Τριμελής ιταλική αντιπροσωπεία στο Δήμο Δομοκού για τη μάχη του 1897

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2024 10:34 Τριμελής ιταλική αντιπροσωπεία στο Δήμο Δομοκού για τη μάχη του 1897

Ιδιαίτερη τιμητικό για το δήμο της Φθιώτιδας το αφιέρωμα από αναγνωρισμένο περιοδικό ιστορικών μελετών…

Επίσημη επίσκεψη στο Δήμο Δομοκού θα πραγματοποιήσει το προσεχές διάστημα τριμελής Ιταλική αντιπροσωπία που θα παραδώσει στο Δήμαρχο Δομοκού Χαράλαμπο Λιόλιο και στο Δήμο, ένα βιβλίο με αφιέρωμα στην Μάχη του Δομοκού το 1897.

Σύμφωνα με την εισήγηση του Αντιδημάρχου Πολιτισμού Νικόλαο Καλημέρη - που θυμίζουμε ότι έχει γράψει και σχετικό βιβλίο για τη «Μάχη του Δομοκού» - πρόκειται για ένα μέλος του πολιτιστικού συλλόγου “Faro Tricolore”, που θα συνοδεύεται από έναν εκπρόσωπο του Σωματείου Garibaldi και έναν εκπρόσωπο από το Ινστιτούτο Risorgimento του Πανεπιστημίου της Μπολόνια.

Το “Bolletino del Μuseo del Risorgimento di Bologna”, ιδρύθηκε το 1956, είναι ένα περιοδικό ιστορικών μελετών και είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στη δημοσίευση πρωτότυπων ερευνητικών εργασιών και αδημοσίευτων πηγών. Το ιστορικό τόξο που εξετάζει ξεκινά από την Γαλλική Επανάσταση και φτάνει μέχρι τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το συγκεκριμένο περιοδικό έχει δημοσιεύσει ένα τόμο το 2023-2024 που εμπεριέχει ένα κεφάλαιο με τίτλο “ Da Candia a Domokos”. Αποτελεί ένα αφιέρωμα για το φιλελληνικό σώμα των Γαριβαλδηνών που πολέμησαν εθελοντικά στο πλευρό των Ελλήνων κατά των Τούρκων το 1897. Γίνεται εξιστόρηση των γεγονότων που διαδραματίστηκαν κατά την διαδρομή του «Τάγματος των Ερυθροχιτώνων» υπό την διοίκηση του Ricciotti Garibaldi από το νησί της Κρήτης (Κάντια) έως την τελική μάχη στο Δομοκό. Επίσης, συμπεριλαμβάνονται πάνω από 150 βιογραφίες εθελοντών και ένα μικρό σύνολο επιστολών.

Το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια αποτελεί ένα σημαίνοντα και ιστορικό φορέα, ο οποίος έχει αναπτύξει εκτεταμένο ερευνητικό έργο σε διάφορα πεδία και επίπεδα, προτάσσοντας τη διάχυση των επιστημονικών και ιστορικών γνώσεων στο ευρύ κοινό.

Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για τον Δήμο Δομοκού να γίνεται μνεία της τοπικής ιστορίας σε ένα ευρείας απήχησης διεθνές επιστημονικό περιοδικό.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση