Η Fed προχώρησε στην πρώτη μείωση επιτοκίων μετά το 2020 – Εξετάζει και δεύτερη έως το τέλος του 2024

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2024 23:38 Η Fed προχώρησε στην πρώτη μείωση επιτοκίων μετά το 2020 – Εξετάζει και δεύτερη έως το τέλος του 2024

Ο πληθωρισμός υποχώρησε περισσότερο από όσο ανέμενε

Η Fed ανακοίνωσε επίσημα ότι μειώνει τα επιτόκια για πρώτη φορά μετά την πανδημία του κορονοϊού που ξέσπασε το 2020, ενώ σημείωσε ότι εξετάζει να προχωρήσει και σε δεύτερη προς τα τέλη του 2024.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μείωσε κατά 50 μονάδες τα επιτόκια, δηλαδή στο 4,75-5% τα επιτόκια βάσης, ενώ η δεύτερη μείωση που εξετάζει θα είναι κατά μισή μονάδα, ώστε να φτάσουν στο 4,25-4,50.

Στην ανακοίνωσή της, αφού ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του 12μελούς διοικητικού συμβουλίου της, η Fed σημειώνει πως εκτιμά πλέον με μεγαλύτερη βεβαιότητα ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί γρηγορότερα απ’ όσο προέβλεπε, για να υποχωρήσει στο 2,1% το 2025.

Αντιθέτως, η Fed αναθεώρησε προς τα επάνω την πρόβλεψή της για την ανεργία, εκτιμώντας ότι θα ανέλθει στο 4,4% φέτος (από 4,2%) και το 2025.

Η απόφαση για τη μείωση των επιτοκίων δεν ήταν ομόφωνη αλλά ελήφθη με ψήφους 11 υπέρ έναντι 1 κατά. Η Ρεπουμπλικανή Μισέλ Μπόουμαν, την οποία είχε διορίσει ο Ντόναλντ Τραμπ το 2018, είχε την άποψη ότι η μείωση θα έπρεπε να είναι μικρότερη, κατά το ένα τέταρτο της μονάδας.

Η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση της Fed πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση