Λαμία: Εσύ ξέρεις τι είναι το Συμβούλιο Νέων της πόλης;

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 05 Ιουλίου 2024 07:42 Λαμία: Εσύ ξέρεις τι είναι το Συμβούλιο Νέων της πόλης;

«Πιστεύουμε πολύ στους νέους. Μπορούν να αλλάξουν το κλίμα και την κατεύθυνση σε μια πόλη...», λέει ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου στο LamiaReport.

Ακούμε τις τελευταίες μέρες στην πόλη μας για τη σύσταση Συμβουλίου Νέων στο Δήμο Λαμιέων. Απευθυνθήκαμε στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μάκη Πρέντζα για να μας λύσει κάποιες απορίες ως προς το πρωτοποριακό αυτό εγχείρημα, ώστε να μάθουν περισσότερα και οι νέοι μας, που κάποιοι από αυτούς ίσως να θέλουν να συμμετέχουν.

Συνέντευξη:

LR: Κύριε Πρέντζα, τι ακριβώς θέλετε να πετύχετε με την ίδρυση Συμβουλίου Νέων?

ΑΠ: Το Συμβούλιο Νέων είναι στην ουσία μια προσπάθεια ένταξης των νέων που κατοικούν στο Δήμο Λαμιέων –όχι απαραίτητα στην πόλη της Λαμίας-σε μια διαδικασία λήψης αποφάσεων και υποβολής εφαρμόσιμων προτάσεων σχετικά με το μέρος που ζουν. Είμαστε τυχεροί ως Δημοτική Αρχή που υλοποιούμε τόσο σύντομα αλλά και μετά από συστηματική δουλειά 6 μηνών, μια βασική στόχευση του Δημάρχου για τη νέα γενιά, μετά μάλιστα από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου, κάτι που τιμά το σύνολο των δημοτικών συμβούλων.

LR: Πώς θα χαρακτηρίζατε το εγχείρημα, ουσιαστική παρέμβαση ή επικοινωνιακό τρικ? Τι σας κάνει να πιστεύετε στην επιτυχία του?

ΑΠ: Θα έλεγα ότι εξαρτάται από τη σύνθεση του οργάνου που θα εκλεγεί . Οι νέοι της πόλης μας με την οπτική τους, τις δράσεις τους και την ενέργειά τους θα ορίσουν το στοίχημα της επιτυχίας. Πιστεύουμε πολύ σε αυτούς. Οι νέοι μπορούν να αλλάξουν το κλίμα και την κατεύθυνση σε μια πόλη. Με την έμπρακτη συνδρομή φυσικά των δημοτικών αρχών διαχρονικά  στην υλοποίηση των προτάσεών τους.  Ως νέα δημοτική αρχή  συστήνουμε αυτό το όργανο για να μείνει, το βάζουμε σε ράγες και το υποστηρίζουμε. Μακάρι οι επόμενες δημοτικές αρχές  να το απογειώσουν.

LR: Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας του Συμβουλίου Νέων κατά τη γνώμη σας?

ΑΠ: Πιστεύω ότι βρίσκεται στο τρίπτυχο ανεξάρτητη δράση, στήριξη από το Δήμο ως σύνολο και υιοθέτηση κουλτούρας εθελοντισμού.  Παραφράζοντας τον Προυστ, θα έλεγα ότι το ταξίδι της ανακάλυψης δε σημαίνει να ψάχνεις καινούργια μέρη για να ζήσεις , αλλά να έχεις καινούργια μάτια για το μέρος  που ζεις. Αυτό μας το διασφαλίζει η συμμετοχή των νέων στα κοινά, κάτι που μπορεί να αποτελέσει επιπλέον έναυσμα για την παραμονή τους στην πόλη μας.

LR: Κλείνοντας, θέλω να σας ρωτήσω μια καλή και μια δύσκολη στιγμή στην πορεία του εγχειρήματος ως εδώ.

ΑΠ: Το αρχικό τείχος των διαδικασιών και των προκλήσεων απέναντι σε κάτι καινούργιο που συνάντησε η ομάδα εργασίας μας, δημιούργησε κάποιες δύσκολες στιγμές. Όλες αυτές ξεχάστηκαν όταν ένας νέος άνθρωπος απευθύνθηκε σε μας και μας είπε: «κάντε κάτι για αλλάξει η ατμόσφαιρα στην πόλη και αν δεν μπορείτε, δώστε μας τη δυνατότητα να έχουμε πιο δυνατή φωνή για το κάνουμε μαζί, δε θέλω να ακούω άλλο άσχημα πράγματα για την πόλη μου».

‘Όποιος/α είναι 18-35 ετών και ενδιαφέρεται να συμμετάσχει μπορεί να εγγραφεί στο: https://www.lamia.gr/form/mitroo-neon

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση