστε αφελείς. Ούτε σημαίνει ότι στην ταραγμένη γειτονιά μας δεν θα εμφανίζονται κατά καιρούς καιροσκοπικές συμπεριφορές και λεονταρισμοί, σαν και αυτές που παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα, τόσο από την ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας όσο και από τον Αλβανό πρωθυπουργό.

Για αυτό δεν πρέπει ούτε να εφησυχάζουμε, ούτε να βαυκαλιζόμαστε. Και την ίδια στιγμή δεν πρέπει να απομειώσουμε το εθνικό μας κεφάλαιο, που με κόπο ως χώρα δημιουργήσαμε, ούτε με απερίσκεπτες ενέργειες ούτε με αφελείς προσεγγίσεις.

Κάνεις γύρω μας δεν πρέπει να ξεχνά και να υποτιμά ότι η Ελλάδα έχει το δίκιο με το μέρος αλλά και την ισχύ να το υποστηρίξει. Και την ίδια στιγμή ο δρόμος προς την ΕΕ, με τα οφέλη που αυτός συνεπάγεται για τα γειτονικά κράτη και κυρίως για τους λαούς τους, περνά μέσα από τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, θεματοφύλακας των οποίων στην περιοχή μας είναι η Ελλάδα.

Φτάσαμε έως εδώ με πολλή προσπάθεια και συγκροτημένη πολιτική. Και η πολιτική αυτή είναι η επιτομή του υπεύθυνου πατριωτισμού που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της παράταξης μας και υπηρετούμε με συνέπεια διαχρονικά, μακριά τόσο από εθνικιστικές κορώνες όσο και εθνομηδενισμούς.