Σήμερα Κυριακή στα Λελέικα Ύπατης: Μαρία Λούκα, Γιώργος Ζαχαριουδάκης και Στέλιος Συκάκης σε μια συναυλία με “άρωμα” Κρήτης!

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 01 Σεπτεμβρίου 2024 08:22 Σήμερα Κυριακή στα Λελέικα Ύπατης: Μαρία Λούκα, Γιώργος Ζαχαριουδάκης και Στέλιος Συκάκης σε μια συναυλία με “άρωμα” Κρήτης!

Tην Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου υποδεχόμαστε το Φθινόπωρο με τους Μαρία Λούκα, Γιώργο Ζαχαριουδάκη και Στέλιο Συκάκη και το Cretan Winds στον Τόπο Τεχνών «Χώρα», στα Λελέικα Υπάτης, στα πλαίσια του 18ου Φεστιβάλ Οίτης.

Το Cretan Winds παρουσιάζει μουσικές από διάφορες παραδόσεις της Ελλάδας με ιδιαίτερη εστίαση στα μουσικά ιδιώματα της Κρήτης. Οι τρεις μουσικοί που το απαρτίζουν μεταφράζουν με τον δικό τους τρόπο το παραδοσιακό υλικό προσπαθώντας να ανανεώσουν το παλιό, να το εμπλουτίσουν, και δημιουργικά να το εντάξουν στο σήμερα.

Η Μαρία Λούκα, με τέσσερις προσωπικές δισκογραφικές δουλειές στο ενεργητικό της, προσδίδει ένα ιδιαίτερο ύφος και μια γυναικεία πνοή στο δημοτικό τραγούδι.

Ο Γιώργος Ζαχαριουδάκης, έχοντας ερευνήσει σε επίπεδο διδακτορικού την παραδοσιακή μουσική, αναβιώνει αρχέγονα και ξεχασμένα όργανα της Ελλάδας.

Ο Στέλιος Συκάκης, δεξιοτέχνης των νυχτών οργάνων, αναδεικνύει τις δυνατότητες των οργάνων φανερώνοντας ένα προσωπικό στυλ και ήχο.

Τα μουσικά όργανα που χρησιμοποιούν είναι το σφυροθιάμπολο (σουραύλι ή φλογέρα), η μαντούρα (κρητικός αυλός), η ασκομαντούρα (άσκαυλος), η κρητική λύρα, το λαούτο, το μπουλγαρί (κρητικός ταμπουράς), και το νταουλάκι.

Οι τρεις μουσικοί έχουν στο ενεργητικό τους μια πληθώρα εμφανίσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό τα τελευταία δέκα χρόνια. Έχουν εκδώσει ένα άλμπουμ με τίτλο ”Αυγερινός” το οποίο αποτελεί ιδιαίτερη πρόταση για την ερμηνεία της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής.

Η καινούργια προσέγγιση που επιδιώκει το Cretan Winds βασίζεται σε ποικίλα μουσικά ιδιώματα της Ελλάδας. Παρ’ όλο που το υλικό είναι παλαιό δεν προσεγγίζεται μουσειακά. Μέσα από μια δημιουργική και δυναμική διάθεση το Cretan Winds διασκευάζει, αυτοσχεδιάζει, και παράγει νέες ιδέες.

Εκτός από τα όργανα που προαναφέρθηκαν, οι συναυλίες θα παρουσιάσουν τα παρακάτω όργανα: τσαμπούνα (Αιγαιακός άσκαυλος), σαζολάουτο, δυτικό φλάουτο, ιρλανδική φλογέρα (whistle), ινδικό φλάουτο (bansuri), και μπεντίρ (framedrum).

Τιμές εισιτηρίων:

Προπώληση: 10 €

Ταμείο: 12 €

Προπώληση εισιτηρίων: Γραφεία του Φεστιβάλ Οίτης στη Λαμία (Αντιγόνης 7, τηλ. 22310 43333) ώρες 10.00 έως 17.00.

Πληροφορίες / κρατήσεις:  6936995142 / 6936994980

Δείτε το πλήρες πρόγραμμα του 18ου Φεστιβάλ Οίτης στο:  www.xwra.gr

Info:
Cretan Winds: Μαρία Λούκα, Γιώργος Ζαχαριουδάκης, Στέλιος Συκάκης
Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2024
Ώρα έναρξης: 21.30

Τόπος Τεχνών «Χώρα»
Λελέικα Υπάτης, Φθιώτιδα
Τηλ. 22310 51075

email: info@xwra.gr
www.xwra.gr

Σε συνδιοργάνωση με:

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Οργανισμός Πολιτιστικής Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας (Ο.Π.Α.ΣΤ.Ε.)

Δήμος Λαμιέων

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση