MENU
weather-icon 16 oC
Αναζήτηση:

Βουλή: «Πυρά» της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης για την κύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας

Βουλή: «Πυρά» της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης για την κύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης με αφορμή την συζήτηση που ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής το πρωί της Πέμπτης για την ενσωμάτωση της συνθήκης της Λισαβόνας για την αναγνώριση των τίτλων σπουδών σχετικά με την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην ευρωπαϊκή περιφέρεια.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, επί της αρχής με τις θετικές ψήφους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και την Πλεύση Ελευθερίας να ψηφίζει «παρόν». Στην πρωτολογία του ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, σημείωσε: «Θα ήθελα να μπορώ να πω ότι προσέρχομαι στο σώμα για να συζητήσουμε την κύρωση της Σύμβασης της Λισαβόνας με ένα αίσθημα ικανοποίησης, αλλά κάτι τέτοιο θα ήταν ψευδές.

Και θα ήταν ψευδές υπό την έννοια ότι η καθυστέρηση της κύρωσης της συγκεκριμένης σύμβασης έρχεται και αντανακλά κάτι. Αντανακλά κάτι σε σχέση με το πόσα χρόνια χρειάστηκε κάποια πράγματα να ωριμάσουν στον εγχώριο δημόσιο διάλογο. Αντανακλά κάτι σε σχέση με το πόσα χρόνια χρειάζονται για να μπορούμε να κάνουμε το αυτονόητο.

«46 από τα 47 κράτη του Συμβουλίου της Ευρώπης έχουν κυρώσει τη Σύμβαση», ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του και προσθέτοντας μια σειρά από άλλα κράτη πέραν του Συμβουλίου της Ευρώπης που έχουν κυρώσει τη Σύμβαση έστρεψε τα βέλη του σε όσους αντιτίθενται στην κύρωσή της, κάνοντας λόγο για «ακαδημαϊκό παλαιοημερολογιτισμό» και «fake news».

Ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι όλα όσα προβλέπει η Σύμβαση έχουν ήδη νομοθετηθεί σε «πρότερα νομοθετήματα» και έκανε ειδική μνεία στα βήματα που έχει σημειώσει ο ΔΟΑΤΑΠ τα τελευταία χρόνια ως προς την ταχύτητα αναγνώρισης τίτλων σπουδών από το εξωτερικό.

«Η τελευταία νομοθετική εκκρεμότητα που αφορούσε στη Συνθήκη της Λισαβόνας λύθηκε στην τελευταία νομοθετική ρύθμιση και αφορούσε στην αναγνώριση περιόδων σπουδών», υπογράμμισε ο υπουργός.

Αναφορικά με τις επιφυλάξεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης για τα ιδιωτικά κολέγια, ο κ. Πιερρακάκης αντέτεινε ότι η Σύμβαση της Λισαβόνας έχει ρητή επιφύλαξη επί του ζητήματος. «Ακούω ένα επιχείρημα από την εποχή που ήμουν κι εγώ φοιτητής», τόνισε σχολιάζοντας τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης.

Δείτε το βίντεο:

Φάμελλος: «Δημιουργείτε ένα πλαίσιο δήθεν νομιμότητας στο βασικό σας σχέδιο που είναι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια»

Την απόσυρση της κύρωσης της «σύμβασης της Λισαβόνας» ζήτησε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στη Βουλή στη σχετική συζήτηση για την παιδεία, ενώ παράλληλα, ενόψει της Διάσκεψης των Προέδρων που επρόκειτο να συνεδριάσει, επέμεινε στην εισαγωγή προς συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές των δύο προτάσεων νόμων του κόμματος για την ακρίβεια και το φορολογικό.

«Δυόμιση μήνες μετά την ψήφιση του νόμου για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων έρχεστε σήμερα να προσθέσετε ένα ακόμα κρίκο στο σχέδιο σας που είναι ιδιωτικοποίηση της ανώτατης παιδείας στην Ελλάδα», είπε ο κ. Φάμελλος κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι φέρνει σήμερα την κύρωση μιας σύμβασης 27 ετών, «ξεχασμένη, με μια επίφαση να δημιουργήσετε ένα πλαίσιο δήθεν νομιμότητας στο βασικό σας σχέδιο που είναι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια».

«Γιατί άραγε το κάνετε αυτό αμέσως μετά τον νόμο; Μήπως επειδή θέλετε να θωρακίσετε τη συζήτηση στο ΣτΕ για τις προσφυγές που έχουν γίνει ή επειδή αυτά τα fund φοβούνται μην ρισκάρουν τα υπερκέρδη τους; Αυτά γίνονται για την ακαδημαϊκή ισοτιμία ή για τα κέρδη κάποιων fund;», είπε, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση «κάνει ό,τι μπορεί για να εξασφαλίσει τα υπερκέρδη λίγων fund που θέλουν να μπουν για να κάνουν ιδιωτικά πανεπιστήμια».

Σχολίασε ότι η κυβέρνηση λέει πως με τη σύμβαση της Λισαβόνας διευκολύνει την κινητικότητα, «δεν μας λέτε όμως ότι εντείνονται οι ανισότητες γιατί και εκεί υπάρχει οικονομικό θέμα στην πρόσβαση στα δικαιώματα». Τόνισε ότι «δεν κάνετε όμως τίποτα για το βασικό πρόβλημα της ελληνικής παιδείας που αποκαλύφθηκε πρόσφατα με έκθεση της Κομισιόν, που σημειώνει τα σοβαρά προβλήματα των Ελλήνων μαθητών».

Δείτε το βίντεο:

Παφίλης: «Η αντιπολίτευση είναι στον δρόμο, εκεί το ΚΚΕ είναι μπροστά με τους εργαζόμενους για την απόκρουση της αντιλαϊκής πολιτικής»

Με την κύρωση της σύμβασης κλείνει ένας κύκλος στο πλαίσιο της εμπορευματοποίησης και υποβάθμισης πτυχίων και σπουδών. Η σύμβαση ανοίγει την πόρτα για αναγνώριση των πτυχίων των κολεγίων και ακαδημαϊκά, επισήμανε ο Θανάσης Παφίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου για την κύρωση της Σύμβασης της Λισαβόνας.

Υπογράμμισε ότι στόχος της σύμβασης είναι να δημιουργηθεί μία δεξαμενή δεκάδων τίτλων σπουδών με αμέτρητες κατηγορίες και διαβαθμίσεις ως αναγνωρισμένα προσόντα, μια δεξαμενή απασχολήσιμων, από την οποία θα γίνεται η διαλογή φθηνού ευέλικτου απασχολήσιμου επιστημονικού προσωπικού από τους εργοδότες. Αυτή είναι η αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ που έχουν εφαρμόσει όλες οι κυβερνήσεις βήμα προς βήμα, πρόσθεσε.

Κατήγγειλε την υποκρισία και την κοροϊδία των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Ν. Αριστεράς που δηλώνουν ότι υποστηρίζουν τη Δημόσια Παιδεία, την ώρα που ως κυβερνήσεις έχουν εφαρμόσει την αντιλαϊκή πολιτική που έχει εμπορευματοποιήσει την Παιδεία. Έχει διαμορφωθεί μια κατάσταση, συνέχισε, όπου η λαϊκή οικογένεια πληρώνει τα μαλλιά της κεφαλής της για να εισαχθούν τα παιδιά της στα Πανεπιστήμια, αλλά και για να τελειώσουν τις σπουδές τους, ενώ το 40% των φοιτητών δουλεύει για να τα βγάλει πέρα.

Υπογράμμισε ότι η αγορά εργασίας έχει γίνει ζούγκλα με βάση τις ευρωπαϊκές οδηγίες που έχουν ψηφίσει οι λάτρεις της ΕΕ, δηλαδή όλα τα αστικά κόμματα και προβλέπουν 13 ώρες δουλειάς για 11 συνεχόμενες μέρες χωρίς ρεπό, απλήρωτη δουλειά μέχρι 2 ώρες, κατάργηση του διαλείμματος ως εργάσιμου χρόνου κλπ. «Είναι απάνθρωπο το σύστημα που υπηρετείτε, μας οδηγεί στον Μεσαίωνα και ακόμα πιο πίσω», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Θ. Παφίλης.

Δείτε το βίντεο:

Χαρίτσης: «Τι νταλκάς έπιασε την κυβέρνηση μες στο κατακαλόκαιρο να κλείσει αυτή την εκκρεμότητα των 27 ετών;»

Ο μεγάλος στόχος της κυβέρνησης είναι η ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, είπε ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστερά Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας για την κύρωση της Σύμβασης της Λισαβώνας, 27 ολόκληρα χρόνια από την υπογραφή της. «Τι νταλκάς την έπιασε την κυβέρνηση και τον Υπουργό Παιδείας μες στο κατακαλόκαιρο να κλείσει αυτή την εκκρεμότητα των 27 ετών;», σχολίασε.

Πηγή: enikos.gr