MENU
weather-icon 18 oC
Αναζήτηση:

Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ η Ελλάδα για την διετία 2025-26

Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ η Ελλάδα για την διετία 2025-26

Πανηγυρική η εκλογή της Ελλάδας ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Στην σχετική ψηφοφορία για τα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Ελλάδα έλαβε 182 ψήφους, όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσιγκτον, Λένα Αργύρη, μέσω του X.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συγκροτείται από 15 μέλη εκ των οποίων τα πέντε είναι μόνιμα μέλη και τα δέκα είναι μη μόνιμα μέλη με θητεία δύο ετών.

Τα μη μόνιμα μέλη εκλέγονται από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Εκτός της Ελλάδας, τα υπόλοιπα 4 μη μόνιμα μέλη που εξελέγησαν σήμερα είναι το Πακιστάν, η Σομαλία, ο Παναμάς και η Δανία.

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ – που είχε μαγνητοσκοπηθεί πριν την ψηφοφορία στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ – ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε «προεξοφλήσει» την εκλογή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

«Είναι μια μεγάλη τιμή για τη χώρα, μια μεγάλη ευθύνη για τη χώρα.

Η Ελλάδα υπηρετεί μια πολιτική αρχών ως προς την εξωτερική πολιτική και προφανώς όταν κάθεσαι στο τραπέζι του Συμβουλίου Ασφαλείας, πρέπει να λαμβάνεις και ορισμένες αποφάσεις οι οποίες δεν μπορούν πάντα να ικανοποιούν τους πάντες. Έχουμε, όμως, τις αρχές μας, τις προτεραιότητές μας, μια ξεκάθαρη στρατηγική. Είμαστε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ. Δεν λέω ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική ετεροκαθορίζεται, αλλά οι συμμαχίες μας είναι απολύτως δεδομένες.

Με αυτή την αίσθηση υπευθυνότητας και ως ένας παράγοντας που αναγνωρίζεται πια ως παράγων σταθερότητας σε μια περιοχή δύσκολη, νομίζω ότι η Ελλάδα έχει πολλά να προσφέρει στο Συμβούλιο Ασφαλείας», είχε αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.