ΕΚΠΑ: Υπαρκτή η εκδήλωση τσουνάμι μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού – Όλα όσα πρέπει να προσέχουν οι κάτοικοι της Νάξου και της Ίου

Στη δημοσιότητα τα σημεία καταφυγής στα νησιά και κυρίως τα σημεία συγκέντρωσης που αναθεωρήθηκαν καθώς κάποια από αυτά που υπέδειξαν οι τοπικοί δήμοι, θεωρήθηκαν ακατάλληλα
Αναλυτική έκθεση για την πιθανότητα εκδήλωσης τσουνάμι στην ευρύτερη περιοχή των νησιών μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, δημοσίευσε το ΕΚΠΑ.
Στην συγκεκριμένη έκθεση, υπάρχει αναλυτική χαρτογράφηση των περιοχών στα νησιά γύρω από τη Σαντορίνη που ενδέχεται να πληγούν από τσουνάμι.
Αναλυτική έκθεση για την πιθανότητα εκδήλωσης τσουνάμι στην ευρύτερη περιοχή των νησιών μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, δημοσίευσε το ΕΚΠΑ.
Στην συγκεκριμένη έκθεση, υπάρχει αναλυτική χαρτογράφηση των περιοχών στα νησιά γύρω από τη Σαντορίνη που ενδέχεται να πληγούν από τσουνάμι.

Ο χάρτης με επιλεγμένες περιοχές των Κυκλάδων, στον οποίο αποτυπώνεται η συσχέτιση των ευάλωτων ζωνών σε επιπτώσεις τσουνάμι με τις θέσεις των σημείων συγκέντρωσης που έχουν υποδείξει οι τοπικοί δήμοι. Οι περιοχές που σημειώνονται με κόκκινο χρώμα είναι οι πλέον ευάλωτες και δεν ενδείκνυται η τοποθέτηση σημείων συγκέντρωσης σε αυτές
Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, οι οποίοι συμμετέχουν στην Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων ΕΚΠΑ, ακολουθώντας τις διεθνείς πρακτικές για την εκκένωση παράκτιων ζωνών σε περίπτωση τσουνάμι, καθίσταται σαφές ότι απαιτούνται πρόσθετα μέτρα για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού.
- Αναθεώρηση και επικαιροποίηση, όπου κρίνεται αναγκαίο, των σημείων καταφυγής και συγκέντρωσης.
- Καθορισμό περιοχών εκκένωσης.
- Χάραξη και σήμανση διαδρομών εκκένωσης.
- Ενίσχυση της ενημέρωσης και εκπαίδευσης των κατοίκων και επισκεπτών.
- Διεξαγωγή ασκήσεων ετοιμότητας με τη συμμετοχή πολιτών, τοπικών και περιφερειακών φορέων.
- Συνεχή επιστημονική παρακολούθηση της σεισμικής και γεωδυναμικής δραστηριότητας της περιοχής, καθώς και ενίσχυση του δικτύου και του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης τσουνάμι.
«Η πιθανότητα εκδήλωσης τσουνάμι στην ευρύτερη περιοχή Σαντορίνης-Αμοργού είναι υπαρκτή και δεν περιορίζεται αποκλειστικά στη σεισμική δραστηριότητα. Χερσαίες και υποθαλάσσιες κατολισθήσεις μπορούν επίσης να προκαλέσουν την εμφάνιση καταστροφικών κυμάτων, καθιστώντας την προετοιμασία και την ενημέρωση του πληθυσμού απολύτως απαραίτητες. Επιπλέον, ο κίνδυνος τσουνάμι δεν συνδέεται μόνο με την πρόσφατη αύξηση της σεισμικής δραστηριότητας, αλλά αποτελεί μια διαρκή απειλή για την περιοχή.
Σε μια χώρα με υψηλή σεισμικότητα, όπως η Ελλάδα, η ύπαρξη ενός καλά οργανωμένου σχεδίου εκκένωσης, σαφών οδηγιών και συνεχούς εκπαίδευσης του πληθυσμού είναι ζωτικής σημασίας. Η εκδήλωση ενός τσουνάμι μπορεί να είναι απρόβλεπτη, γεγονός που καθιστά αναγκαία την υιοθέτηση συντονισμένων δράσεων πρόληψης και ετοιμότητας», υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της η επιστημονική ομάδα.
Η ομάδα του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, αποτελείται από τους/τις υπ. Δρ. Γώγου Μαριλία, υπ. Δρ. Σπύρου Ναυσικά-Ιωάννα, Δρ. Μαυρούλη Σπυρίδωνα, Καθηγήτρια Ευελπίδου Νίκη, Καθηγητή Ευθύμη Λέκκα και Καθηγήτρια Αντωναράκου Ασημίνα.
Συνδέσου με την ομάδα του lamiareport.gr στο Viber για άμεση ενημέρωση
Ακολούθησε το LamiaReport.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις