Ερώτηση Οικονόμου για την οριστική εκκαθάριση της ΠΕΛ και την αποφυγή πλειστηριασμών

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 03 Ιουλίου 2024 21:11 Ερώτηση Οικονόμου για την οριστική εκκαθάριση της ΠΕΛ και την αποφυγή πλειστηριασμών

Τι αναφέρει στην ερώτησή του και τι συζήτησε με τον Υπουργό Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο…

Ο Βουλευτής Φθιώτιδας, Γιάννης Οικονόμου, με ερώτησή του προς τον Υπουργό Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο, επισημαίνει τον κίνδυνο και τα σοβαρά εμπόδια που υπάρχουν για την αξιοποίηση του χώρου της ΠΕΛ, καθώς εκκρεμεί ακόμη η κατάργηση και η εκκαθάριση του παλιού Φορέα «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΛΑΜΙΑΣ».

Αφορμή της ερώτησης Οικονόμου στάθηκε ο κίνδυνος διενέργειας πλειστηριασμού στις 10/7/2024 για το ακίνητο της ΠΕΛ, «κάτι το οποίο θα ναρκοθετήσει την υλοποίηση ενός σημαντικού αναπτυξιακού έργου, ζωτικής σημασίας για την πόλη και την τοπική κοινωνία της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας ευρύτερα», όπως επισημαίνει ο Λαμιώτης Βουλευτής.

Ο κ. Οικονόμου, μάλιστα, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Θεοδωρικάκο και τον ενημέρωσε για το περιεχόμενο της ερώτησης και τις πτυχές του ζητήματος, παίρνοντας τη δέσμευση του Υπουργού ότι θα υπάρξει άμεσα και πάντως πριν την κρίσιμη ημερομηνία της 10ης Ιουλίου, παρέμβαση της Κυβέρνησης στο πλαίσιο που ορίζουν οι κείμενες διατάξεις.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης Οικονόμου:

Θέμα « Η  εκκρεμότητα στην εκκαθάριση και την κατάργηση του ΝΠΔΔ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΛΑΜΙΑΣ, δημιουργεί σοβαρά εμπόδια στην αξιοποίηση του χώρου της ΠΕΛ»

Κύριε Υπουργέ,

Η αξιοποίηση του χώρου της  Πανελλήνιας Έκθεσης της Λαμίας, είναι ένα ζήτημα ζωτικής σημασίας για την πόλη της Λαμίας, την τοπική μας κοινωνία αλλά και την οικονομία  και την ανάπτυξη της Φθιώτιδας και της Στερεάς Ελλάδας  γενικότερα.

 Μετά  από συντονισμένες ενέργειες τα δύο προηγούμενα χρόνια, του φορέα  Διοίκησης, Διαχείρισης και Αξιοποίησης Ακινήτων και Εγκαταστάσεων Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α. και με δ.τ. «Φορέας Π.Ε.Λ. Αναπτυξιακή Α.Ε. Ο.Τ.Α.»  με μετόχους  το Δήμο Λαμιέων με ποσοστό 60%, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με ποσοστό 20% και το Επιμελητήριο Φθιώτιδας με ποσοστό 20%  η κυβέρνηση  κατάφερε να εξασφαλίσει, μέσα από διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία, πόρους συνολικού ύψους 48.000.000 € περίπου για την υλοποίηση έργου αξιοποίησης του χώρου.

Το έργο αυτό,  χωρίζεται σε τρία τμήματα :

Α! Το Τμήμα Α΄ [το Κτίριο Εκθέσεων -Συνεδρίων - Events, προϋπολογισμού 12.223.976,22 ευρώ] το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας,

Β! το Τμήμα Β΄ [Κτίριο Ενημέρωσης, προϋπολογισμού 7.096.133,70 ευρώ], το οποίο χρηματοδοτείται από την ΕΥΔ/ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ 2014-2020 και

 Γ! το Τμήμα Γ΄ [το Κτίριο - Κοιτίδα Καινοτομίας- Τεχνολογίας, προϋπολογισμού 6.825.207,07 ευρώ] το οποίο χρηματοδοτείται, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΣΑΕΠ 066 της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας).

Για το εν λόγω έργο, νόμιμα υπογράφτηκε στις 30/06/2023  σύμβαση εκτέλεσης, μεταξύ του  Αναπτυξιακού Οργανισμού Τ.Α.. με διακριτό τίτλο «ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΕΣ Α.Ε.» (στον οποίο είχε νόμιμα παραχωρηθεί η αρμοδιότητα για την προετοιμασία, υποβολή αίτησης χρηματοδότησης και υλοποίησης της Πράξης με τίτλο «Αξιοποίηση της περιοχής της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας»), και αφ’ ετέρου της κοινοπραξίας με την επωνυμία «ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. - P&C DEVELOPMENT S.A.» με διακριτικό τίτλο «Κ/Ξ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΛΑΜΙΑΣ», μετά την υπ. αριθμ.184/2023 πράξη του Ε΄ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με την οποία και εγκρίθηκε η υπογραφή της.

Παρόλα αυτά  θέματα που συνδέονται με την εκκρεμότητα που παραμένει σε σχέση  με  την  κατάργηση του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΛΑΜΙΑΣ» και των πιθανών οφειλών και εκκαθάρισης αυτών , δημιουργούν σοβαρά εμπόδια  στην υλοποίηση του έργου.

Συγκεκριμένα, πρόσφατα πολίτης  φέρεται να κοινοποίησε προς το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΛΑΜΙΑΣ»,  πιστό αντίγραφο τελεσίδικης αποφάσεως του Μονομελούς Πρωτοδικείου Λαμίας (Διαδικασία Περιουσιακών – Μισθωτικών Διαφορών) και συνετάγη η με αριθμό 1256/06-12-2023  έκθεση αναγκαστικής κατάσχεσης ακίνητης περιουσίας δικαστικού επιμελητή της Περιφέρειας του Εφετείου Λαμίας με έδρα το Πρωτοδικείο Λαμίας με την  οποία κατασχέθηκε το άνω ακίνητο και εκτίθεται αυτό σε πλειστηριασμό την 10/07/2024.

Βεβαίως, κατά της αναγκαστικής αυτής κατάσχεσης, ο   «Φορέας Π.Ε.Λ. Αναπτυξιακή Α.Ε. Ο.Τ.Α.» έχει ασκήσει στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Λαμίας, την από  29/02/2024 και με αριθμό καταθέσεως 296 / ΤΠ-ΠΤΑΝ/3/29-02-2024 ανακοπή, κατά το άρθρο 936 του Κ.Πολ.Δ., ζητώντας την ακύρωσή της  και έχει εκδοθεί η με αριθμό 4/2024 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείο Λαμίας η οποία ακυρώνει την ανωτέρω έκθεση κατάσχεσης.

Η εν λόγω απόφαση  ερμηνεύει και το Ν.4605/2019, αφού καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η «Φορέας Π.Ε.Λ. Αναπτυξιακή Α.Ε. Ο.Τ.Α.», έχει δικαίωμα χρήσης, προς αξιοποίηση, διαχείριση και εκμετάλλευση του ακινήτου, δικαίωμα το οποίο προσομοιάζει με το δικαίωμα επικαρπίας του Αστικού Δικαίου, αλλά έχει ενοχική μόνο ενέργεια.

Με βάση τη κρίση αυτή του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Λαμίας, το δικαίωμα της χρήσης χωρίς αντάλλαγμα, του ακινήτου της ΠΕΛ από τον Φορέα «ΠΕΛ Α.Ε.» για τριάντα (30) έτη, που του παρείχε ο Ν.4605/2019 είναι εξοπλισμένο με δικαστική κρίση και αναμφισβήτητο , «θωρακισμένο» από οποιαδήποτε αμφισβήτηση και διεκδίκηση και αυτό, ανεξάρτητα από τη κυριότητα του οικοπέδου (αν ανήκει στο παλιό Ν.Π.Δ.Δ της ΠΕΛ ή στο Ελληνικό Δημόσιο).     

Οι δικαστικές αυτές ενέργειες, είναι τα μόνα μέσα άμυνας για το ακίνητο της ΠΕΛ και ο  «Φορέας ΠΕΛ Α.Ε.» είναι ο μόνος που νομιμοποιείται να προβεί σε αυτές, αφού, για το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΛΑΜΙΑΣ», δεν υπάρχει νομιμοποίηση να ληφθεί απόφαση για παρόμοια μέσα άμυνας, καθόσον δεν υπάρχει διοίκηση και η τριετής θητείας της τελευταίας διοίκησης που είχε οριστεί, με την υπ.αριθ.43000/11-04-2017 απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και Ανάπτυξης [ΦΕΚ Τεύχος ΥΟΔΔ 175/13.04.2017] έχει λήξει την  13/04/2020.

Κύριε Υπουργέ,

Το θέμα της κατάργησης του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΛΑΜΙΣΑΣ» και των πιθανών οφειλών και εκκαθάρισης αυτών παραμένει σε εκκρεμότητα, ακόμα και με τις διατάξεις του Ν.4605/2019, αφού δεν έχει καμία από τις προβλεπόμενες Υπουργικές  αποφάσεις του άρθρου  65 του Ν.4605/2019,   για να προχωρήσει και ολοκληρωθεί η κατάργησή του και η τακτοποίηση των απαιτήσεων τρίτων και οφειλών.

Όσο  το θέμα θα παραμένει σε εκκρεμότητα πάντα θα ελλοχεύει ο κίνδυνος να εξοπλιστούν με εκτελεστό τίτλο, ακόμα και αβάσιμες αξιώσεις, με ότι αυτό συνεπάγεται.   

Άλλωστε παρά την πρόσφατη δικαστική απόφαση υπάρχει ανάρτηση στη σελίδα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών στις 27/06/2024 και ώρα 15:13:35 με πιθανή ημερομηνία διενέργειας του πλειστηριασμού την 10/7/2024

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός :

  1.  Πότε και προτίθεστε να ενεργοποιήσετε τη διαδικασία για την κατάργηση του  νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΛΑΜΙΑΣ» και των πιθανών οφειλών και της εκκαθάρισης τους, με βάση τα  άρθρα 65 και 66 του Ν. Ν.4605/2019 (Α΄ 52) ;
  2. Η κατάργηση και η εκκαθάριση των οφειλών θα γίνει, με  την έκδοση των σχετικών Υπουργικών αποφάσεων που ορίζουν τα παραπάνω άρθρα ή με τη προώθηση σχετικής τροπολογίας και με ποιο περιεχόμενο;

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση