Ο «δικός» μας Βαγγέλης Τσόγκας στενός συνεργάτης του Νίκου Ανδρουλάκη, στο LamiaReport

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 13 Μαρτίου 2022 07:50 Ο «δικός» μας Βαγγέλης Τσόγκας στενός συνεργάτης του Νίκου Ανδρουλάκη, στο LamiaReport

Ο Βαγγέλης Τσόγκας από τη Φθιώτιδα, επικοινωνιολόγος στο επάγγελμα και στενός συνεργάτης του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, μιλάει στο LamiaReport για την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ και τις εκλογές που έρχονται.

«Σοβαρότητα και αξιοπιστία θα κρίνουν τις επόμενες εκλογές - Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να πετύχει την ολική ανατροπή».

Ο Βαγγέλης Τσόγκας, σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας σε εταιρείες αλλά και σε δήμους και περιφέρειες σε όλη τη χώρα, βρίσκεται ενεργά από τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ δίπλα στον Νίκο Ανδρουλάκη. Είναι, επομένως, και από τους πιο ειδικούς να μας μιλήσουν για την πολιτική κατάσταση δεδομένων και των δημοσκοπήσεων που δείχνουν ανεβασμένο το ΠΑΣΟΚ μετά την εκλογή του νέου του Προέδρου.

«Το ΠΑΣΟΚ έχει όντως μια σημαντική δυναμική. Και αυτό δεν αποτυπώνεται μόνο στις μετρήσεις, οι οποίες πράγματι είναι αρκετά ενθαρρυντικές, αλλά και στο κλίμα στην κοινωνία. Εκτιμώ ότι υπό προϋποθέσεις, οι επόμενες εκλογές θα είναι ένα παιχνίδι για τρεις, με τα κόμματα του σημερινού δικομματισμού να έχουν σημαντικές απώλειες και το ΠΑΣΟΚ να έχει πετύχει, ουσιαστικά, μια ολική ανατροπή». Και προσθέτει: «Οι 270.000 πολίτες που συμμετείχαν στις εσωκομματικές διαδικασίας σε συνδυασμό με τις σημαντικές δυνάμεις στην αυτοδιοίκηση, στα επιμελητήρια και στους συνδικαλιστικούς φορείς επιβεβαιώνουν το μεγάλο εύρος που έχει η παράταξη στην κοινωνία. Στην ουσία, ο στόχος του ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη θα είναι να αξιοποιήσει αυτή την κοινωνική δυναμική και να αναπτύξει μια σοσιαλδημοκρατική πρόταση εξουσίας, με μετριοπάθεια και σοβαρότητα. Και φυσικά να αναδείξει νέους ανθρώπους που θα μπουν μπροστά. Η πολιτική δεν μπορεί να συνεχίζει να είναι ένα παιχνίδι με «μουσικές καρέκλες», με τα ίδια πρόσωπα να εναλλάσσονται στις ίδιες θέσεις ευθύνης. Οι πολίτες κουράστηκαν από τους «ίδιους και τους ίδιους»

(Ο Βαγγέλης Τσόγκας με τον Νίκο Ανδρουλάκη όταν πήγε να ψηφίσει στις εσωκομματικές εκλογές)

Στην ερώτησή μας για το διακύβευμα των επόμενων εκλογών, ο Βαγγέλης Τσόγκας είναι πεπεισμένος για το που θα κριθεί η μάχη μεταξύ των κομμάτων.

«Μετά από δώδεκα χρόνια πολλαπλών κρίσεων, οι πολίτες επιζητούν από τα πολιτικά κόμματα, πρωτίστως, σοβαρότητα και αξιοπιστία. Χωρίς εντάσεις και κοκορομαχίες αλλά με ανταλλαγή ρεαλιστικών θέσεων και προτάσεων. Γιατί υπάρχουν ζητήματα στην ελληνική κοινωνία, τα οποία δυστυχώς με ευθύνη της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν απασχολούν καθόλου τον δημόσιο διάλογο, όπου κυριαρχούν η τοξικότητα και οι άγονες αντιπαραθέσεις. Για παράδειγμα, οι ανισότητες. Είτε κοινωνικές, είτε οικονομικές, είτε έμφυλες. Υπάρχει ένα γεγονός, αυτή τη στιγμή το 60% των εργαζομένων αμείβεται με μισθό κάτω από 1000 ευρώ. Αλήθεια, πόσο άνετα μπορεί να ζήσει κάποιος με αυτούς τους μισθούς, τη στιγμή που και το κόστος ζωής συνεχίζει να αυξάνεται; Αναφέρουμε, ορθά, το δημογραφικό ως ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα της εποχής μας, τη στιγμή όμως που δεν συζητάμε προτάσεις και πρωτοβουλίες για το πως θα στηριχθούν στην πράξη νέα ζευγάρια που θέλουν να κάνουν ένα κοινό ξεκίνημα στη ζωή τους, αλλά δυσκολεύονται υπό το βάρος των αυξημένων ενοικίων και της ακρίβειας. Ή ακόμα δεν συζητάμε πως θα εγγυηθούμε την εργασιακή ισότητα στη γυναίκα που δεν την θέλουν στις δουλειές γιατί κάνει παιδιά, αλλά και όταν δεν κάνει, πάλι της ρίχνουν την ευθύνη για την υπογεννητικότητα στη χώρα».

Σε σχέση με τα σενάρια για πρόωρες εκλογές, ο κ. Τσόγκας εκτιμά ότι «είναι πολύ πιθανό, πριν ή αμέσως μετά το καλοκαίρι».

«Η κυβέρνηση ήδη μετρά στο ενεργητικό της αλλεπάλληλες αποτυχίες ειδικά στα θέματα της αντιμετώπισης της ακρίβειας αλλά και της διαχείρισης κρίσεων, όπως είδαμε με την πανδημία, τις πυρκαγιές ή τον χιονιά. Επομένως, θεωρώ απίθανο ο κ. Μητσοτάκης να αφήσει την κυβέρνησή του να συνεχίζει να σύρεται ως το τέλος της τετραετίας σε μια φθοροποιό κατάσταση που δύσκολα αντιστρέφεται». Από την άλλη, δεν θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σοβαρές προοπτικές επανάκαμψης. «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κεφαλαιοποιήσει τη φθορά της κυβέρνησης, παραμένει καθηλωμένος, ενώ συνεχίζει λανθασμένα να επενδύει στη λογική του «όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά» και παραμένει αναξιόπιστος. Είναι ακόμη νωπές οι μνήμες στους πολίτες από τη διακυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

Για το ζήτημα του πολέμου στην Ουκρανία, έχει ξεκάθαρη θέση. «Η δημοκρατική παράδοση της Ελλάδας, μας επιτάσσει να βρισκόμαστε σταθερά και με συνέπεια στο πλευρό της υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων, της ανεξαρτησίας των λαών και της εθνικής κυριαρχίας των κρατών. Ειδικά μάλιστα, που ως χώρα έχουμε εμείς απέναντί μας την προκλητικότητα της τουρκικής ηγεσίας, που, κατά κοινή ομολογία, έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με την αντίστοιχη ρωσική. Επομένως, η καταδίκη της εισβολής της Ρωσίας θα πρέπει να είναι καθαρή. Χωρίς αστερίσκους και χωρίς «ναι μεν, αλλά». 

(Το βράδυ των εσωκομματικών εκλογών με τον Νίκο Ανδρουλάκη στη Χαριλάου Τρικούπη)

Ρωτήσαμε τον Βαγγέλη Τσόγκα και για την περιοχή μας αφού ως Ραχιώτης βρίσκεται συχνά στη Φθιώτιδα. «Εξ ημισείας από Ράχες και Στυλίδα, ο πατέρας μου από Ράχες, η μητέρα από Στυλίδα», μας διευκρινίζει χαμογελώντας.

«Γνωρίζω και τα προβλήματα που βιώνουν οι συντοπίτες μας και γνωρίζω και για τις προσπάθειες που κάνουν οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης στην περιοχή. Και επιτρέψετέ μου να σταθώ εδώ. Ξέρετε, μιλούν όλοι για την περιφερειακή ανάπτυξη και ουσιαστική αποκέντρωση με αρμοδιότητες και δύναμη στην αυτοδιοίκηση αλλά στην πράξη συνεχίζονται οι παλαιοκομματικές πρακτικές. Πόσο αξιοπρεπές είναι για τις πόλεις και τα χωριά μας όταν οι δήμαρχοι μας περιμένουν με τις ώρες στους διαδρόμους των υπουργείων για να διεκδικήσουν χρηματοδοτήσεις για σειρά έργων ή να εξαρτώνται, κάθε φορά, από την «παρέμβαση» των βουλευτών της περιοχής; Η αυτοδιοίκηση αποτελεί το κλειδί για κάθε μικρό ή μεγάλο έργο έχει ανάγκη ο τόπος μας και οφείλει να έχει τα εργαλεία και τους πόρους για να σχεδιάσει και να υλοποιήσει έργα όσα μπορούν να κάνουν τη ζωή των πολιτών καλύτερη. Μόνο έτσι θα προχωρήσουν οι τόποι μας μπροστά. Αλλά, ακόμα και μεγάλα αναπτυξιακά έργα, ποιος είναι, για παράδειγμα, ο κεντρικός σχεδιασμός για τη Φθιώτιδα; Για ένα πράγμα είχε δεσμευθεί ο πρωθυπουργός προεκλογικά για την περιοχή μας, την ολοκλήρωση του αυτοκινητοδρόμου Λαμία-Καρπενησίου, και ακόμα περιμένουμε τις δημοπρατήσεις. Από την άλλη, και στα αγροτικά θέματα απαιτούνται άμεσα ριζικές μεταρρυθμίσεις για περισσότερη, ποιοτικότερη και εξυπνότερη παραγωγή, ώστε να απελευθερωθούν οι δυνατότητες των αγροτών μας. Για παράδειγμα, με όχημα την τεχνολογία και τη γνώση, μπορούμε να εστιάσουμε στη γεωργία ακριβείας που θα συμβάλει στην αύξηση της παραγωγής και την μείωση του κόστους. Ή να δώσουμε βάρος και ουσιαστική στήριξη στην καθετοποίηση και τη συστηματική προώθηση τυποποιημένων επώνυμων ελληνικών αγροτικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές. Ο πρωτογενής τομέας είναι ο πιο κρίσιμος για την οικονομία μας και η Πολιτεία οφείλει να δώσει λύσεις και, πάνω απ’ όλα, να εμπνεύσει τους νέους αγρότες με έναν σοβαρό σχεδιασμό. Και επιμένω για τους νέους αγρότες, γιατί δυστυχώς σήμερα, και είναι και το πιο λυπηρό, η επαγγελματική ενασχόληση των νέων με τον κλάδο μοιάζει καταδικασμένη επιλογή αφού το κέρδος παραμένει χαμηλό, τη στιγμή που και τα ενεργειακά κόστη επιδεινώνουν την κατάσταση».

Προσαρμοσμένη αναζήτηση