Φθιώτιδα: Στους 42 έφτασε πάλι ο υδράργυρος

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 20 Ιουλίου 2024 08:40 Φθιώτιδα: Στους 42 έφτασε πάλι ο υδράργυρος

Ακραία ή πολύ ισχυρή καταπόνηση στο 60% της χώρας…

Πολύ ισχυρή θερμική καταπόνηση καταγράφουν οι σταθμοί του meteo.gr την Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024.

Όπως προκύπτει από τις καταγραφές των σταθμών αυτών, στις περιοχές 97 από αυτούς, η θερμική καταπόνηση ήταν «Πολύ Ισχυρή», ενώ σε 2 ήταν «Ακραία» (Πύργος Ηλείας και Πλατανούλια Λάρισας). Το συνολικό ποσοστό σταθμών με «Πολύ Ισχυρή» ή «Ακραία» θερμική ήταν περίπου 60%.

Δείτε το χάρτη:

Η θερμική καταπόνηση (στρες) λόγω ζέστης υπολογίστηκε βάσει του Παγκόσμιου Δείκτη Θερμικού Κλίματος (UTCI, °C) ο οποίος ενσωματώνει μετεωρολογικές παραμέτρους όπως την υγρασία, την ταχύτητα του ανέμου και την ακτινοβολία, λαμβάνοντας υπόψη και τη φυσιολογία του ανθρώπινου σώματος. H θερμοκρασία που υπολογίζεται από τον UTCI μπορεί να αντιστοιχηθεί σε μια κατηγορία κλίμακας θερμικής καταπόνησης. Για παράδειγμα, θερμοκρασία UTCI 26 °C - 32 °C αντιστοιχεί στην κατηγορία «μέτρια», 32 °C - 38 °C στην κατηγορία «ισχυρή», 38 °C - 46 °C στην «πολύ ισχυρή», > 46 °C στην «ακραία» θερμική καταπόνηση λόγω ζέστης ενώ η κλίμακα του UTCI επεκτείνεται και στη θερμική καταπόνηση λόγω κρύου.

Από πλευράς θερμοκρασιών, ξεπέρασε τους 42ο ο υδράργυρος στον Πύργο Ηλείας, ενώ έφτασε στους 42 σε άλλες δύο περιοχές. Πολύ κοντά η Στυλίδα με 41.8ο.

Δείτε τον χάρτη:

217 σταθμοί έδειξαν πάνω από 37 βαθμούς, όταν το προηγούμενο 24ωρο ήταν 287.

Ανάμεσα σε αυτούς και η Λαμία με 37.4, όταν την Πέμπτη είχε φτάσει τους 38. Αξιοσημείωτο ότι ο υδράργυρος εκκίνησε από τους 27.4 στις 7 το πρωί, που είναι η υψηλότερη χαμηλή του μήνα, αλλά και του καλοκαιριού, καθώς ακόμη και την «καυτή» 13η Ιουνίου, ο υδράργυρος είχε πέσει στους 27.1 (μέγιστη 40.8)!

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση