Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το 6ο Φεστιβάλ Δελφών "Το Λάλον Ύδωρ"

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 22 Αυγούστου 2024 14:05 Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το 6ο Φεστιβάλ Δελφών "Το Λάλον Ύδωρ"

Το 6ο Φεστιβάλ Δελφών "Το Λάλον Ύδωρ" ολοκλήρωσε την καλλιτεχνική του δράση με τη μεγαλύτερη ανταπόκριση κόσμου, από όλη την Ελλάδα, που είχε ποτέ ως τώρα, γεγονός που γεννά μεγαλύτερη ευθύνη για το μέλλον.

Το Λάλον Ύδωρ έχει την μοναδικότητα και την ιδιαιτερότητα να απλώνεται σε έναν ολόκληρο νομό - τη Φωκίδα - από τον ομφαλό της γης των Δελφών, έως τον ελαιώνα του δελφικού τοπίου, από τα δαντελωτά παράλια και λιμάνια του κορινθιακού κόλπου, έως τη Γκιώνα και τα Βαρδούσια Όρη.

Φέτος, ολοκλήρωσε με μεγάλη επιτυχία την πολιτιστική δελφική του αμφικτυονία στο κέντρο της Ελλάδας, με οχτώ σπουδαίες συναυλίες σε εφτά διαφορετικούς τόπους.

Από τις πιο ιδιαίτερες, φεστιβαλικές στιγμές που άφησαν το αποτύπωμά τους στο 6ο Λάλον Ύδωρ, ήταν η συναυλία της Φιλαρμόνια Ορχήστρας Αθηνών στους Δελφούς με έργα Μότσαρτ και Σκαλκώτα, η συναυλία της Σαβίνας Γιαννάτου στο Γαλαξίδι και η έκπληξη του εξαιρετικού μουσικού σχήματος με το Γιάννη Διονυσίου στο ορεινό Κροκύλειο της Δωρίδας.

Τα δημοφιλέστερα δρώμενα, με κοσμοσυρροή από όλη τη χώρα, τα οποία επίσης άφησαν από τις πιο δυνατές μουσικές εμπειρίες με την ποιότητα των ερμηνευτών τους, ήταν οι μεγάλες συναυλίες του Γιάννη Κότσιρα στην Ιτέα, του Κώστα Μακεδόνα στην Άμφισσα, της Ελένης Βιτάλη στο Λιδωρίκι και των Στέλλα Κονιτοπούλου και Βασιλικής Καρακώστα στην Ερατεινή.

Τέλος το Μουσικό Σχολείο Άμφισσας, έκανε φέτος την παρθενική του εμφάνιση στο φεστιβάλ, κερδίζοντας το θερμότερο χειροκρότημα από το ακροατήριο, με μαθητές και καθηγητές του σχολείου, στην ασφυκτικά γεμάτη, παραδοσιακή συνοικία της Χάρμαινας στην Άμφισσα.

Το Λάλον Ύδωρ ως θεσμός πλέον, χτίζοντας με απόλυτη συνέπεια την πορεία του στο χρόνο, έχει καταφέρει στα έξι χρόνια ζωής του, να φέρει στη Φωκίδα τρεις συμφωνικές ορχήστρες: Youth Boston Philarmonic Orchestra, Συμφωνική Ορχήστρα Νέων ΜΟΥΣΑ, Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών, ενώ φιλοξένησε το ζωντανό θρύλο Αμερικάνο μαέστρο και μουσικοπαιδαγωγό BenjaminZander.

Από τους πρώτους σημαντικούς κι επώνυμους ερμηνευτές που άφησαν το στίγμα τους στο πέρασμα των έξι διοργανώσεων του φεστιβάλ ήταν: Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Γιάννης Χαρούλης, Μάριος Φραγκούλης, Δημήτρης Μπάσης, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Γλυκερία, Πετρολούκας-Χαλκιάς, Κώστας Θωμαϊδης, Αργυρώ Καπαρού, οι ηθοποιοί Γρηγόρης Βαλτινός, Λήδα Πρωτοψάλτη, Δήμητρα Χατούπη, Κωνσταντίνος Μπιμπής και άλλοι.

Αφιερώματα σε συνθέτες όπως: Μάνος Χατζιδάκις, Μάνος Λοϊζος, Γιάννης Σπανός, Θάνος Μικρούτσικος, Ευανθία Ρεμπούτσικα, Νίκος Πορτοκάλογλου.

Εναλλακτικές παραστάσεις όπως: Ίων του Ευριπίδη της Ιόλης Ανδρεάδη, Από την Αντιγόνη στη Μήδεια του Κώστα Γάκη, Αγαμέμνονας των Αισχύλου/Ευριπίδη του Κων/νου Χατζή, ενώ παράχθηκαν και έργα που γεννήθηκαν από το ίδιο το φεστιβάλ με αφετηρία την ιστορία της Φωκίδας και των Δελφών όπως: μελοποιήσεις του Άγγελου Σικελιανού από πέντε νέους συνθέτες και το μουσικοθεατρικό έργο το Στοιχειό της Χάρμαινας του Δημήτρη Μαραμή.

Δεν έλειψαν οι σημαντικές συμμετοχές πληθώρας νέων καλλιτεχνών όπως Θοδωρής Βουτσικάκης, Ρίτα Αντωνοπούλου, Σταύρος Σιόλας, Χριστιάννα Γαλιάτσου, Βίκυ Καρατζόγλου, Kalliope, Θοδωρής Κοτονιάς, Σαββέρια Μαργιολά, Κώστας Τριανταφυλλίδης, Ανδριάνα Μπάμπαλη, Αρετή Κετιμέ, Mέλα Γεροφώτη, Ελένη Δημοπούλου, Νίκος Κύρτσος, GadjoDilo, Swinging Cats, 8tetto και άλλοι.

Το Λάλον Ύδωρ, το οποίο είναι η κορυφαία δράση του Δικτύου Δελφών το οποίο ως διοργανωτής του φεστιβάλ, έχει εταίρους τους Δήμους Δελφών και Δωρίδας και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, αιμοδοτεί τη Φωκίδα - την κεντρική Ελλάδα - κάθε χρόνο, με μουσική, τέχνη, ποιότητα, πολιτισμό, προτάσεις, μνήμες και ήθος!

Η επιτυχία του λοιπόν, γεννά μεγαλύτερη ευθύνη για τον καλλιτεχνικό διευθυντή του φεστιβάλ Δημήτρη Μαραμή και την πρόεδρο του Δικτύου Δελφών Ιωάννα Καλλία. Γεννά ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη επίσης, στους εταίρους του Δικτύου: Δημάρχους Δήμου Δελφών Παναγιώτη Ταγκαλή και Δήμου Δωρίδας Δημήτρη Γιαννόπουλο, Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανό και αντιπεριφερειάρχη Π.Ε.Φωκίδας Γιώργο Δελμούζο.

Δείτε φωτογραφίες:

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση