Λαμία: Σοβαρό πρόβλημα με λύματα στον παράδρομο της Μαυρομαντήλας

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 30 Ιουνίου 2024 08:06 Λαμία: Σοβαρό πρόβλημα με λύματα στον παράδρομο της Μαυρομαντήλας

«Είναι εστία μόλυνσης και πρέπει να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα...», λένε οι καταγγέλλοντες στο LamiaReport.

Στον παράδρομο της εθνικής οδού έξω από τη Λαμία, στο ύψος της Μαυρομαντήλας (220χλμ), βρέθηκε το πρωί της Παρασκευής η κάμερα του LamiaReport μαζί με τον πρόεδρο της Κοινότητας Αυλακίου, Νίκο Τσικρικώνη.

Τους τελευταίους μήνες η κατάσταση είναι απελπιστική και η δυσοσμία αφόρητη, από τα λύματα που καταλήγουν σε συγκεκριμένο σημείο κάτω από τη γέφυρα της εθνικής, και τα οποία φέρεται να προέρχονται από τον αγωγό ομβρίων υδάτων της ΒΙ.ΠΕ.

Το θέμα είναι γνωστό στις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Στερεάς, οι οποίες έχουν κάνει αυτοψία στην περιοχή, ενώ έχει καταγραφεί και από το Αστυνομικό Τμήμα Στυλίδας, που έχει στη διάθεσή του και σχετικό υλικό με φωτογραφίες.

«Είναι εστία μόλυνσης και το καλοκαίρι με τις συνθήκες που επικρατούν η κατάσταση είναι αφόρητη. Πρέπει να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα από όλους τους εμπλεκόμενους και φυσικά τις αρμόδιες υπηρεσίες...», τονίζει στο LamiaReport ο Νίκος Τσικρικώνης, πρόεδρος από το Αυλάκι Στυλίδας.

Δείτε το βίντεο:

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ έχει δρομολογηθεί σύσκεψη την ερχόμενη εβδομάδα με τους εμπλεκόμενους φορείς για να συζητηθεί το θέμα και να βρεθεί κάποια λύση γιατί όσο περνούν οι ημέρες οι συνθήκες γίνονται ακόμη πιο δύσκολες στην περιοχή της Μαυρομαντήλας.

Σε επικοινωνία που είχε το LamiaReport με την ΕΤΒΑ και συγκεκριμένα με την επικεφαλής του αρμοδίου Τμήματος κ. Μαίρη Νικολάου λάβαμε την παρακάτω απάντηση:

«Η Βιομηχανική Περιοχή Λαμίας (πλέον Επιχειρηματικό Πάρκο όπως έχει μετονομαστεί μετά από την υπαγωγή στο νέο νόμο 4982/2022) από ιδρύσεως της χρησιμοποιεί ένα τσιμεντένιο αγωγό που διέρχεται κάτω από την Νέα και Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης (ΝΕΟ και ΠΕΟ) στο ύψος της διασταύρωσης Λιμογαρδίου, για την απορροή ομβρίων υδάτων της.

Τα όμβρια ύδατα προέρχονται από τις ομβροσυλλογές των επιχειρήσεων, και η νόμιμη διάθεση τους στο συλλογικό δίκτυο γίνεται στη βάση βεβαιώσεων που εκδίδει ο φορέας λειτουργίας του Πάρκου, δηλαδή η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ.

Προκειμένου αυτές οι απορροές να είναι απαλλαγμένες από στερεά σωματίδια και ρυπαντικό φορτίο, η εταιρεία μας έχει διαμορφώσει ένα περιοδικό τακτικό έλεγχο με λήψη δειγμάτων στα σημεία σύνδεσης των ομβρίων των επιχειρήσεων με το συλλογικό δίκτυο. Με τον τρόπο αυτό η ΕΤΒΑ εποπτεύει την καλή λειτουργία και την ορθή περιβαλλοντική επίδοση του Πάρκου, συνολικά. Η ομβροσυλλογή μέσω των τεχνικών αγωγών και άλλων αποστραγγιστικών τάφρων (ανοιχτών) ή διαθέσιμων ρεμάτων / χειμάρρων εκτός των ορίων του Πάρκου οδηγείται στην θαλάσσια περιοχή (περιοχή Μαλιακού). Σημειώνεται ότι η ΕΤΒΑ διαθέτει από ιδρύσεως της ΒΙΠΕ Λαμίας τις απαραίτητες άδειες από όλους τους συναρμόδιους φορείς.

Στην περίπτωση που παρουσιάζεται στο άρθρο report Λαμίας, τους τελευταίους 6 μήνες δημιουργήθηκε παρακώληση της ομαλής όδευσης των ομβρίων τόσο του Πάρκου όσο και των οδικών αρτηριών (ΠΕΟ και ΝΕΟ).

Η μη ικανοποιητική απορροή των ομβρίων, δημιούργησε λιμνάζοντα νερά, τα οποία καθώς είναι στάσιμα δημιουργούν συνθήκες δυσοσμίας και επιφανειακής άλγης. Η εταιρεία μας για να περιορίσει πηγές επιβάρυνσης έχει προχωρήσει σε συστάσεις (προφορικές και γραπτές) στις επιχειρήσεις ώστε να φροντίσουν να περιορίσουν όλες τις εκροές, κύρια αυτές που δεν είχαν περιβαλλοντικά ορθά χαρακτηριστικά. Παράλληλα, προέβη και σε ενημέρωση στην οικεία Δ/νση Περιβάλλοντος, προκειμένου από κοινού να διενεργήσουν αυτοψίες για έλεγχο των αδειών των επιχειρήσεων. Σημειώνεται ότι η ΕΤΒΑ δεν έχει ελεγκτικό χαρακτήρα, αυτό το έχουν οι αρμόδιες αρχές. Η ΕΤΒΑ ελέγχεται και η ίδια από τις ίδιες αρχές αλλά σε κάθε περίπτωση που εντοπίσει κάποια ενέργεια που δεν συνάδει με τις διαθέσιμες αδειοδοτήσεις και τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας, είναι υποχρεωμένη να το αναφέρει σε αυτές.

Τα λιμνάζοντα νερά εντοπίστηκαν στην παρακείμενη βοηθητική οδό και σε γηπεδική έκταση που μεσολαβεί πριν την αποστραγγιστική τάφρο διάθεσης τους. Είχε δε προηγηθεί το περιστατικό του ακραίου φαινομένου Daniel, με το οποίο και μεγάλη στερεοπαροχή είχε οδηγηθεί μέσω των τεχνικών στους παρακείμενους αποδέκτες. Όλα αυτά έχουν επιβαρύνει την κατάσταση, και κάνουν επιβεβλημένες τις εργασίες καθαρισμού των αγωγών και των τάφρων για να μπορεί το νερό να οδηγείται με ασφάλεια στους αποδέκτες, χωρίς να παρεμβάλλονται φραγμένοι και βουλωμένοι αγωγοί.

Η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ έκανε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για τη διερεύνηση του θέματος, το οποίο θεωρούμε ότι είναι διττό. Αρχικά, για την αποκατάσταση της παροχετευτικότητας έκανε κάποιες αρχικές αντλήσεις υδάτων και διαπίστωσε ότι το πρόβλημα εντοπίζονταν στην κατάργηση του χωμάτινου χαντακιού που οδηγούσε την απορροή στην αποστραγγιστική τάφρο με αποτέλεσμα αυτό να επιδεινώσει την κατάσταση. Αυτό συνέβη γιατί ο νέος ιδιοκτήτης της παρακείμενης έκτασης το έχει καταργήσει με ενέργειες άρωσης του γηπέδου. Με σχετικό έλεγχο που έκανε με τους Τεχνικούς της Συμβούλους διαπίστωσε ότι ο ιδιοκτήτης της έκτασης έχει αναδιαμορφώσει την γηπεδική έκταση, καταργώντας την «βαθιά γραμμή» που προϋφίστανται.

Σημειώνεται στο σημείο αυτό ότι ο ιδιοκτήτης απέκτησε μετά από χρησικτησία την έκταση πριν από 4 χρόνια και μόλις πρόσφατα αποφάσισε να προβεί σε άρωση του γηπέδου του, για να αλλάξει άρδην το προφίλ του.

Η ΕΤΒΑ απευθύνθηκε παράλληλα και στις αρχές, αρμόδιες κατά τον νόμο, για την συντήρηση των τεχνικών των οδών (ΝΕΟ και ΠΕΟ) που συνίστανται στην ΕΥΔΕ- ΠΑΘΕ και στην Δ/νση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Η ΕΥΔΕ – ΠΑΘΕ απεφάνθη μόλις μετά από 3 μήνες ότι το τεχνικό κάτω από την ΝΕΟ και ΠΕΟ δεν είναι αρμοδιότητα της, ενώ ακόμα εκκρεμεί η απάντηση της Δ/νσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (αρμόδιας για τα ρέματα, τεχνικά, χειμάρρους κτλ). Η κατάσταση έχει περιπλέκεται ακόμα περισσότερο καθώς ο ιδιοκτήτης της έκτασης έχει απευθύνει εξώδικη επιστολή του προς την ΕΤΒΑ, με την οποία αιτείται αποζημίωσης γιατί στο γήπεδο έχουν συγκεντρωθεί λιμνάζοντα όμβρια τα οποία και έχουν επιβάρυνση (κοινώς ρύπανση).

Η καταπάτηση ρεμάτων και η παρεμπόδιση της ομαλής ροής της ομβροσυλλογής αποτελεί μια παράνομη ενέργεια, και εφόσον αυτό διαπιστωθεί ο ιδιοκτήτης της έκτασης θα έχει τις διοικητικές κυρώσεις από τον νόμο. Το ζήτημα της ρύπανσης, από τα ύδατα τα οποία έχουν συγκεντρωθεί στην ιδιοκτησία του, εφόσον αυτά προέρχονται από επιχειρήσεις της πρώην ΒΙΠΕ και νυν ΕΠ Λαμίας, πρέπει να το διερευνήσει η αρμόδια Δ/νση Περιβάλλοντος. Σε κάθε περίπτωση όμως προτεραιότητα έχει η αποκατάσταση της παροχευτικότητάς του τεχνικού με την ξεκάθαρη τοποθέτηση της Δ/νσης  Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Η ΕΤΒΑ έχει ειδοποιήσει με πολλές επιστολές της την αρμόδια Δ/νση Περιβάλλοντος και άμεσα αυτή θα κάνει επιτόπιες επισκέψεις για τον εντοπισμό της επιβάρυνσης. Αρχικά η περιφέρεια είχε τοποθετηθεί αρνητικά για μια κοινή σύσκεψη αλλά μετά από πολυάριθμες γραπτές και προφορικές επισημάνσεις και τεχνικά υπομνήματα, έχει δεχτεί να συμμετέχει σε μια σύσκεψη για την επίλυση του θέματος.

Η εταιρεία μας ωστόσο, καθώς έχει ως πρωταρχικό στόχο της την διασφάλιση της ασφαλούς λειτουργίας του Πάρκου, θα προβεί στις κατάλληλες εργασίες καθαρισμού όλης της διαδρομής του τεχνικού, ακόμα και για το σημείο αυτού εκτός των ορίων της. Ο καθαρισμός και η άντληση των υδάτων αναμένεται να αποφορτίσει την κατάσταση. Για το λόγο αυτό έχει αιτηθεί από την Κεντρική Οδό ΑΕ (εταιρεία παραχώρησης της ΝΕΟ) αλλά και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος άδεια επέμβασης στα όρια των ιδιοκτησιών τους», καταλήγει η τοποθέτηση της ΕΤΒΑ για το θέμα.

Δείτε και φωτογραφίες από την πρωινή επίσκεψη του LamiaReport στην περιοχή.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση