Διαγωνισμός μουσικής σύνθεσης & τραγουδοποιίας

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2024 10:53 Διαγωνισμός μουσικής σύνθεσης & τραγουδοποιίας

40 χρόνια από το θάνατο του Γιάννη Σκαρίμπα…

Με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από το θάνατο του συγγραφέα και μετά την πολύ σημαντική πρωτοβουλία του Συλλόγου Φίλων Γιάννη Σκαρίμπα, ώστε να κηρυχθεί το 2024 ως «Έτος Γιάννη Σκαρίμπα», το Παράρτημα Εύβοιας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου προκηρύσσει διαγωνισμό μουσικής σύνθεσης & τραγουδοποιίας με τίτλο «Οι δρόμοι του Σκαρίμπα» και διάρκεια υποβολής των συμμετοχών από 10 Ιουλίου έως 15 Δεκεμβρίου.

Σκοπός του διαγωνισμού είναι να συμβάλει στην περαιτέρω διάδοση και αξιοποίηση του έργου που άφησε ο σπουδαίος λογοτέχνης και πολυδιάστατος στοχαστής, μια εμβληματική προσωπικότητα για την πόλη της Χαλκίδας ο οποίος ασχολήθηκε με όλα τα είδη γραφής (πεζογραφία, ποίηση, θεατρικά).

«Με αυτή την κίνηση, θέλουμε να δώσουμε κίνητρο και χώρο έκφρασης σε επαγγελματίες συναδέλφους της περιοχής μας, αλλά και σε νέους δημιουργούς, σπουδαστές των Ωδείων, του Μουσικού Σχολείου, ώστε να έρθουν σε επαφή με το έργο του Σκαρίμπα και να αναδείξουν τις πολλές ουσιαστικές και επίκαιρες πλευρές του, μέσα από τις νέες συνθέσεις τους.

»Ο διαγωνισμός και οι παραπάνω στόχοι βαδίζουν τους δρόμους του Σκαρίμπα, συνεχίζουν την αντίληψη του συγγραφέα για το ρόλο της τέχνης, όπως τον διατύπωσε με τα δικά του λόγια: ‘’...κάθε συγγραφέα, άξιου του ονόματος αυτού, και συνεπώς της λογοτεχνίας, ο ρόλος και η αποστολή του είναι να λευτερώσει τον άνθρωπο από τις πλάνες και τις διάφορες δουλείες στις οποίες τον έχουν υπαγάγει τα συμφέροντα...’’», σημειώνουν οι διοργανωτές.

Στην κριτική επιτροπή συμμετέχουν:

Νίκος Ανδρίκος επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στη Μουσικολογία και Μουσική Πράξη, συνθέτης, εκτελεστής.

Μανόλης Ανδρουλιδάκης συνθέτης, κιθαριστής.

Κωνσταντίνος Μπαϊρακτάρης πρόεδρος του συλλόγου «Φίλοι Γιάννη Σκαρίμπα».

Μαρία Πεσκετζή φιλόλογος Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων (ΠΕΦ).

Παναγιώτης Στέλιος συνθέτης, διετέλεσε επί σειρά ετών καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Χαλκίδας «Νίκος Σκαλκώτας».

Διονύσης Τσακνής συνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής, δημιουργός του δίσκου Εαυτούληδες που περιέχει μελοποιήσεις ποιημάτων του Σκαρίμπα.

Προϋποθέσεις συμμετοχής

Οι μουσικές συνθέσεις πρέπει να είναι πρωτότυπες, να μην έχουν κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο ή σε μουσικό δίσκο και μπορούν να αντιστοιχούν σε οποιοδήποτε είδος μουσικής. Οι στίχοι που Θα χρησιμοποιηθούν, είναι με ελεύθερο θέμα. Μπορούν να έχουν ληφθεί από το λογοτεχνικό έργο τον συγγραφέα, άρθρα τον, συνεντεύξεις, από ξενόγλωσση αγγλόφωνη μετάφραση τον έργού ή ακόμα και να είναι πρωτότυποι, εμπνευσμένοι από το έργο τον Σκαρίμπα.

Χρονοδιάγραμμα και προθεσμίες

Τα έργα υποβάλλονται από τις 10 Ιουλίου μέχρι και τις 15 Δεκεμβρίου 2024, ηλεκτρονικά με τη μορφή ηχητικού αρχείου (.mp3), συνοδευόμενα από τους στίχους σε αρχείο εγγράφου κλειστού τύπον (.ρ&), μαζί με το ονοματεπώνυμο, την ιδιότητα των συμμετεχόντων, τα στοιχεία επικοινωνίας και την ένδειξη «Για τον Διαγωνισμό Στους δρόμους του Σκαρίμπα», στην ηλεκτρονική διεύθυνση: parartίma.euboίas.pmu@gmaίl.com. Μετά την καταληκτική ημερομηνία, τα έργα με τη μορφή που θα σταλούν, θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο σε ειδική πλατφόρμα που Θα ανακοινωθεί.

Την ευθύνη αξιολόγησης Θα έχει κριτική επιτροπή, που Θα λάβει υπόψη ηλεκτρονική ψηφοφορία τον κοινού. Η ηλεκτρονική ψηφοφορία Θα διεξαχθεί από τις 16-30/12 στο διαδικτυακό τόπο ανάρτησης των έργων. Η κριτική επιτροπή συνεκτιμώντας τον όγκο και το είδος των συμμετοχών, Θα αναλάβει την ευθύνη διαμόρφωσης κατηγοριών και ενδεχόμενων διακρίσεων κατά κατηγορία.

Διακρίσεις και βραβεία

Τα αποτελέσματα τον διαγωνισμού θα ανακοινωθούν επίσημα το Γενάρη τον 2025 και τα έργα που Θα διακριθούν Θα παρουσιαστούν σε συναυλία αμέσως μετά. Οι δημιουργοί σε περίπτωση διάκρισης, δεν είναι υποχρεωμένοι να ετοιμάσουν δική τους ορχήστρα ή γκρουπ για τις ανάγκες της συναυλίας. Αυτό είναι προαιρετικό, σε διαφορετική περίπτωση, Θα υπάρχει ορχήστρα της διοργάνωσης που Θα το αναλάβει.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση