MENU
weather-icon 27 oC
Αναζήτηση:

Εκτός ελέγχου η πυρκαγιά στη βορειοανατολική Αττική - Σε Καλλιτεχνούπολη, Γραμματικό τα μεγάλα μέτωπα

Εκτός ελέγχου η πυρκαγιά στη βορειοανατολική Αττική - Σε Καλλιτεχνούπολη, Γραμματικό τα μεγάλα μέτωπα

Δραματικές ώρες βιώνει η Αττική από χθες, Κυριακή (11.08.24) όταν ξέσπασε η φωτιά στον Βαρνάβα, που από νωρίς σήμερα το πρωί έχει επεκταθεί στην Πεντέλη – Εκκενώνονται Καλλιτεχνούπολη, Ντράφι, Διώνη, Δασαμάρι, Νταού.

Πλέον τα μέτωπα της φωτιάς στην Αττική είναι τρία: στην Πεντέλη, στην Ανατολή και στο Γραμματικό, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν τιτάνια μάχη με τις φλόγες, τη στιγμή που οι άνεμοι εξακολουθούν να πνέουν θυελλώδεις, ενώ δεν αναμένεται να κοπάσουν τουλάχιστον έως τις 4 σήμερα το μεσημέρι, σύμφωνα με τις δυσοίωνες προβλέψεις των μετεωρολόγων.

Τα ξημερώματα της Δευτέρας μπαράζ μηνυμάτων εστάλησαν σε όσους βρίσκονται στην περιοχή, να εκκενώσουν μια σειρά από οικισμούς. Συγκεκριμένα εκκενώνονται 8 οικισμοί, ενώ παράλληλα εκκενώθηκαντο νοσοκομείο Παίδων Πέντελης και στο 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Στην περιοχή επιχειρούν 560 πυροσβέστες με 177 οχήματα δίνουν μάχη με τις φλόγες για να περιορίσουν το μέτωπο της φωτιάς που ξεκίνησε στο Βαρνάβα και έχει περάσει στο Πεντελικό όρος. Την ίδια ώρα 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και εθελοντές έχουν ριχτεί στη μάχη με τις φλόγες,

Από αέρος συνολικά επιχειρούν 32 εναέρια μέσα και συγκεκριμένα, 17 αεροσκάφη και 15 ελικόπτερα.

Η φωτιά έχει διανύσει μία απόσταση περίπου 30 χλμ.

Έχουν καεί σπίτια, αυτοκίνητα και χιλιάδες μέτρα δάσους, ενώ επικρατούν δυνατοί άνεμοι. Σύμφωνα με την πρόγνωση των μετεωρολόγων στην περιοχή τις επόμενες ώρες θα επικρατήσουν δυνατοί άνεμοι έως 6 μποφόρ.

Οι κάτοικοι σχηματίζουν ουρές με τα αυτοκίνητά του προσπαθώντας να φύγουν από τις περιοχές που είναι υπό εκκένωση.

Την ίδια ώρα εκκενώθηκε το Παίδων Πεντέλης και το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Στο παρακάτω βίντεο φαίνονται οι φλόγες πάνω από το νοσοκομείο Παίδων.

Εκκενώθηκαν και τα μοναστήρια Αγίου Εφραίμ και Πεντέλης.

Τα ξημερώματα της Δευτέρας εστάλησαν μηνύματα του 112 για εκκένωση των περιοχών: Νταού Πεντέλης, Άγιος Σπυρίδωνας, Νέα Πεντέλη, Παλιά Πεντέλη, Ντράφι, Διώνη, Δαμάραση και στον οικισμό Ανατολή.

Πάνω από 20 χιλιόμετρα το πύρινο μέτωπο στη βορειοανατολική Αττική

Συνεχίζει να μαίνεται στην Αττική η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το μεσημέρι στην περιοχή του Βαρνάβα και με την βοήθεια των πολύ ισχυρών ανέμων εντάσεως 7 και 8 μποφόρ, που πνέουν συνεχώς από χθες, έχει δημιουργήσει ένα πύρινο μέτωπο άνω των 20 χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, το έργο της κατάσβεσης είναι πάρα πολύ δύσκολο, καθώς οι άνεμοι αλλάζουν συνεχώς φορά, ενώ τα τρία κύρια μέτωπα που απασχολούν είναι στις περιοχές του Γραμματικού, της Πεντέλης και στον οικισμό της Ανατολής στη Νέα Μάκρη.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν αυτή την ώρα 670 πυροσβέστες και 27 ομάδες δασοκομάντος με 183 οχήματα, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού 32 εναέρια μέσα, και συγκεκριμένα 17 αεροσκάφη και 15 ελικόπτερα.

Λόγω της πυρκαγιάς, εκκενώθηκαν περίπου στις 5 το πρωί οι οικισμοί της Νέας και της Παλιάς Πεντέλης και λίγο αργότερα δόθηκε εντολή εκκένωσης των οικισμών Ντράφι, Διώνη, Δαμάρασι Ραφήνας, Νταού Πεντέλης, Αγίου Σπυρίδωνα και Ανατολής Νέας Μάκρης. Παράλληλα εκκενώθηκαν τα νοσοκομεία Παίδων Πεντέλης και το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, καθώς και η μονή του Αγίου Εφραίμ στην περιοχή της Ανατολής και η μονή Πεντέλης.

Η ΕΛΑΣ έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής σε δεκάδες απομακρύνσεις ατόμων που κινδύνευαν λόγω των πυρκαγιών, ενώ εξέδωσε ανακοίνωση σήμερα το πρωί με την οποία απευθύνει έκκληση στους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες που εκδίδονται για την εκκένωση περιοχών και να μην πλησιάζουν τις πυρόπληκτες περιοχές με τα οχήματά τους.

Χθες ένας πυροσβέστης που επιχειρούσε στον Μαραθώνα τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε στο ιατρικό κέντρο Νέας Μάκρης και στη συνέχεια στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, με εγκαύματα 2ου βαθμού στα χέρια και στα πόδια.

Εκκενώθηκαν και τα μοναστήρια Αγίου Εφραίμ και Πεντέλης. Τα ξημερώματα της Δευτέρας εστάλησαν μηνύματα του 112 για εκκένωση των περιοχών: Νταού Πεντέλης, Άγιος Σπυρίδωνας, Νέα Πεντέλη, Παλιά Πεντέλη, Ντράφι, Διώνη, Δαμάραση και στον οικισμό Ανατολή.

Στις 05:10 εκδόθηκε νέο μήνυμα για την απομάκρυνση των κατοίκων από τους οικισμούς Νέα Πεντέλη προς Μελίσσια και από Παλιά Πεντέλη προς Βριλήσσια. Στις 05:13 για την απομάκρυνση των κατοίκων από τους οικισμούς Ντράφι, Διώνη και Δαμάρασι Ραφήνας προς Λεωφόρο Μαραθώνα, ενώ στις 05:40 για την απομάκρυνση κατοίκων από τους οκισμούς Νταού Πεντέλης και Άγιο Σπυρίδωνα προς Ραφήνα.

Οι κάτοικοι του οικισμού Ανατολή καλούνται να απομακρυνθούν προς Νέα Μάκρη.

Δόθηκε εντολή για ετοιμότητα στην Ανθούσα.

Ειδικότερα λίγο μετά τις 5 το πρωί στάλθηκε μήνυμα από το 112 προς τους κατοίκους της Νέας Πεντέλης με την οδηγία να απομακρυνθούν προς Μελίσσια, και στους κατοίκους της Παλαιάς Πεντέλης να απομακρυνθούν προς Βριλήσσια.

Παράλληλα οι Αρχές προχωρούν στην εκκένωση του Νοσοκομείου Παίδων και του 411 Στρατιωτικού Νοσοκομείου, που βρίσκονται στην περιοχή της Πεντέλης.

Νωρίτερα είχε σταλεί μήνυμα από το 112 στους κατοίκους των περιοχών Πεντέλη, Νέα Πεντέλη, Μελίσσια, Πολιτεία, Εκάλη, Ντράφι και Νέα Ερυθραία να είναι σε ετοιμότητα.

Οι πυροσβέστες καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες.

πηγή: newsit.gr