Κώστας Χρυσόγονος: «Χρειαζόμαστε μια διαφορετική οικονομική και κοινωνική πολιτική»

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 30 Μαΐου 2024 15:42 Κώστας Χρυσόγονος: «Χρειαζόμαστε μια διαφορετική οικονομική και κοινωνική πολιτική»

Συνέντευξη του Υποψήφιου Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κώστα Χρυσόγονου στο LamiaReport.

Για τα σοβαρά θέματα που απασχολούν τους πολίτες και τη χώρα, καθώς επίσης και τα θέματα που έχουν προτεραιότητα για τον ίδιο να τεθούν άμεσα στην Ευρωβουλή, μίλησε στο LamiaReport ο Καθηγητής Νομικής του ΑΠΘ και συνταγματολόγος Κώστας Χρυσόγονος.

Συνέντευξη:

LR: Κύριε Χρυσόγονε, από την εμπειρία σας έως τώρα κατά την προεκλογική περίοδο, ποια είναι τα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες;

ΑΠ: Τους πολίτες τους απασχολεί το καθημερινό άγχος της επιβίωσης μέσα σε μια δύσκολη οικονομική πραγματικότητα, με διαρκείς ανόδους των τιμών, κατά ένα μεγάλο μέρος λόγω των αντίθετων στο ευρωπαϊκό δίκαιο ολιγοπωλιακών καταστάσεων οι οποίες επικρατούν στην Ελλάδα σε μια σειρά κλάδων της οικονομίας. Πέρα από αυτό, η προεκλογική μου περιοδεία με έχει γεμίσει με ανησυχία για την πορεία της χώρας, αφού είναι προφανής η ερήμωση της υπαίθρου, η παρακμή των επαρχιακών αστικών κέντρων και αντίστροφα, η υπερσυγκέντρωση πληθυσμού και οικονομικής δραστηριότητας στο Λεκανοπέδιο Αττικής κατά τρόπο μη βιώσιμο μακροπρόθεσμα. Όλα αυτά καταλήγουν στη δημογραφική κατάρρευση με μόλις 75.000 γεννήσεις του 2022 (έναντι 1.035.000 στη γειτονική μας Τουρκία την ίδια χρονιά). Χρειαζόμαστε μια διαφορετική οικονομική και κοινωνική πολιτική, με έμφαση στην κοινωνική δικαιοσύνη και στην αποκέντρωση, ώστε να υπάρξει μέλλον για τον Ελληνισμό στον ελλαδικό χώρο.

LR: Τι επικαιρότητα έχει απασχολήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα σειρά θεμάτων που αφορούν το Κράτος Δικαίου. Πώς βλέπετε ζητήματα όπως την ορθή απονομή της Δικαιοσύνης, την διαφάνεια, την ισονομία στην Ελλάδα; Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης;

ΑΠ: Βέβαια υπάρχουν τέτοια περιθώρια, εάν και εφόσον μπούμε σε έναν σοβαρό διάλογο μεταξύ των εγχώριων πολιτικών δυνάμεων, ώστε να υλοποιήσουμε τις κυριότερες από τις συστάσεις του Ψηφίσματος του Ευρωκοινοβουλίου της 7.2.2024 για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα. Πρέπει να ενισχυθεί η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, με την εκλογή των Προέδρων και Αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας από τους δικαστές κάθε δικαστηρίου με ψηφοφορία, αντί να γίνεται αυθαίρετη και ανέλεγκτη επιλογή από την κυβέρνηση, όπως συμβαίνει ως τώρα. Επίσης οι ανεξάρτητες διοικητικές αρχές να ενισχυθούν άμεσα με επιστημονικό – διοικητικό προσωπικό και να βελτιωθεί η ανεξαρτησία τους, με την επιλογή διοικούντων ευρείας αποδοχής από όλες τις πλευρές του πολιτικού φάσματος και όχι μόνο φίλους της ΝΔ και εσχάτως της «Ελληνικής Λύσης». Ακόμη να σταματήσουν οι αντισυνταγματικές υποκλοπές τηλεφώνων, να εφαρμόζονται οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου κ.ο.κ.

LR: Εάν οι πολίτες σας τιμήσουν εκλέγοντας σας στην Ευρωβουλή υπάρχουν κάποια θέματα στα οποία θα θέλατε να εστιάσετε;

ΑΠ: Η ευρωπαϊκή θεσμική «αρχιτεκτονική» έχει προφανείς ασυμμετρίες και αδύνατα σημεία, αφού σε ορισμένους τομείς η ενοποίηση προχώρησε πάρα πολύ και σε άλλους έμεινε πολύ πίσω. Αν εκλεγώ θα δώσω έμφαση ιδίως στην ανάγκη οικοδόμησης κοινής ευρωπαϊκής αμυντικής και εξωτερικής πολιτικής, όπως άλλωστε προτείνει το Μανιφέστο της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, στην οποία ανήκει το ΠΑ.ΣΟ.Κ./ΚΙΝ.ΑΛ. Τούτο είναι κρίσιμο για την Ελλάδα και την Κύπρο, λόγω της ύπαρξης ενός απειλητικού γείτονα (Τουρκία) με πολλαπλάσιο πληθυσμιακό και οικονομικό μέγεθος από εμάς και με δεδηλωμένες επεκτατικές – επιθετικές προθέσεις εναντίον μας. Μια άλλη σημαντική στόχευση είναι η εναρμόνιση των συντελεστών φορολόγησης των εταιρικών κερδών στα κράτη – μέλη, που αποτελεί κεντρικό άξονα του ίδιου Μανιφέστου και θα έβαζε τέρμα στη νομότυπη φοροαποφυγή ιδίως των μεγάλων πολυεθνικών ομίλων, μέσω ενδοομιλικών συναλλαγών και εκμετάλλευσης των φορολογικών «παραδείσων» εντός Ένωσης (π.χ. Ιρλανδία). Τούτο θα σήμαινε, κατ’ εκτίμηση, ίσως 190 δις ευρώ επιπλέον φορολογικά έσοδα ετησίως για το σύνολο των κρατών – μελών και ειδικότερα για την Ελλάδα, κατ’ αναλογία του μεγέθους της εθνικής μας οικονομίας, 2 έως 3 δις, δηλ. επαρκή χρηματοδότηση ιδίως για τη διάσωση της καταρρέουσας σήμερα δημόσιας υγείας και παιδείας, για προγράμματα κοινωνικής στέγασης για νέα ζευγάρια με παιδιά κ.ά. Γενικότερα χρειαζόμαστε περισσότερη αλληλεγγύη τόσο μεταξύ των κρατών – μελών της Ένωσης όσο και στο εσωτερικό καθενός από αυτά, αλλά και μεγαλύτερο σεβασμό στη φύση, κυρίως σε ό,τι αφορά τις πολιτικές σχετικά με την κλιματική κρίση.

Ποιος είναι

Ο Κώστας Χρυσόγονος γεννήθηκε το 1961 στις Σέρρες και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη.

Πήρε το πτυχίο Νομικής Α.Π.Θ. το 1983 και το 1987 ανακηρύχθηκε διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Αννόβερου. Το 2003 εκλέχθηκε ομόφωνα καθηγητής στη Νομική Σχολή του Α.Π.Θ, με γνωστικό αντικείμενο το Συνταγματικό Δίκαιο.

Έχει διδάξει ακόμη στην Εθνική Σχολή Δικαστών, στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και ως επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια Ρέγκενσμπουργκ και Αννόβερου. Είναι συγγραφέας περίπου είκοσι βιβλίων και άνω των εκατό επιστημονικών μελετών στην ελληνική, την αγγλική και τη γερμανική γλώσσα. Επίσης, αρθρογραφεί συχνά στον ημερήσιο Τύπο και ασκεί ενεργό δικηγορία.

Πολιτεύθηκε για πρώτη φορά στις ευρωεκλογές του 2014 και εκλέχθηκε ευρωβουλευτής με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Τον Μάρτιο του 2015 προειδοποίησε με γραπτή επιστολή τον Αλέξη Τσίπρα για τις καταστροφικές επιπτώσεις της πολιτικής Βαρουφάκη, ενώ τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου, αμέσως μετά την προκήρυξη του δημοψηφίσματος, ήρθε σε ανοικτή ρήξη με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια αποχώρησε από αυτόν, παραμένοντας ανεξάρτητος.

Ανέπτυξε μεγάλη δραστηριότητα ως το 2019 στο Ευρωκοινοβούλιο με εκατοντάδες ομιλίες, ερωτήσεις, εισηγήσεις υπέρ των εθνικών μας θέσεων και συμφερόντων. Προσχώρησε στο ΠΑΣΟΚ αμέσως μετά την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του στις αρχές του 2022 και εκλέχθηκε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Πολιτικού Συμβουλίου. Στις εθνικές εκλογές του 2023 ήταν υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικράτειας στην τιμητική (μη εκλόγιμη) πέμπτη θέση.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση