Δεκτές από το Υπουργείο Ανάπτυξης οι προτάσεις Γ. Οικονόμου για την ΠΕΛ

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2024 21:08 Δεκτές από το Υπουργείο Ανάπτυξης οι προτάσεις Γ. Οικονόμου για την ΠΕΛ

Προστατεύεται από «ξαφνικό θάνατο» ο νέος φορέας - Αναστέλλονται δίκες και καταβολή υποχρεώσεων μέχρι να ολοκληρωθεί η καταγραφή.

Γ. Οικονόμου από τη Βουλή: Να μείνουμε προσηλωμένοι στην υλοποίηση του έργου, μακριά από συμπεριφορές ηγεμονικού χαρακτήρα με στόχο την προσωπική προβολή ή την προσωπική προστασία όταν κάτι φαίνεται να στραβώνει.

Αποδεκτές έγιναν από το Υπουργείο Ανάπτυξης οι προτάσεις του Γιάννη Οικονόμου για την ΠΕΛ, καθώς με αυτό τον τρόπο προστατεύεται από «ξαφνικό θάνατο» ο νέος φορέας, ενώ αναστέλλονται δίκες και καταβολή υποχρεώσεων μέχρι να ολοκληρωθεί η καταγραφή.

Ο Βουλευτής Φθιώτιδας εξέφρασε από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων την ικανοποίησή του για την υιοθέτηση των αναγκαίων προτάσεων και τόνισε ότι είναι αναγκαίο να μείνουμε προσηλωμένοι στην υλοποίηση του έργου μακριά από συμπεριφορές ηγεμονικού χαρακτήρα με στόχο την προσωπική προβολή ή την προσωπική προστασία όταν κάτι φαίνεται να στραβώνει.

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία στη Βουλή:

Κύριε πρόεδρε κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Τα άρθρα 12 και 13 του νομοσχεδίου που συζητούμε, συνδέονται με ένα θέμα ισχυρού συμβολισμού αλλά και ιδιαίτερης οικονομικής και αναπτυξιακής σημασίας για την Λαμία, την Φθιώτιδα και την Στερεά Ελλάδα γενικότερα. Συνδέονται με την αξιοποίηση της έκτασης 165 στρεμμάτων , εντός του αστικού ιστού της πόλης μας,. Τον  χώρο που για 42 χρόνια από το 1974 έως το 2016 πραγματοποιούταν η πανελλήνια έκθεση Λαμίας

Ένας θεσμός που ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1967 ,  και την περίοδο της ακμής του για περίπου 30 χρόνια αποτέλεσε μια εμβληματική και πρωτοπόρο γεωργική έκθεση που έφερνε κάθε Μάιο  τη Λαμία στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του αγροτικού κόσμου της κεντρικής Ελλάδος και όχι μόνο.  Η αδυναμία προσαρμογής στο καινούριο εκθεσιακό τοπίο στην Ελλάδα και την γύρω περιοχή, και μια σειρά από άστοχες και ακατανόητες επιλογές είχαν σαν αποτέλεσμα την σταδιακή παρακμή και αλλοίωση την αλλοίωση του χαρακτήρα της έκθεσης  και τελικά   οριστική παύση της εκθεσιακής λειτουργίας το 2016.

Κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου παρακμής και απαξίωσης  αυτό οι πολίτες της Λαμίας, αλλά και οι φορείς της περιοχής  γινόμασταν μάρτυρες μιας μίζερης και απογοητευτικής κατάστασης.

Ενδεικτικά και περιληπτικά αναφέρω:

  • Για χρόνια η ΠΕΛ   λειτουργούσε χωρίς διοικητικό προσωπικό, δεν κατάρτιζε και δεν κατέθετε  προϋπολογισμούς  και ισολογισμούς  και  βεβαίως χωρίς την διενέργεια ελέγχων  που είχε υποχρέωση να διενεργεί η Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
  • Οι εγκαταστάσεις εντός του οικοπέδου κανιβαλίζονταν διαρκώς από παραβατικές συμμορίες, σε σημείο οτιδήποτε μπορούσε να πουληθεί να έχει αποξηλωθεί εντελώς

Από πλευράς της ελληνικής πολιτείας , τόσο από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και κυρίως από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έγιναν προσπάθειες άρσης του αδιεξόδου και εξεύρεσης λύσης με κοινό παρονομαστή την ανάληψη κεντρικού ρόλου από την τοπική κοινωνία και συγκεκριμένα το Δήμο Λαμίας, την περιφέρεια και το εμποροβιομηχανικό επιμελητήριο.

Ωστόσο η έλλειψη ενός καθαρού προσανατολισμού για το τι θέλουμε να κάνουμε με το χώρο της ΠΕΛ, δυσεπίλυτα προβλήματα που έχουν να κάνουν με τα έργα και ημέρες παλαιών διοικήσεων, μικροπολιτικές συμπεριφορές  που προέκριναν σε βάρος της συλλογικής συνεννόησης και διεκδίκησης το «κατόπιν ενεργειών μου και μόνον», αλλά και τοπικές διαφορές διατήρησαν για αρκετά  ακόμη χρόνια την στασιμότητα.

Φυσικά υπήρξαν και ορισμένα θετικά γεγονότα που έδωσαν μια κάποια πνοή στο χώρο, όπως η φιλοξενία του service park του rally acropolis και λιγότερο η απόπειρα αναβίωσης μια  κάποιας εκθεσιακής δραστηριότητας.

Το σημαντικό όμως είναι ότι σήμερα που μιλάμε χάριν στις προσπάθειες της τοπικής κοινωνίας και της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας υπάρχουν εξασφαλισμένοι πόροι ύψους 48 εκ ευρώ και συμβασιοποιημένο έργο για την αξιοποίηση του χώρου της ΠΕΛ

Η χρηματοδότηση προέρχεται    από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ και από  το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Και το έργο ανάδοχος του οποίου είναι η «Κ/Ξ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΛΑΜΙΑΣ», περιλαμβάνει την κατασκευή Συνεδριακού κέντρου , Κτίριο Ενημέρωσης,  και Κτίριο - Κοιτίδα Καινοτομίας- Τεχνολογίας.

Το  εν λόγω έργο, νόμιμα υπογράφτηκε στις 30/06/2023,   παρόλα αυτά για μια σειρά από λόγους που συνδέονται και με τα δύο αυτά άρθρα , όχι μόνο όμως, το έργο δεν έχει ξεκινήσει.

Σωστά η κυβέρνηση νομοθετεί με τα συγκεκριμένα άρθρα αφού παρά τη δημιουργία από το 2019 καινούριου φορέα με τον διακριτικό τίτλο «Φορέας Π.Ε.Λ. Αναπτυξιακή Α.Ε. Ο.Τ.Α» και την πρόβλεψη κατάργησης του παλιού  ΝΠΔΔ «Πανελληνια Έκθεση Λαμίας»,  δεν έχουν υπογραφεί οι απαιτούμενες από το νομοθετικό πλαίσιο Κ.Υ.Α. προκειμένου να καταστεί εφικτή η ουσιαστική κατάργηση και εκκαθάριση του Ν.Π.Δ.Δ. Π.Ε.Λ.

Η ταυτόχρονη παρουσία δύο οντοτήτων με «δικαιώματα» πάνω στον ίδιο χώρο εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υλοποίηση της επένδυσης.

Το ζήτημα αυτό έθεσα με ερώτηση μου στις 3 Ιουλίου στον κύριο υπουργό ανάπτυξης καλώντας την κυβέρνηση να αναλάβει άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία αντιμετώπισης αυτής της σοβαρής εκκρεμότητας.

Και πράγματι η πρωτοβουλία ήρθε και μάλιστα γρήγορα , ωστόσο έτσι όπως ήταν στην αρχική της μορφή, είχε κατά την άποψη μου ορισμένες βασικές αδυναμίες. Η κυβέρνηση όμως απέδειξε ότι δεν είναι δογματική. Ακούει και αντιλαμβάνεται. Και θέλω και προσωπικά να εκφράσω την ικανοποίηση μου γιατί στις νομοτεχνικές βελτιώσεις που κατέθεσε ο Υπουργός υιοθετούνται  ουσιαστικά οι προτάσεις της τροπολογίας που κατέθεσα.

 Έτσι πετυχαίνουμε πλέον

Να αποκλειστεί η νομική δυνατότητα αναγκαστικής εκτέλεσης  δηλαδή κατάσχεσης σε βάρος του  δικαιώματος χρήσης που έχει ο νέος φορέας  , αφού κάτι τέτοιο αλλοιώνει  το σκοπό της παραχώρησης της χρήσης και καταστρατηγεί το πνεύμα  του νόμου.

Να προστατευτεί για ένα ικανό χρονικό διάστημα, περίπου 1 χρόνου,  από «ξαφνικό θάνατο»  που μπορεί να προκαλέσει στον φορέα η οικονομική ασφυξία από ενδεχόμενες καταβολές υποχρεώσεων και βεβαίως να προστατευθούν από προσωπικές  οικονομικές περιπέτειες και ποινικές ευθύνες, εξαιτίας παλαιών υποχρεώσεων ,  τα μέλη του ΔΣ του νέου φορέα ,αφού σε διαφορετική περίπτωση κανείς δεν θα δεχτεί  να συμμετάσχει στη διοίκηση του. Και πράγματι με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις όπως είχα προτείνει καθορίζεται συγκεκριμένη διαδικασία και προθεσμία καταγραφής των υποχρεώσεων και μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή αναστέλλονται   και οι  δικές και η εκτέλεση κάθε υποχρέωσης.  Αυτό θα μας δώσει τον αναγκαίο χρόνο προκειμένου κατά αρχήν να έχουμε σαφή εικόνα των υποχρεώσεων του παλιού φορέα και αφετέρου, ειδικά στην περίπτωση που τα χρέη είναι δυσβάσταχτα να εξαντλήσουμε κάθε πιθανή περίπτωση στήριξης του νέου  φορέα για την αντιμετώπιση των υποχρεώσεων αυτών, χωρίς επαναλαμβάνω να κινδυνέψουμε από κάποιο ξαφνικό θάνατο  και κατάρρευση του νέου φορέα.

Κυρίες και κύριοι

Οι μέτοχοι του νέου φορέα στην πατρίδα  μου  και μαζί η τοπική μας κοινωνία ανησυχεί ιδιαίτερα για το αν οι συνθήκες θα επιτρέψουν στο νέο φορέα να  φέρει σε πέρας το έργο αξιοποίησης της ΠΕΛ. Η ανησυχία είναι  εύλογη όπως εύλογος είναι  και ο προβληματισμός για το αν θα πρέπει ο νέος φορέας να αντιμετωπίσει υποχρεώσεις που δεν δημιούργησε αλλά κληρονομεί , όταν μάλιστα υπήρξαν στο παρελθόν  περιπτώσεις εκκαθάρισης με διαφορετική αντιμετώπιση. Για αυτό και η πιθανότητα στήριξης εφόσον χρειαστεί και αν αυτό δημοσιονομικά είναι ανεκτό, θα πρέπει να εξεταστεί. Ωστόσο επειδή στην πολιτική πρέπει να λέμε αλήθειες οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι  πρώτα από όλα ο ίδιος ο νόμος του 2019  αλλά και όλες οι κινήσεις για την εξασφάλιση των πόρων , την επιλογή του μοντέλου αξιοποίησης, το business plan, και φυσικά της σύναψης σύμβασης έγιναν χωρίς να υπάρχει κάτι δεδομένο σε ότι αφορά την πιθανότητα ανάληψης των υποχρεώσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης , είχα προτάσεις, διαφορετικές από αυτές που τελικά υιοθετήθηκαν τόσο για το μοντέλο αξιοποίησης όσο και για το περιεχόμενο της πρότασης.  Αυτά όμως ανήκουν στο παρελθόν και τώρα έχουμε μπροστά μας μια ιστορική για τον τόπο μας πρόκληση.

Για τη Λαμία και την Στερεά Ελλάδα , πλήττεται βάναυσα από την δημογραφική κατάρρευση , το έργο της ΠΕΛ είναι ζωτικής σημασίας. Θα είμαστε ασυγχώρητοι εάν δεν αξιοποιήσουμε τους πόρους και χάσουμε αυτή την ευκαιρία.  Η κυβέρνηση που συνέδραμε καθοριστικά  στο να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για να γίνει αυτό το σημαντικό έργο , πρέπει να είναι αρωγός , και οι νομοτεχνικές βελτιώσεις των άρθρων είναι ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή.  Ταυτόχρονα και η τοπική μας κοινωνία πρέπει με όραμα και  πνεύμα συνεργασίας να μείνει προσηλωμένη  στην υλοποίηση – με τις απαραίτητες προσαρμογές- αυτού του σπουδαίου έργου.   Μακριά  από στενόμυαλες προσεγγίσεις και  στρατηγικές ηγεμονικού χαρακτήρα που το μόνο που εξετάζουν είναι η προσωπική  προβολή ή η προσωπική προστασία όταν κάτι «στραβώνει»

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση