ΠΑΣΟΚ: Οι 6 υποψήφιοι για την αρχηγία άνοιξαν τα χαρτιά τους – Οι τοποθετήσεις στην Κεντρική Επιτροπή

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου 2024 17:30 ΠΑΣΟΚ: Οι 6 υποψήφιοι για την αρχηγία άνοιξαν τα χαρτιά τους – Οι τοποθετήσεις στην Κεντρική Επιτροπή

Οι έξι υποψήφιοι για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ , Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Νάντια Γιαννακοπούλου, Άννα Διαμαντοπούλου, Χάρης Δούκας και Μιχάλης Κατρίνης ανέπτυξαν τις απόψεις τους και παρουσίασαν το πρόγραμμά τους για την «επόμενη μέρα» στο ΠΑΣΟΚ, στην ανοιχτή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ).

Δείτε τις τοποθετήσεις τους των 6 υποψηφίων:

Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε και είναι έτοιμο να αναλάβει τις ευθύνες του – Οι πολίτες ζητούν πειστικές λύσεις εδώ και τώρα
«Το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε και είναι έτοιμο να αναλάβει τις ευθύνες του. Οι πολίτες ζητούν πειστικές λύσεις εδώ και τώρα. Ήρθε η ώρα να αλλάξει σελίδα η χώρα και να αποκτήσουν οι πολίτες ξανά προοπτική και ελπίδα. Να είστε βέβαιοι ότι το ΠΑΣΟΚ, ως η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση του τόπου, θα αγωνιστεί για μια νέα δημιουργική πορεία».

Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, ξεκινώντας πρώτος από τους υποψήφιους για την προεδρία του κόμματος, την ομιλία του στη διευρυμένη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, τρεις εβδομάδες πριν τις εσωκομματικές εκλογές.

«Τα μέλη και οι φίλοι του Κινήματός μας θα κληθούν να αποφασίσουν όχι μόνο το πρόσωπο που θα ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ αλλά κάτι σπουδαιότερο: Το ύφος, το ήθος και την κατεύθυνση που θα έχει η επόμενη κυβέρνηση της χώρας», σημείωσε και πρόσθεσε: «Από το ερώτημα “με ποιον θα πάτε” κοπιάσαμε πολύ για να είναι προσδοκία των πολιτών η νίκη μας απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Κοπιάσαμε πολύ να ξεφύγουμε από τις μυλόπετρες και να ενισχύσουμε τη δύναμή μας».

Διακηρύσσοντας πως το ΠΑΣΟΚ είναι ξανά πρωταγωνιστικός αυτόνομος πόλος, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι είναι έτοιμο για το επόμενο μεγάλο βήμα. «Βάζοντας τέλος στην αποτυχημένη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας», επεσήμανε ασκώντας δριμεία κριτική στη κυβέρνηση Μητσοτάκη για την πολιτική που ακολουθεί σχεδόν σε όλα τα επίπεδα. «Γι’ αυτό έχουμε χρέος να ανατρέψουμε αυτήν την παρακμή.

Μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ανοίξει την πόρτα εξόδου του Μεγάρου Μαξίμου για τον κ. Μητσοτάκη και την παρέα του», συμπλήρωσε. Κάνοντας απολογισμό για τα δυόμισι χρόνια στην ηγεσία του κόμματος, ο κ. Ανδρουλάκης απαρίθμησε τις επιτυχίες που κατάφερε το ΠΑΣΟΚ ανεβάζοντας το ποσοστό του σχεδόν στο 13%.

Παράλληλα, ανέλαβε την ευθύνη για λάθη, αδυναμίες και παραλείψεις στη λειτουργία του κόμματος, ενώ δεσμεύτηκε ότι εφόσον εκλεγεί ξανά θα διορθώσει δυσλειτουργίες και εσωκομματικές διαδικασίες. Επίσης, αντέκρουσε έντονα την κριτική των εσωκομματικών αντιπάλων του ότι δεν λειτούργησε ενωτικά το κόμμα και τους κατηγόρησε για την αμφισβήτησή του για προσωπικές στρατηγικές και όχι για την επιτυχία του κόμματος.

«Το μήνυμα είναι καθαρό: Η δημοκρατική παράταξη μπορεί να γίνει κυβέρνηση με τις αρχές και τις αξίες ενός ΠΑΣΟΚ που έμαθε από τα λάθη του. Η ΣΥΡΙΖΟποίηση στη λειτουργία, στη συμπεριφορά των στελεχών, στην πολιτική στρατηγική θα είναι καταστροφική για την πορεία μας και εν τέλει δώρο στη Νέα Δημοκρατία», υπογράμμισε για να προσθέσει:

Επίσης, ο κ. Ανδρουλάκης άφησε αιχμές για όσους «δεν ψάχνουν “πρωθυπουργίσιμο” όπως σκίζουν τα ιμάτιά τους αλλά “διαχειρίσιμο”». «Διαχειρίσιμος δεν ήμουν και δεν θα γίνω γιατί λογοδοτώ πάντα στον ελληνικό λαό και στα μέλη της παράταξης. Γιατί πάντα είχα στήριγμα τους απλούς πολίτες που γνώρισα σε όλη μου τη διαδρομή, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας», κατέληξε χειροκροτούμενος από στελέχη που τον υποστηρίζουν.

Γερουλάνος: «Το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται νέα ηγεσία, που ενώνει και μπορεί, ηγεσία στη Βουλή, ηγεσία πλήρους απασχόλησης. Αυτά, εγγυώμαι»
«Αν θέλουμε στις επόμενες εκλογές να στείλουμε τη Συντήρηση στην Αντιπολίτευση, χρειαζόμαστε νέα ηγεσία που ενώνει και μπορεί, ηγεσία στη Βουλή, ηγεσία πλήρους απασχόλησης. Αυτά, εγγυάται η υποψηφιότητά μου», υπογράμμισε με σαφήνεια, στην ομιλία του στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Γερουλάνος.

Στην ομιλία του, ο Παύλος Γερουλάνος, περιέγραψε με σαφήνεια τον πήχη για την επόμενη ηγεσία του ΠΑΣΟΚ: «Μπορεί, όλοι εδώ μέσα, να θέλουμε να κερδίσουμε τη Νέα Δημοκρατία, αλλά αν συνεχίσουμε όπως πηγαίνουμε σήμερα, δεν θα γίνει. Και κινδυνεύουμε να χάσουμε, ακόμα μία ιστορική ευκαιρία που δεν δικαιούμαστε να χάσουμε.

Χρειάζεται, αλλαγή ηγεσίας. Η κοινωνία μάς δείχνει τον δρόμο. Ποια ηγεσία, όμως, χρειαζόμαστε; Γιατί το να φτιάξεις κόμμα που κερδίζει, δεν είναι χαλαρή υπόθεση. Ούτε η Νέα Δημοκρατία, θα φύγει αμαχητί. Θα χρειαστεί να πέσουν, πολιτικά μιλώντας, κορμιά. Και αλίμονο αν γίνουμε Κυβέρνηση και δεν είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε. Όλα τα παραπάνω, δεν είναι πλάκα».

«Ζητώ την ευθύνη να ηγηθώ του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος, γιατί έχω την εμπειρία να το κάνω. Ξέρω τι χρειάζεται για να πάρουμε ένα κόμμα που μιζεριάζει και περιμένει να πέσουν οι άλλοι για να ανέβει και να το κάνουμε κόμμα που θεριεύει και θριαμβεύει, επειδή πιστεύει στον εαυτό του και πείθει όλο και περισσότερους Έλληνες και Ελληνίδες να το εμπιστευτούν».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Παύλος Γερουλάνος, είπε απευθυνόμενος σε κάθε μέλος και φίλο του ΠΑΣΟΚ: «Η ενότητα που εγώ φέρνω στο τραπέζι, δεν είναι αυτή που θα κλείσει τα μάτια στα προβλήματα και θα χαϊδεύει αυτιά απλώς για να κερδίσει κάποιες υπογραφές.

Η επιλογή για τη νέα ηγεσία έχει ευθύνη, φίλες και φίλοι. Ευθύνη, όχι απέναντι σε φίλους και γνωστούς. Αλλά απέναντι στην κοινωνία που μάς κοιτάζει. Στην Πατρίδα που περιμένει. Στην Ιστορία που μας δίνει μια δεύτερη ευκαιρία. Ζητώ την ευθύνη και την τιμή να ηγηθώ του κοινού μας αγώνα. Σας καλώ να τον δώσουμε όλοι μαζί, μια γροθιά. Και σας διαβεβαιώνω ότι το αποτέλεσμα θα μας δικαιώσει».

Άννα Διαμαντοπούλου: Μεγαλώνουμε το ΠΑΣΟΚ- Δυναμώνουμε την Κοινωνία και τη Χώρα
Η Άννα Διαμαντοπούλου, από την αρχή της ομιλίας της στη διευρυμένη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να μιλήσει με όρους εσωκομματικής αντιπαράθεσης, αλλά για την μεγάλη ευκαιρία που έχει τώρα το ΠΑΣΟΚ για το ίδιο το μέλλον του αρκεί να μιλήσει για το μέλλον της χώρας. «Η κοινωνία», ανέφερε « είναι αδιάφορη για τον εσωτερικό μας διάλογο. Νοιάζεται για το αύριο».

Η πρώην υπουργός και υποψήφια για την ηγεσία του κόμματος ανέπτυξε πλήρες σχέδιο για την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια. «Μεγαλώνουμε το ΠΑΣΟΚ, δυναμώνουμε την Ελλάδα», είπε η κ. Διαμαντοπούλου, ενώ υπογράμμισε ότι «για να ανταποκριθεί στα νέα ιστορικά του καθήκοντα , για να γίνει η εναλλακτική λύση στην διακυβέρνηση της χώρας και η διέξοδος για μια καλύτερη και δικαιότερη κοινωνία, πρέπει να μετεξελιχθεί με γοργά βήματα στο Μεγάλο και Κυβερνών ΠΑΣΟΚ.

Η Άννα Διαμαντοπούλου τόνισε πώς «γίνεται να φέρουμε την Ελλάδα στο κέντρο των εξελίξεων , να εκσυγχρονίσουμε το πολιτικό μας σύστημα, με σχέδιο για την ανασυγκρότηση της χώρας . Η κεντρική ιδέα είναι η Ελλάδα που παράγει. Πρέπει να παράγει εθνικό πλούτο και μετά τον αναδιανέμει δίκαια». «Γίνεται να έχουμε ολοκληρωμένες πολιτικές με στόχους και πόρους;ΝΑΙ ΓΙΝΕΤΑΙ», συμπλήρωσε.

Ειδική κι εκτενή αναφορά έκανε η κ. Διαμαντοπούλου στη κοινωνική πολιτική λέγοντας ότι «πρέπει να προχωρήσουμε σε μια μεγάλη αποκέντρωση, με τοπική αυτοδιοίκηση με αρμοδιότητες που θα συνοδεύονται από πόρους, ανεξάρτητη, ακηδεμόνευτη κομματικά, με πολιτικό σχέδιο και δυνατότητα να έχει το δικό της αναπτυξιακό σχέδιο.

«Θα εγγυηθώ την ενότητα του Κινήματος με την αξιοποίηση όλου του δυναμικού του ΠΑΣΟΚ ώστε να διαμορφώσουμε όλοι μαζί ένα ανοιχτό, δημοκρατικό, νικηφόρο Κίνημα. Αν δεν εκλεγώ: Θα βοηθήσω με όλες μου τις δυνάμεις την νέα ηγεσία να πετύχει τους στόχους του Κινήματος. Θα συμβάλλω , από όποια θέση και αν κληθώ να προσφέρω, γνώσεις, πολιτική εμπειρία και δράση ώστε να επιτύχουμε τις συλλογικές μας επιδιώξεις», κατέληξε.

Κατρίνης: «Δεν σκοπεύω να αφομοιωθώ ή να προσχωρήσω σε επιλογές στασιμότητας και παρακμής που θέλουν ένα μικρό και ελεγχόμενο ΠΑΣΟΚ»
Ο κ. Κατρίνης έκανε λόγο για τη μεγάλη και την τελευταία ευκαιρία του ΠΑΣΟΚ τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε να πάμε στις εθνικές εκλογές, συντηρώντας το πολιτικό σκηνικό του ενάμιση κόμματος, που υπάρχει για να διαιωνίζει την πολιτική κυριαρχία του κ. Μητσοτάκη».

«Ξέρω ότι αυτή η άποψη ενοχλεί. Και μαζί ενοχλούν και αυτοί που τη διατυπώνουν, καθαρά και δυνατά. Για αυτό και επιστρατεύτηκαν μηχανισμοί χειραγώγησης. Μηχανισμοί απαξίωσης της προσπάθειας μου, αφού ο κίνδυνος για τα μεγάλα συμφέροντα είναι η δημιουργία μιας Μεγάλης Παράταξης που δεν θα μπορούν να την ελέγξουν. Ευτυχώς, στις 6 Οκτωβρίου θα ψηφίσουν και θα αποφασίσουν οι πολίτες, όχι οι δημοσκόποι, όχι τα εξωθεσμικά κέντρα και συμφέροντα.

Επισήμανε με έμφαση ότι :

  • Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να περάσει ένα καθαρό μήνυμα: ότι δεν είναι ένα κόμμα με πρίγκιπες, τζάκια ή επιλογές που τις καθορίζουν συστήματα συμφερόντων.
  • Υπάρχει μια λογική που θέλει να υπάρχουν μόνο μεγάλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, που θέλει τους ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους να τους νέμονται 5 οικογένειες. Το ΠΑΣΟΚ ή θα συγκρουστεί με αυτές τις λογικές και καταστάσεις ή θα εγκλωβιστεί στο ρόλο του μικρομεσαίου κόμματος.
  • Κάποιοι να λένε ότι θα κερδίσουν τον κ. Μητσοτάκη, στα λόγια βεβαίως. Να θυμίσω ότι τα ίδια έλεγε και ο κ. Κασελάκης και είδαμε ποια ήταν η εξέλιξη.
  • Κάποιοι άλλοι αυτοπροβάλλονται και να παρουσιάζονται ως «Πρωθυπουργήσιμοι». Όσο ακούω όλα αυτά, τόσο ενισχύεται μέσα μου η αίσθηση ότι σε αυτή τη χώρα πρέπει να επιστρέψει η πραγματική πολιτική και μαζί της να επιστρέψει και η σοβαρότητα.

Νάντια Γιαννακοπούλου: Η εκλογή ηγεσίας είναι μια αναγκαία πολιτική κίνηση
Με σύνθημα καθαρές κουβέντες και θέσεις ξεκίνησε την ομιλίας η Νάντια Γιαννακοπούλου, που όπως τόνισε στόχο είναι «όχι μόνο να νικήσουμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά να είμαστε ο υπεύθυνος εναλλακτικός πόλος που θα σταθεί δίπλα στους πολίτες και θα δώσει λύσεις στα προβλήματά τους».

Η κυρία Γιαννακοπούλου μίλησε και για την επιλογή της να θέσει τα ζητήματα που κράτησαν το ΠΑΣΟΚ στην τρίτη θέση από το βράδυ των ευρωεκλογών. «Το γεγονός ότι κατακρίνομαι γι αυτήν την απόφασή μου, είναι αυτή που αποτέλεσε την θρυαλλίδα εξελίξεων, στρέφοντας τις προσδοκίες των πολιτών ξανά στο ΠΑΣΟΚ», υποστήριξε εκφράζοντας την αισιοδοξία της για τη συμμετοχή του κόσμου στις εσωκομματικές εκλογές.

«Μπορεί να ξεπεράσει κάθε πρόβλεψη η συμμετοχή», πρόσθεσε και δεσμεύτηκε για πράξεις ενότητας την επόμενη μέρα.

Δούκας: «Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω, θα δώσουμε τέλος στο πελατειακό κράτος του Μαξίμου»
Σφοδρά «πυρά» για την πολιτική γραμμή που ακολουθεί μέχρι σήμερα το ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε ο υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος, δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας. Ο κ. Δούκας εστίασε το μεγαλύτερο κομμάτι της ομιλίας του στην αναγκαιότητα το ΠΑΣΟΚ να πάρει ξεκάθαρη θέση και να πάψει να ακολουθεί μια στρατηγική όπου «δεν θέλει να δυσαρεστήσει κανέναν». 
«Η Νέα Δημοκρατία στοιχίζει πολύ ακριβά στον τόπο, επιθυμούν μια κοινωνία σε μόνιμη ομηρία, που βολέυεται με κουπόνια και υποσχέσεις. […] Και φέρνουν από το παράθυρο την ακροδεξιά. […] Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω, η κοινωνία εγκαταλείπει τον κ. Μητσοτάκη» είπε ξεκινώντας την ομιλία του ο Χάρης Δούκας.
Στη συνέχεια σημείωσε ότι είναι πολύ δυσάρεστο ότι στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση «ο κόσμος κάθισε σπίτι του, έδειξε ότι δεν εμπνέεται. […] Αυτό αφορά και το κίνημά μας, που την ώρα που η φθορά σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ είναι ραγδαία, δεν καταφέρνει να πρωταγωνιστήσει.
Σε κρίσιμες στιγμές δεν δώσαμε ξεκάθαρο στίγμα, θέλαμε να μη δυσαρεστήσουμε κανέναν. […] Αν κάποιοι δεν αντιδρούν όταν η χώρα πάει στον τοίχο, είναι δικό μας χρέος να βάλουμε φρένο. Γεννηθήκαμε για να δώσουμε φωνή σε όσους δεν έχουν». «Η σοσιαλδημοκρατία συνετρίβη όπου συμφιλιώθηκε με νεοφιλελεύθερες πολιτικές, με όλους μαζί δεν γίνεται»

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση