Δομοκός: «Τα φωτοβολταϊκά καταστρέφουν τον τόπο μας και τις καλλιέργειες»

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 30 Ιουλίου 2024 08:42 Δομοκός: «Τα φωτοβολταϊκά καταστρέφουν τον τόπο μας και τις καλλιέργειες»

Η κατάσταση με τα φωτοβολταϊκά πάρκα έχει ξεφύγει εντελώς στο οροπέδιο του Δομοκού με τους κατοίκους να κάνουν λόγο για τεράστια καταστροφή στην αγροτική παραγωγή, όχι μόνο της Φθιώτιδας, αλλά ολόκληρης της χώρας.

Ένα από τα πιο παραγωγικά οροπέδια της Ελλάδας, αυτό του Δομοκού, με απίστευτο μωσαϊκό των καλλιεργειών, το οποίο προσδίδει ποικιλότητα στο τοπίο και συμβάλλει στη διατήρηση σημαντικών οικολογικών λειτουργιών για την ευρύτερη περιοχή, έχει παραδοθεί στην άναρχη και παράλογη ανάπτυξη χιλιάδων φωτοβολταϊκών, που μελλοντικά θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή και όχι μόνο.

Σύμφωνα με καταγγελίες στο LamiaReport τόσοι κάτοικοι της περιοχής του Δομοκού, όσο και των Φαρσάλων έχουν προσφύγει στην δικαιοσύνη κάνοντας λόγο ακόμη και για φωτοβολταϊκά πάρκα, τα οποία στήθηκαν χωρίς να ακολουθηθούν από τις αρμόδιες ελεγκτικές Αρχές οι νόμιμες διαδικασίες και οι έλεγχοι που απαιτούνταν, ζητώντας την παρέμβαση του Εισαγγελέα.

«Θα αγωνιστούμε μέχρι τέλους για να σώσουμε τον τόπο μας και τις καλλιέργειές μας που καταστρέφονται από την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών πάρκων....», λέει στο LamiaReport ο πρόεδρος της κοινότητας Παλαμά Γιώργος Σταυρογιάννης.

«Μιλάμε για ένα οροπέδιο με πλούσια νερά, στο οποίο παράγουμε και τροφοδοτούμε ολόκληρη τη χώρα με όσπρια, λαχανικά, ντομάτες, πιπεριές, μήλα, βαμβάκι, καρπούζια, πεπόνια, κολοκύθια, πατάτες, κάστανα, τριφύλλι, προς όφελος όχι μόνο δικό μας και των οικογενειών μας, αλλά και όλων των Ελλήνων και της εθνικής οικονομίας γενικότερα, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην αυτάρκεια της χώρας στα παραγόμενα γεωργικά προϊόντα», τονίζει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Κοινότητας Παλαμά Δομοκού.

Στο LamiaReport μίλησε και ο συνήγορος των κατοίκων του Δομοκού, Κώστας Μπουρτζάλας, που έχει αναλάβει την υπόθεση έχοντας εντολή από τους κατοίκους να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Λάρισας, όπου επίσης έχει καταθέσει αντίστοιχη αναφορά για το ίδιο θέμα και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός της περιοχής Φαρσάλων, ώστε οι δυο υποθέσεις να συσχετισθούν.

«Το αντικείμενο των δύο υποθέσεων που αξιολογούνται ποινικά αφορά το τεράστιο εθνικό θέμα που έχει δημιουργηθεί με την ανεξέλεγκτη αδειοδότηση και εγκατάσταση φ/β σταθμών ισχύος έως 1MW σε γή υψηλής παραγωγικότητος, κατά παράβαση των ορίων σε στρέμματα και σε ισχύ που θέτει η ισχύουσα σήμερα ΚΥΑ στην περιοχή της Περιφερειακής Ενότητος Φθιώτιδος, γεγονός που έχει άμεση και ευθεία επίπτωση στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας για την Ελληνική Οικονομία, στην μη αυτάρκεια πλέον της χώρας σε αγροτικά προϊόντα όπως αυτά παράγουν οι εντολείς μου σε γαίες υψηλής παραγωγικότητος στην περιοχή Δομοκού και την πλήρη ανατροπή του ισοζυγίου εμπορικών συναλλαγών της χώρας από την αθρόα εισαγωγή τέτοιων προϊόντων από άλλες χώρες και μάλιστα εκτός ΕΕ με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των καταναλωτών.

Την ίδια στιγμή οι πραγματικοί και κατ΄ επάγγελμα αγρότες της περιοχής δεν βρίσκουν γή υψηλής παραγωγικότητας για καλλιέργεια, αφού αυτές συνεχώς και καθημερινά απαλλοτριώνονται με προσύμφωνα πώλησης η μίσθωσης σε εταιρείες για εγκατάσταση φ/β πάρκων.

Κατά την άποψη των εντολέων μου το πρόβλημα εστιάζεται στην αδιαφορία των αρμοδίων εταιρειών ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ να ελέγξουν και να δημοσιοποιήσουν τα στοιχεία που υποχρεούνται να τηρούν για την τυχόν υπέρβαση των ορίων της ΚΥΑ,καθώς και στην δυνατότητα ενός απλού μηχανικού [υπάλληλος τίνος άραγε;] εκ παραλλήλου με την Περιφέρεια να κρίνει τον χαρακτήρα της γής ως χαμηλής η υψηλής παραγωγικότητος.
Σε κάθε περίπτωση σας γνωρίζω ότι οι εντολείς μου μαζί με αγρότες άλλων περιοχών δεν θα περιοριστούν στην υποβολή της μηνυτήρια αναφοράς αλλά θα προσφύγουν και στα αστικά δικαστήρια για έλεγχο της υπόθεσης και τον τερματισμό της πρακτικής αυτής που οδηγεί στην εξαφάνιση των γαιών υψηλής παραγωγικότητος», σημειώνει ο κ. Μπουρτζάλας.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση