MENU
weather-icon 18 oC
Αναζήτηση:

Ο Μητσοτάκης στη σύνοδο του ΝΑΤΟ με μήνυμα για τη Βόρεια Μακεδονία: Τηρείστε τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλιώς…

Ο Μητσοτάκης στη σύνοδο του ΝΑΤΟ με μήνυμα για τη Βόρεια Μακεδονία: Τηρείστε τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλιώς…

Η συνεδρίαση θα είναι επετειακή, καθώς φέτος κλείνουν 75 χρόνια από την ίδρυση της Συμμαχίας - Η Βόρεια Μακεδονία στο.. στόχαστρο της Αθήνας

Σε δύσκολους καιρούς με δύο πολέμους να βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, συνεδριάζει η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, με κύρια θέματα στην ατζέντα της την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της συμμαχίας αλλά και την μεγαλύτερη συνεισφορά από τα κράτη μέλη της Ε.Ε και τον Καναδά, για την υλοποίηση των προβλεπομένων σχετικά με τις αμυντικές επενδύσεις.

Η συνεδρίαση θα είναι επετειακή, καθώς φέτος κλείνουν 75 χρόνια από την ίδρυση της Συμμαχίας, ενώ αναμένεται να επικυρωθεί και ο ορισμός του νέου γενικού γραμματέα, του πρώην Πρωθυπουργού της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, ο οποίος θα διαδεχθεί τον Γενς Στόλτενμπεργκ.

Διαφοροποίηση αυτής της Συνόδου η συμμετοχή της Φιλανδίας και της Σουηδίας, οι οποίες προσχώρησαν στην βορειοατλαντική συμμαχία και έτσι η Σύνοδος Κορυφής θα διεξαχθεί με 32 συμμάχους.

Η Ουκρανία και η συνέχιση της στήριξης της θα είναι ένα ακόμη από τα βασικά θέματα στην ατζέντα των ηγετών, όπως επίσης και η επιβεβαίωση της συνεργασίας του ΝΑΤΟ με τους 4 εταίρους, την Αυστραλία, την Ιαπωνία, την Νέα Ζηλανδία και τη Νότια Κορέα. Τρομοκρατία, ελεύθερη ναυσιπλοΐα και μετανάστευση, κοινές προκλήσεις για συμμάχους και εταίρους θα τεθούν επίσης υπό συζήτηση.

Όσον αφορά τις αμυντικές δυνατότητες και τη δέσμευση για αμυντικές δαπάνες που θα φθάνουν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ, η χώρα μας βρίσκεται στον σκληρό πυρήνα των συμμάχων χωρών που υπερβαίνουν αυτό το ποσοστό, ενώ την ίδια ώρα η Αθήνα μαζί με την Βαρσοβία έχουν καταθέσει από κοινού πρόταση για την δημιουργία μίας ευρωπαϊκής ασπίδας αεράμυνας, η οποία θα χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς πόρους και θα λειτουργεί συμπληρωματικά του ΝΑΤΟ, πρόταση που όμως δεν έχει ακόμη ωριμάσει στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Βόρεια Μακεδονία στο... στόχαστρο της Αθήνας

Η Βόρεια Μακεδονία έγινε μέλος του ΝΑΤΟ στις 27 Μαρτίου του 2020, αμέσως μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Τότε, ο πρόεδρος της χώρας, Στέβο Πενταρόφσκι ανέφερε ότι εκπληρώθηκε ένας από τους δύο στρατηγικούς στόχους της χώρας.

Ο δεύτερος ήταν η ένταξη στην Ευρωπαική Ένωση.

Η μη χρήση ωστόσο από τη νέα ηγεσία (σ.σ. Σιλιάνοφσκα και Μίτσκοσκι) του συνταγματικού ονόματος της χώρας, όπως ρητά προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και η προκλητική στάση των δύο ηγετών, οι οποίοι ουκ ολίγες φορές έχουν υποστηρίξει ότι στο εσωτερικό θα αποκαλούν τη χώρα "Μακεδονία", έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Αθήνας, η οποία προτίθεται να θέσει το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής, προειδοποιώντας τους συμμάχους ότι η στάση της γειτονικής χώρας αποτελεί εμπόδιο για την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

"Η Βόρεια Μακεδονία εντάχθηκε στη Συμμαχία με το συνταγματικό της όνομα και εκπροσωπείται στο ΝΑΤΟ με αυτό το όνομα", είχε δηλώσει αξιωματούχος του ΝΑΤΟ προ ολίγων μηνών, όταν η πρόεδρος της γειτονικής χώρας στην ορκωμοσία της δεν το ανέφερε, καθιστώντας σαφή τη θέση του ΝΑΤΟ.

"Υπάρχουν τρεις προυποθέσεις για να προχωρήσει η ευρωπαϊκή προοπτική", είπε προ ημερών ο Υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης στην ομιλία του στον Economist, ξεκαθαρίζοντας τη θέση της Αθήνας.

"Πρώτον, το ευρωπαικό κεκτημένο. Δεύτερον διεθνές δίκαιο και οι διεθνείς συνθήκες και τρίτον, η δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Επί αυτών των ζητημάτων, δεν μπορεί να υπάρξουν εκπτώσεις".

Οι συναντήσεις

To βράδυ της Τετάρτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται στον Λευκό Οίκο στο δείπνο που παραθέτει προς τιμήν των ηγετών ο Αμερικανός Πρόεδρος Joe Biden.

Στην Ουάσιγκτον, ο Πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με μέλη του Κογκρέσου. Ακόμη, έχει προσκληθεί από το Council on Foreign Relations, όπου την Τρίτη θα έχει συζήτηση με τον πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα DanieL Speckhard.

Tην Τετάρτη, ο Πρωθυπουργός θα συζητήσει στο πλαίσιο του NATO Public Forum με την πρώην αναπληρώτρια Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Nadia Schadlow.

Mετά τις εργασίες της Συνόδου, ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, όπου την Παρασκευή θα έχει συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Antonio Guterres.

Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθεί η ανάληψη από την Ελλάδα της θέσης του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (2025-26), καθώς και το Κυπριακό και το έργο της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Μαρία Άνχελα Ολγκί.

Πηγή: thetoc.gr