ΕΝΙΑΛ: Βοηθήστε να σωθεί το Νοσοκομείο Λαμίας! (ΒΙΝΤΕΟ)

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 28 Απριλίου 2024 07:48 ΕΝΙΑΛ: Βοηθήστε να σωθεί το Νοσοκομείο Λαμίας! (ΒΙΝΤΕΟ)

Η υποστελέχωση σε μόνιμους γιατρούς ξεπερνά το 50%. Λειτουργεί χάρη στη φιλοτιμία και την υπερφημέρευση από όσους εξακολουθούν να έχουν το όραμα της ποιοτικής και δωρεάν δημόσιας υγείας προς όλους τους πολίτες…

Την αγωνία τους για «το δυσοίωνο μέλλον του Νοσοκομείου Λαμίας», περιέγραψαν σε όλους τους τόνους οι Νοσοκομειακοί Ιατροί μέλη της ΕΝΙΑΛ, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν το απόγευμα της Παρασκευής (26/4) στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Λαμιέων «Λάμπρος Παπαδήμας».

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Λαμίας, μαιευτήρας - γυναικολόγος Θεόδωρος Χαρίτος, ο Αντιπρόεδρος, Ακτινοδιαγνώστης Άγγελος Παναγόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας, Εντατικολόγος - Παθολόγος Χρήστος Γεωργιάδης και το Μέλος, Αγγειοχειρουργός Νικόλαος Μακρής, περιέγραψαν με τα πλέον μελανά χρώματα τα όσα βιώνουν καθημερινά στην προσπάθειά τους για σωστές υπηρεσίες υγείας προς τους πολίτες.

Όπως τόνισαν όλοι οι ομιλητές, πρόθεσή τους δεν είναι να καταγγείλουν αλλά να ενημερώσουν αρμόδιους και αναρμόδιους για τα όσα συμβαίνουν στο μεγαλύτερο Νοσοκομείο της Περιφέρειας. Χαρακτηριστικά ο κ. Χαρίτος σημείωσε ότι η πρόθεσή τους για αυτό και δημιούργησαν πριν ενάμιση χρόνο την ΕΝΙΑΛ, είναι να μοιραστούν κυρίως με τους πολίτες το όραμά τους για ποιοτική και δωρεάν υγεία σε όλους. «Ισότιμα σε όλους γιατί είναι ανθρώπινο δικαίωμα», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρίτος.

Νωρίτερα ο κ. Γεωργιάδης και ο κ. Παναγόπουλος, είχαν παραθέσει αριθμούς που φανερώνουν τη ρίζα του προβλήματος, καθώς όλα ξεκινούν από την υποστελέχωση.

76 μόνιμοι ιατροί έναντι 161 που είναι οι μόνιμες οργανικές θέσεις, φανερώνει την προσπάθεια που καταβάλλεται για να πραγματοποιηθούν οι ιατρικές πράξεις σωστά και στην ώρα τους, τονίζοντας όμως ότι η επαγγελματική εξουθένωση δεν είναι ο μοναδικός λόγος για τις μαζικές αποχωρήσεις αλλά και για το γεγονός ότι οι νέοι ιατροί δεν προτιμούν το Νοσοκομείο Λαμίας ή γενικά να μείνουν στη χώρα τους για να δουλέψουν.

Κάποιες Κλινικές στο ΓΝ Λαμίας είναι με έναν ή δύο μόνιμους ιατρούς (Παιδιατρική, Πνευμονολογική , Αναισθησιολογικό), ενώ το Ουρολογικό Τμήμα λειτουργεί με δύο ιδιώτες ιατρούς (μπλοκάκι). Προβλήματα επίσης υπάρχουν στο Παθολογοανατομικό με καθυστερήσεις που φτάνουν στους 10 μήνες, στη Χειρουργική με υπερεφημερεύσεις (+ΤΕΠ+διακομιδές), τη Νεφρολογική (όπου υπάρχει και η μεγαλύτερη Μονάδα Αιμοκάθαρσης και έμειναν μόνο δύο ιατροί), την Ογκολογική (που έμεινε μία ιατρός) και τέλος στο Τμήμα των απεικονιστικών εξετάσεων όπου υπάρχει διπλασιασμός των εξυπηρετούμενων περιστατικών με το μισό σε σχέση με το 2018 προσωπικό. Ακόμη και η βραβευμένη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Λαμίας, αυτή τη στιγμή μπορεί να διατηρεί την καλή της λειτουργία, οι γιατροί της όμως «βουλώνουν τρύπες» στο Αναισθησιολογικό, στην Πνευμονολογική και στα ΤΕΠ, όπως περιέγραψαν οι ομιλητές. Αναφέρθηκαν βέβαια με νόημα και στη μη λειτουργία της ΜΕΘ Νιάρχος, ενώ πραγματικά αναρωτιούνται ποιος θα δουλέψει τη νέα Ογκολογική Κλινική και τα ΤΕΠ με την υποστελέχωση που υπάρχει.

Επέρριψαν ευθύνες εν γένει στο μοντέλο διοίκησης στο χώρο της υγείας, αλλά και ειδικά στη Διοίκηση του Νοσοκομείου, τονίζοντας τη μίξη ιδιωτικού και δημοσίου στις παροχές υγείας, καταθέτοντας την άποψη ότι είναι η αρχή για πλήρη ιδιωτικοποίηση του χώρου και παροχή υπηρεσιών μόνο σε όσους έχουν!

Σε αυτό το σημείο έγινε και ξεχωριστή αναφορά στα απογευματινά χειρουργεία, διατυπώνοντας κι εκείνοι με τη σειρά τους πως ένα Νοσοκομείο (όχι μόνο της Λαμίας) που δεν μπορεί να βγάλει τις εφημερίες του, θα μπορεί να λειτουργεί για απογευματινά χειρουργεία. Εξέφρασαν επίσης την απορία τους αν τις λίστες χειρουργείων επιβαρύνουν τελικά όσοι έχουν να πληρώσουν κι αν αυτό είναι η λύση για να εξυπηρετηθούν - εν καιρώ - και οι μη έχοντες. Οι ίδιοι πάντως πιστεύουν ότι είναι μια δοκιμή για παροχή υπηρεσιών υγείας μόνο σε όσους πληρώνουν σε αντίθεση με το δικό τους όραμα, όπως αναφέρθηκε πιο πάνω από τον κ. Χαρίτο.

Ο τελευταίος τόνισε ότι η συγκεκριμένη φωνή διαμαρτυρίας δεν αφορά μόνο τους γιατρούς και το προσωπικό του ΓΝ Λαμίας, αλλά κυρίως τους πολίτες, καθώς είναι βέβαιο ότι η κατάσταση διαρκώς θα χειροτερεύει και ειδικότερα οι νεότεροι συνάδελφοί τους δε θα πλησιάζουν καν στα δημόσια νοσοκομεία. Το προηγούμενο διάστημα, κατέθεσαν τις απόψεις και τους φόβους τους σε όλους τους αρμοδίους με τις δημόσιες τοποθετήσεις τους και τις επιστολές. Η συγκεκριμένη συνέντευξη θεωρείται μια απέλπιδα προσπάθεια για την ευαισθητοποίηση του κόσμου ώστε να ασκηθεί πίεση προς όλες τις κατευθύνσεις στη στήριξη του Νοσοκομείου Λαμίας και γενικότερα της δωρεάν δημόσιας υγείας και των λειτουργών της.  

Δείτε το βίντεο με τη συνέντευξη τύπου:

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση