ΚΛΕΙΣΙΜΟ
MENU
weather-icon 8 oC
Αναζήτηση:
CREATE IMAGE

Στις 10:00 το πρωί η Βουλή εκλέγει τον Κώστα Τασούλα νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Στις 10:00 το πρωί η Βουλή εκλέγει τον Κώστα Τασούλα νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Για την ανάδειξή του απαιτούνται 151 ψήφοι και άνω, οι οποίοι είναι εξασφαλισμένοι

Στην τελική φάση της διαδικασίας εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας εισέρχεται σήμερα η Βουλή, καθώς διεξάγεται στην αίθουσα της Ολομέλειας η τέταρτη σχετική ψηφοφορία.

Η θητεία της νυν Προέδρου, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ολοκληρώνεται στις 13 Μαρτίου 2025, και είναι πλέον και μαθηματικά βέβαιο ότι ο Κώστας Τασούλας θα είναι ο επόμενος ένοικος του Μεγάρου της Ηρώδου Αττικού.

Η ψηφοφορία θα ξεκινήσει στις 10:00 π.μ. και θα είναι ονομαστική, όπως ήταν και οι τρεις προηγούμενες. Σε αυτή τη φάση, προκειμένου να εκλεγεί νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απαιτείται πλειοψηφία τουλάχιστον 151 βουλευτών. Με δεδομένο ότι ο κ. Τασούλας έχει ήδη εξασφαλίσει 160 ψήφους στις προηγούμενες ψηφοφορίες (σ.σ. 156 βουλευτές διαθέτει ούτως ή άλλως από μόνη της η Νέα Δημοκρατία), η εκλογή του θεωρείται «κλειδωμένη», οπότε δεν θα χρειαστεί πέμπτος γύρος (όπου εκεί θα χρειαζόταν απλώς η σχετική πλειοψηφία για να αναδειχθεί ο ανώτατος πολιτειακός άρχοντας).

Οι προγενέστερες ψηφοφορίες και η κατανομή των ψήφων

Θυμίζουμε ότι στην πρώτη και δεύτερη ψηφοφορία απαιτούνται 200 ψήφοι για να εκλεγεί ένα πρόσωπο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ στην τρίτη ψηφοφορία 180. Στις αναμετρήσεις αυτές, ο Κώστας Τασούλας έλαβε 160 ψήφους, ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ, Τάσος Γιαννίτσης, 34 ψήφους, η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Λούκα Κατσέλη, 40 ψήφους, και ο προταθείς από το κόμμα «Νίκη», Κωνσταντίνος Κυριακού, 14 ψήφους. Στην πρώτη ψηφοφορία συμμετείχαν 297 βουλευτές, ενώ καταγράφηκαν 49 ψήφοι «παρών» και τρεις απουσίες. Στις επόμενες δύο ψηφοφορίες συμμετείχαν και οι 300 βουλευτές, με 52 εξ αυτών να δηλώνουν «παρών».

Το επόμενο βήμα μετά την εκλογή

Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος στην Ολομέλεια, ο πρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, θα επισκεφθεί το γραφείο του νεοεκλεγέντος Προέδρου, για να τον ενημερώσει επίσημα για το αποτέλεσμα. Ακολούθως ο κ. Τασούλας θα προβεί σε σύντομη ομιλία, αναφέρει το newsbeast.gr.

Μητσοτάκης για Τασούλα: Η εκλογή του θεσμική νίκη του πολιτεύματος απέναντι στις ατυχείς απόπειρες να τον εμπλέξουν σε μικροκομματικούς ανταγωνισμούς
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ Μητσοτάκης για Τασούλα: Η εκλογή του θεσμική νίκη του πολιτεύματος απέναντι στις ατυχείς απόπειρες να τον εμπλέξουν σε μικροκομματικούς ανταγωνισμούς
Νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Κωνσταντίνος Τασούλας
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ Νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Κωνσταντίνος Τασούλας