Ενδοοικογενειακή βία: Η έλλειψη… μέτρου πλήττει σοβαρά το δικαστικό μας σύστημα

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 16 Ιουλίου 2024 19:55 Ενδοοικογενειακή βία: Η έλλειψη… μέτρου πλήττει σοβαρά το δικαστικό μας σύστημα

Έχει ξεφύγει η κατάσταση…

Την ίδια ώρα που τα γραφεία ενδοοικογενειακής βίας της ΕΛΑΣ δεν προλαβαίνουν να καταγράφουν περιστατικά, θρηνήσαμε την απώλεια μίας ακόμη γυναίκας, ενώ μία ακόμη χαροπαλεύει, μόνο το τελευταίο Σαββατοκύριακο (13-14/7).

Δυστυχώς επιβεβαιώνεται με το χειρότερο τρόπο ότι η υπερβολή στο να βαπτίζουμε ακόμη και απλές καθημερινές διαφωνίες σε ενδοοικογενειακή βία, έχει ως αποτέλεσμα να υπερφορτώνει τους λιγοστούς αστυνομικούς που έχουν απομείνει στην επαρχία οι οποίοι δεν προλαβαίνουν να αξιολογήσουν σωστά τα περιστατικά και να προστατέψουν πραγματικά αυτές κι αυτούς που έχουν ανάγκη!

Μόνο αυτό το Σαββατοκύριακο τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας ήταν 176, έγιναν 119 συλλήψεις και εγκαταστάθηκαν 71 panic button σε ισάριθμα θύματα (; ) ενδοοικογενειακής βίας.

Είναι όμως όλα αυτά τα περιστατικά, ενδοοικογενειακή βία; Μια πιο ψύχραιμη ματιά μάλλον λέει άλλα.

Χαρακτηριστικά, σε πάνω από τις μισές περιπτώσεις, το «θύμα» δεν θέλει να απομακρυνθεί από το «θύτη»!

Πάνω από τις μισές υποθέσεις στο Αυτόφωρο (Μονομελές ή Τριμελές) οι καταθέσεις των «θυμάτων» απέχουν παρασάγγας από τα διαβιβαστικά των αστυνομικών αρχών:

Ένα επίσης μεγάλο ποσοστό διαπιστώνεται στην πορεία ότι είναι απλές καθημερινές διενέξεις.

Αν συνδυάσει κανείς τα παραπάνω γεγονότα σε συνδυασμό με τον τεράστιο φόρτο των αστυνομικών και δικαστικών αρχών, άραγε πόσων θυμάτων (χωρίς εισαγωγικά) θα αξιολογηθεί σωστά η υπόθεση, ώστε να προστατευτούν πραγματικά;

Σε αυτό το σημείο θα παραθέσουμε την διαπίστωση εισαγγελικού λειτουργού, όταν χρειάστηκε να διακόψει μια σοβαρότατη υπόθεση ανθρωποκτονίας για να δικάσει στο αυτόφωρο υπόθεση «διαφωνίας» δύο αδερφών. Με λίγες λέξεις περιέγραψε ότι έχει χαθεί το μέτρο και καθυστερούν σημαντικές δίκες, από υποθέσεις που θα έπρεπε να λύνουν μόνοι τους και μεταξύ τους οι πολίτες.

«Έχει ξεφτιλιστεί η έννοια του Δικαστηρίου».

Ως επίλογο να αναφέρουμε ότι το τελευταίο Σαββατοκύριακο, στη Στερεά εκτός από τον άγριο ξυλοδαρμό της 78χρονης από τον γιο της στα Ψαχνά, είχαμε δύο ακόμη υποθέσεις που οδηγούνται στο Αυτόφωρο και σημειώθηκαν σε Λαμία και Λιβαδειά.

Κατηγορούμενοι και στις δύο περιπτώσεις οι άνδρες που έβρισαν και απείλησαν τις συζύγους τους μπροστά μάλιστα στα παιδιά τους. Επιπλέον στην περίπτωση της Λιβαδειάς, η 38χρονη σύζυγος κατήγγειλε και τον ξυλοδαρμό της από τον άνδρα της 34 ετών…

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση