Τα 12 μέτρα για αυξήσεις μισθών και οι 12 μειώσεις φόρων

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 09 Σεπτεμβρίου 2024 18:58 Τα 12 μέτρα για αυξήσεις μισθών και οι 12 μειώσεις φόρων φωτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στην εξειδίκευση των παρεμβάσεων της κυβέρνησης, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, προχώρησε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Αυτές κατανέμονται σε 12 αυξήσεις αποδοχών και τις 12 νέες μειώσεις φόρων, όπως τόνισε συγκεκριμένα ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε συμπληρωματικό προϋπολογισμό που θα αυξάνει τα κονδύλια για τις επενδύσεις.

Το συνολικό ύψος των παρεμβάσεων, τόσο από την πλευρά της μείωσης των φόρων, όσο και της αύξησης των αποδοχών ανέρχονται σε 1,450 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα:

Αυξήσεις αποδοχών
1.    Νέα αύξηση των συντάξεων από 1/1/2025 από 2% - 2,5%.
2.    Έκτακτη οικονομική ενίσχυση για συνταξιούχους με προσωπική διαφορά (100 εκατ. ευρώ)
3.    Οριζόντια αύξηση στους μισθούς στο Δημόσιο με εξίσωση εισαγωγικού μισθού με τον κατώτατο (πάνω από 100 εκατ. ευρώ) - Σύμφωνα με τον Θάνο Πετραλιά, είναι κανόνας με τον οποίον αναπροσαρμόζονται όλα τα μισθολογικά κλιμάκια του Δημοσίου, αναλόγως της αύξησης του κατώτατου μισθού. Δηλαδή 100 ευρώ αύξηση στους δημοσίους υπαλλήλους μέχρι το 2027.
4.    Διεύρυνση του επιδόματος επίτευξης στόχων στο Δημόσιο (40 εκατ. ευρώ)
5.    Αύξηση φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος (1500 - 2500 ευρώ)
6.    Αύξηση 20% στην νυχτερινή αποζημίωση των ένστολων (25 εκατ. ευρώ)
7.    Κίνητρο προσέλκυσης γιατρών (16 εκατ. ευρώ)
8.    Επιπλέον δόση στους δικαιούχους του επιδόματος παιδιού (70 εκ. ευρώ)
9.    Ενίσχυση επιδόματος αναπηρίας
10.    Ενίσχυση στους ΑμεΑ δικαιούχων του επιδόματος ΟΠΕΚΑ
11.    Καταβολή 200 ευρώ στους ανασφάλιστους υπερήλικες
12.    Καταβολή 50% του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος στους δικαιούχους του

Μειώσεις φόρων
1.    Μείωση 1 μονάδας των εισφορών (440 εκατ. ευρώ) - Στο μέσο όρο της ΕΕ ως προς το μη μισθολογικό κόστος έχει μια διάσταση ανταγωνιστικότητας
2.    Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος
3.    Μονιμοποίηση επιστροφής ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο
4.    Απαλλαγή φόρου εισοδήματος για κενά ακίνητα
5.    Απαλλαγή από ΦΠΑ για νέες οικοδομές
6.    Κατάργηση του τέλους σταθερής τηλεφωνίας
7.    Απαλλαγή από φόρο ασφαλίστρου 15% συμβολαίων υγείας για παιδιά
8.    Φοροαπαλλαγή οικειοθελών παροχών υπηρεσιών υπέρ νέων γονέων
9.    Μείωση ΕΝΦΙΑ 20% για κατοικίες που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές
10.    Αυτοτελής φορολόγηση των εφημεριών του ΕΣΥ με συντελεστή 22%
11.    Κίνητρα για καινοτομία και συγχωνεύσεις
12.    Μείωση φόρων χαρτοσήμου

Οι παρεμβάσεις που τίθενται σε εφαρμογή το 2025 για μισθούς, συντάξεις, φόρους, στεγαστική πολιτική, επιδόματα, ανάπτυξη
Η οικονομική πολιτική του 2025, όπως εξαγγέλθηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο πλαίσιο της ΔΕΘ περιλαμβάνει αυξήσεις αποδοχών, μειώσεις φόρων και παρεμβάσεις σε πνεύμα δικαιοσύνης και κοινής λογικής για τη χρηματοδότηση της κοινωνικής πολιτικής καθώς και την αποκατάσταση φυσικών καταστροφών.

Βάση του πακέτου αύξησης των εισοδημάτων το 2025 είναι η φιλοαναπτυξιακή πολιτική που εφαρμόστηκε τα προηγούμενα χρόνια, σε συνδυασμό με την δημοσιονομική σοβαρότητα, που επιτρέπουν σήμερα στη χώρα μας να είναι σε θέση να εφαρμόσει ένα πλήρες οικονομικό πρόγραμμα ενίσχυσης των πολιτών, τη στιγμή που πολλές χώρες της ΕΕ καλούνται τώρα σε δημοσιονομική προσαρμογή.

Η προσπάθεια θα συνεχιστεί και θα ενταθεί, καθώς ο στόχος της σύγκλισης επιτυγχάνεται σταδιακά, συνδυάζοντας πάντοτε τη δημοσιονομική πειθαρχία, με μια φιλoεπενδυτική πολιτική.

Σε σχέση με τους νέους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες διευκρινίζεται ότι:

  • Για την Ελλάδα, η ετήσια αύξηση πρωτογενών δαπανών που επιτρέπεται εντός του δημοσιονομικού πλαισίου ανέρχεται σε περίπου 3% ετησίως, δηλαδή για το 2025 περίπου 3 δισ. ευρώ (καθώς οι καθαρές πρωτογενείς δαπάνες το 2024 υπολογίζονται σε 100 δισ. ευρώ). Ειδικά για το 2025, το ακριβές ποσοστό αύξησης, λαμβάνοντας υπόψη την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2024, αναμένεται να οριστικοποιηθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου.
  • Η αύξηση των δαπανών χωρίς νέα μέτρα ανέρχεται σε περίπου 2 δισ. ευρώ, από τα οποία: (α) περίπου 1 δισ. ευρώ ετησίως είναι η αύξηση των συντάξεων με βάση τις νέες συνταξιοδοτήσεις και την αύξηση με βάση τον πληθωρισμό και το ΑΕΠ και (β) περίπου 1 δισ. ευρώ ετησίως υπολογίζεται η αύξηση των τακτικών δαπανών κυρίως για την υγεία και την παιδεία.
  • Επιπλέον για το 2025 (όπως και το 2026) υπολογίζεται σημαντική αύξηση των φυσικών παραλαβών των εξοπλιστικών προγραμμάτων καθώς αναμένεται μεταξύ άλλων η παραλαβή των φρεγατών Belharra. Πιο συγκεκριμένα οι φυσικές παραλαβές αναμένεται να αυξηθούν κατά 856 εκατ. ευρώ το 2025 (και κατά επιπλέον 477 εκατ. ευρώ το 2026).

Συνεπώς η αύξηση των καθαρών πρωτογενών δαπανών χωρίς νέα μέτρα ανέρχεται σε περίπου 2,8 δισ. ευρώ για το 2025, ποσό στο οποίο περιλαμβάνεται και το κόστος της αύξησης των συντάξεων που είναι 400 εκατ. ευρώ. Μαζί με τις υπόλοιπες δράσεις για αύξηση εισοδημάτων και μείωση φόρων το κόστος των παρεμβάσεων για το 2025 φθάνει στα 3,8 δισ. ευρώ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση