MENU
weather-icon 17 oC
Αναζήτηση:

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ο Ελληνισμός δεν θα πάψει να αγωνίζεται μέχρι να επανενωθεί η Κύπρος»

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ο Ελληνισμός δεν θα πάψει να αγωνίζεται μέχρι να επανενωθεί η Κύπρος»

«Δεν αποδεχόμαστε τετελεσμένα» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργόςΚυριάκος Μητσοτάκηςμίλησε στην εκδήλωση μνήμης που διοργανώνει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης για τη συμπλήρωση 50 ετών από το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή στηνΚύπρο, στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία.

«Είμαι σήμερα εδώ βαθιά συγκινημένος εκπροσωπώντας κάθε Ελληνίδα και Έλληνα απανταχού της γης. Δυο λέξεις έχουν σφραγίσει τις ζωές μας: «Δεν ξεχνώ», τόνισε στην έναρξη της ομιλίας του.

«Έχουμε ακλόνητη πίστη μέσα μας. Συναντάμε τα 50 χρόνια εισβολής και κατοχής σε μια συγκυρία που μας καλεί να ζυγίσουμε τα βήματα που κάναμε μπροστά ώστε τα διδάγματα του χθες να γίνουν προστάγματα του σήμερα».

Ο πρωθυπουργός μίλησε για αφετηρία νέας ορμής για τις μελλοντικές μας διεκδικήσεις.

Έκανε μια αναδρομή στην ιστορία και τόνισε ότι κοιτάμε μπροστά αντλώντας δυνάμεις από την οδυνηρή εμπειρία.

«Δεν αποδεχόμαστε τετελεσμένα»

«Στον μισό αιώνα που πέρασε αυτό το νησί έγινε μια σύγχρονη δημοκρατία και στάθηκε όρθιο απέναντι στις ολέθριες συνέπειες του Ατίλλα. Κράτησε ζωντανό το αίτημα επανένωσης της χώρας. Έγινε μέλος της ΕΕ με την οικονομία της να αναπτύσσεται συνεχώς. Η πληγή ωστόσο εξακολουθεί να αιμορραγεί και ο Βορράς εξακολουθεί να είναι υπό κατοχή.

Εδώ κοντά προκαλεί το μόνο τείχος του καιρού μας που διχοτομεί μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Μίλησε για την ανοχή που επιδεικνύουν κάποιοι που δεν μπορεί να οδηγήσει σε λήθη. Δεν αποδεχόμαστε τετελεσμένα».

Η επιδίωξή μας είναι μια, κυπριακή δημοκρατία με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα, και μια ιθαγένεια σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία σε ένα ενιαίο κράτος όπου όλοι οι πολίτες θα είναι και κύπριοι και ευρωπαίοι χωρίς στρατό κατοχής. Όπως ακριβώς το προβλέπουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ αλλά αι ο σεβασμός στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Οι δυο εθνικοί πόλι είμαστε πιο ενωμένοι από ποτέ κάτι που δεν ήταν ανέκαθεν σταθερό δεδομένο. Η εμπειρία μας χαλύβδωσε τη συνεργασία. Απορρίπτουμε το χρεοκοπημένο δόγμα ότι η ακινησία παράγει κίνηση. Ούτε συμβιβαζόμαστε με την μοιρολατρική διαπίστωση ότι κάθε νέος χρόνος θα είναι ίδιος ή χειρότερος από τον προηγούμενο. Η ελληνοτουρκική προσέγγιση βοηθά και ο Κυπριακό και αναδεικνύουμε συστηματικά το εθνικό μας θέμα. Είμαι ειλικρινής προς την Άγκυρα: το γεγονός ότι συζητούμε δε σημαίνει και ότι συμφωνούμε.

Ενώπιον του Νίκου Χριστοδουλίδη αναφέρθηκε σε σχέδιο και ακλόνητη πίστη και τόνισε ότι η Κύπρος για μισό αιώνα στάθηκε όρθια στις ολέθριες συνέπειες του Αττίλα, διατήρησε τρεις γενιές ζωντανό το αίτημα της επανένωσης, έγινε μέλος της ΕΕ ενισχύοντας την οικονομία, αλλά η πληγή εξακολουθεί να αιμορραγεί και η Γη της Αφροδίτης παραμένει διχοτομημένη ενώ ακόμη υπάρχουν πρόσφυγες.

Ο Ελληνισμός δεν θα πάψει να αγωνίζεται μέχρι να επανενωθεί η Κύπρος, κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Δείτε βίντεο: