Επιστήμη
Ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις στον επιστημονικό κόσμο
Ο αλγόριθμος που χρησιμοποιείται στο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης αναπτύχθηκε με την άντληση δεδομένων για σχεδόν 300.000 ασθενείς σε 14 νοσοκομεία
Ασπίδα στην εξαφάνιση
Μια ομάδα επιστημόνων αποκρυπτογράφησε έναν αρχαίο βαβυλωνιακό χάρτη, που θεωρείται ο παλαιότερος στον κόσμο, ο οποίος ενδέχεται να απεικονίζει τη θέση που βρίσκεται η Κιβωτός του Νώε.
Μελέτη εξετάζει πώς η μετάβαση στη χειμερινή ώρα επηρεάζει την ευημερία, είτε θετικά, είτε αρνητικά και την αντίληψη του χρόνου
Τι ορίζεται ως χαριτωμένο και γιατί είμαστε «προγραμματισμένοι» να μας ελκύει;
Ειδικοί ανακάλυψαν ένα περίεργο σύνδρομο που εάν γίνει πραγματικότητα θα αφήσει την γη χωρίς ίντερνετ.
Τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι και πάνω από τη μισή παγκόσμια παραγωγή τροφίμων βρίσκονται σε περιοχές που αντιμετωπίζουν ξηρασία
Ειδικοί προτείνουν ένα κόλπο για όσους εντάσσουν το περπάτημα στην γυμναστική τους, ώστε να είναι πιο αποδοτικό.
Το επίτευγμα αυτό ήρθε μετά από σχεδόν πέντε χρόνια έρευνας και ανάπτυξης.
Η NASA είναι έτοιμη να αποστείλει το διαστημικό σκάφος «Europa Clipper» στον παγωμένο δορυφόρο του Δία, Ευρώπη, όπου η ύπαρξη εξωγήινης ζωής μπορεί να βρίσκεται κρυμμένη σε έναν τεράστιο ωκεανό κάτω από την επιφάνεια του πάγου.
Τον κώδωνα του κινδύνου για τις δραματικές συνέπειες της κλιματικής κρίσης τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και στην Ελλάδα έκρουσε ο Κώστας Συνολάκης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια και στο Πολυτεχνείο Κρήτης, σημειώνοντας, μάλιστα, πως ενδεχομένως να παρατηρούμε και στη χώρα μας συχνά κυκλώνες όπως, ο Ντάνιελ.
«Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα αν στο άμεσο μέλλον ενδέχεται να συμβεί κι εδώ ένα παρεμφερές φαινόμενο με τον Μίλτον...», λέει σε συνέντευξή του ο καθηγητής Κώστας Συνολάκης.
Ο σερ Ντέμης Χασάμπης (Sir Demis Hassabis), ηγετική μορφή της τεχνητής νοημοσύνης (AI) και συνιδρυτής της DeepMind, έχει αναδείξει τη σημαντικότητα της επιστήμης με τις καινοτόμες του ανακαλύψεις, κερδίζοντας τώρα το Νόμπελ Χημείας 2024.
Στους καθηγητές Τζον Χόπφιλντ και Τζέφρι Χίντον απονεμήθηκε το Νόμπελ Φυσικής 2024 όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τρίτης (8.10.24) η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών για τις ανακαλύψεις που έδωσαν τη δυνατότητα της μηχανικής μάθησης στο πλαίσιο των νευρωνικών δικτύων.
Ο «μέγας ευαγγελιστής της ψηφιακής εποχής» είχε μια απλή αλλά εξαιρετικά αποτελεσματική συνήθεια
Ο Υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, συνοδευόμενος από την Υφυπουργό Ανάπτυξης, αρμόδια για θέματα Έρευνας και Καινοτομίας Ζωή Ράπτη και τον Γενικό Γραμματέα Έρευνας και Καινοτομίας Τάσο Γαϊτάνη, επισκέφτηκαν τον χώρο πειράματος του CERN, συναντήθηκαν με τον νέο πρόεδρο Κωνσταντίνο Φουντά, με τον επικεφαλής της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ πρέσβη Ιωάννη Γκίκα και περιηγήθηκαν στις εγκαταστάσεις.
Ο Κωνσταντίνος Φουντάς είναι ο πρώτος Έλληνας που αναλαμβάνει τα ηνία του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού ερευνητικού εργαστηρίου πυρηνικής και σωματιδιακής φυσικής.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη το πρωί στον διεθνή διαγωνισμό μαθητικής ρομποτικής «First Global Challenge», ο οποίος πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή εθνικών ομάδων από 193 χώρες.
Ο πρώτος Έλληνας που αναλαμβάνει τα ηνία του CERN, του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού ερευνητικού εργαστηρίου πυρηνικής και σωματιδιακής φυσικής, είναι ο καθηγητής Κωνσταντίνος Φουντάς.
Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή στην έρευνα του αρχαίου DNA
Αυτό οφείλεται στα αποτελέσματα της διαστολής του χρόνου