Σήμερα ο Πάνος Σόμπολος στη Λαμία για να παρουσιάσει το νέο του βιβλίο

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2024 11:10 Σήμερα ο Πάνος Σόμπολος στη Λαμία για να παρουσιάσει το νέο του βιβλίο

Σήμερα, Πέμπτη 27 Ιουνίου στις 20:00, στο Πνευματικό Κέντρο της Μητρόπολης Φθιώτιδας.

Το Βιβλιοπωλείο Μπέτσης και οι Εκδόσεις Πατάκη σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Παναγιώτη Σόμπολου με τίτλο: «Βεντέτες», την Πέμπτη 27  ουνίου στις 20:00, στο Πνευματικό κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Φθιώτιδας (Μ. Αλεξάνδρου 21, στη Λαμία).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

  • Θανάσης Μακρυγιάννης, Πρόεδρος δικηγορικού Συλλόγου Φθιώτιδας
  • Παναγιώτα Φαρδή, ιατρός παθολόγος Αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου
  • Δημήτρης Σιόλος, Αστυνομικός Διευθυντής Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Λαμίας

Την εκδήλωση θα συντονίσει η Λένα Παρασκευά, Δημοσιογράφος STAR Κεντρικής Ελλάδος

Μέρος από την Πώληση των βιβλίων θα διατεθεί στον ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ!!!

Ο Συγγραφέας θα συνομιλήσει με το κοινό και θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου του.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Ένα εξαιρετικό βιβλίο με απομνημονεύματα και μαρτυρίες.

Εγκλήματα βεντέτας που απασχόλησαν την ελληνική κοινή γνώμη από το 1920 έως και το τέλος του 20ού αιώνα. Πραγματικές υποθέσεις βεντέτας που διαδραματίστηκαν στην Κρήτη, στη Μάνη αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, πολλές από τις οποίες είχαν συγκλονίσει το πανελλήνιο. Στο βιβλίο προτάσσεται μια σύντομη ιστορία της βεντέτας από την αρχαιότητα ως τη σύγχρονη εποχή, όπου εντοπίζονται οι ρίζες του εθίμου της αυτοδικίας.

Εξετάζεται το πώς ξεκίνησε ο άγραφος νόμος του αίματος στην Κρήτη, εξηγείται επίσης με παραδείγματα η κρητική έννοια του σασμού και γίνεται λόγος για τον γδικιωμό και τους ξεβγαλτήδες στη Μάνη. Τέλος, αναφέρονται και άλλες χώρες και περιοχές στις οποίες άνθισε η βεντέτα: η Κύπρος, η Ιταλία, η Αλβανία, η Σερβία, η Ισπανία, η Κορσική κ.ά.

«Έγραψα αυτό το βιβλίο για να αφήσω μια παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές γύρω από τα εγκλήματα της βεντέτας και για να καταδείξω τη βαρβαρότητα αυτού του εθίμου, που κυριαρχούσε παλαιότερα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, κυρίως όμως στην Κρήτη και στη Μάνη.

Στη Μάνη όλα δείχνουν ότι η απάνθρωπη αυτή παράδοση, που ξεκλήρισε οικογένειες, ερήμωσε χωριά ολόκληρα κι έστειλε στο χώμα αμέτρητα θύματα, έχει εκλείψει οριστικά, όπως έχει εκλείψει και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Αντίθετα, στην Κρήτη δυστυχώς δεν εξέλιπε ούτε και πρόκειται να εκλείψει – παρά μόνο αν κάποια κυβέρνηση τολμήσει να πάρει μέτρα ώστε να αφαιρεθούν όλα τα όπλα από τα σπίτια στην Κρήτη, και κυρίως στις ορεινές περιοχές, και να τιμωρούνται παραδειγματικά όσοι οπλοφορούν. Μόνο τότε θα υπάρξει η ελπίδα να σταματήσουν οι αιματοχυσίες».

Π.Σ.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση