Πανελλαδικές 2024: Νέα μείωση των εισακτέων στη Λαμία

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 30 Ιουλίου 2024 08:47 Πανελλαδικές 2024: Νέα μείωση των εισακτέων στη Λαμία

Κενές δύο στις τρεις θέσεις στη Φυσικοθεραπεία! Μεγάλη χαμένη η Φθιωτική πρωτεύουσα, ενώ μειώθηκαν και οι επιτυχόντες στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Αναλυτικοί πίνακες…

Δύο (2) από τα πέντε τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με έδρα τη Λαμία, ήταν στα Τμήματα με τη μικρότερη κάλυψη σε αριθμό εισακτέων πανελλαδικά, μειώνοντας σχεδόν στο 20% τη δυναμική του «Παραρτήματος» στη Φθιωτική πρωτεύουσα!

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, για τις Πανελλαδικές του 2024, μαζί με τις μεταφερόμενες θέσεις, υπήρχε η δυνατότητα 832 εισακτέων στα πέντε (5) τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με έδρα τη Λαμία.

Δυστυχώς από τους 707 εισακτέους το 2022 και τους 705 το 2023, φέτος πέσαμε στους 676, που σημαίνει ότι καλύφθηκε το 81,25% των θέσεων, από 84,84% που ήταν το 2023 (85,7% το 2022).

Μάλιστα το Τμήμα Φυσικοθεραπείας είδε 2 στις 3 θέσεις του κενές για τη νέα φοιτητική περίοδο! Ειδικότερα πέτυχαν 47 άτομα και αφήνουν κενές 94 θέσεις. Το «μεγάλο κακό» προκάλεσε αναμφισβήτητα η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) του Τμήματος, που έδωσε μόλις 29 επιτυχόντες από τους φετινούς υποψηφίους των ΓΕΛ (+2 με το 10% από την περσινή εξέταση). Η βάση εισαγωγής αυξήθηκε σχεδόν 1.000 μόρια.

Η κατάσταση σώθηκε κάπως από τα ΕΠΑΛ, παρά την αύξηση της βάσης κατά 430 μόρια, καθώς καλύφθηκαν και οι 16 θέσεις που προβλέπονταν για τους φετινούς και τους παλαιότερους υποψηφίους. Πέρυσι τα αντίστοιχα νούμερα ήταν 87-16!

Δείτε παρακάτω τον αναλυτικό πίνακα για το Τμήμα Φυσικοθεραπείας και στην τελευταία σειρά το Γενικό Σύνολο με τον αριθμό των επιτυχόντων και το τελικό ποσοστό.

Επίσης το Τμήμα Φυσικής με έδρα τη Λαμία είδε σχεδόν τις μισές θέσεις του να μην καλύπτονται από επιτυχόντες. Ειδικότερα περνούν 54 υποψήφιοι σε σύνολο 107 θέσεων (5 από μεταφορά) με το ποσοστό στο 50,47%. Ωστόσο πήγε καλύτερα σε σχέση με πέρυσι που πέρασαν 45 άτομα. Η βάση σημείωσε μικρή πτώση μεταξύ του πρώτου και του τελευταίου επιτυχόντα.

Στον αντίποδα, παραμένει ως δεύτερο μεγαλύτερο τμήμα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Λαμίας με 304 νέους φοιτητές. Έμειναν κενές μόνο οι προβλεπόμενες θέσεις από τα Εσπερινά ΓΕΛ και ΕΠΑΛ. Εντυπωσιακή ήταν μάλιστα η επίδοση του πρώτου εισακτέου με 18.825 μόρια, ενώ αντίθετα ο τελευταίος πέρασε με 1.425 λιγότερα σε σχέση με πέρυσι!

Πριν δούμε τον αναλυτικό πίνακα επιτυχόντων του Τμήματος, να σημειώσουμε ότι το μεγαλύτερο αριθμό επιτυχόντων έχει το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Λάρισας, συνολικά 330.

Ακολουθεί με 211 νέους φοιτητές το Τμήμα Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική. Και εδώ η επίδοση του πρώτου εισακτέου ήταν εντυπωσιακή με 18.350 μόρια, ενώ υπήρξε αύξηση 200 μορίων στην ελάχιστη βάση.

Τέλος κερδισμένο ήταν φέτος το Τμήμα Μαθηματικών, καθώς καλύφθηκαν και οι 60 θέσεις (πλην μιας που προοριζόταν για υποψηφίους Εσπερινών ΓΕΛ). Πέρυσι οι εισακτέοι ήταν μόλις 45 για τον ίδιο αριθμό θέσεων. Ωστόσο σε αυτό βοήθησε η χαμηλή βάση εισαγωγής στο 9,72 με τον πρώτο επιτυχόντα να έχει 12.395 μόρια αρκετά πιο χαμηλά από πέρυσι. Στο συγκεκριμένο τμήμα διαμορφώθηκε και η χαμηλότερη βάση εισαγωγής στα 9.530 μόρια.

Συνολικά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, καλύφθηκαν οι 4.750 θέσεις που σημαίνει ποσοστό άνω του 90% σε σχέση και με τις αρχικές θέσεις που είχαν ανακοινωθεί. Ειδικότερα στα 28 από τα 35 τμήματα καλύφθηκαν όλες οι θέσεις.

Εκτός από τα δύο (2) Τμήματα της Λαμίας, προβλήματα αντιμετώπισαν τρία (3) Τμήματα της Λάρισας και δύο (2) του Βόλου. Μάλιστα τα Τμήματα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής και Συστημάτων Ενέργειας Λάρισας παρουσίασαν μικρότερο ποσοστό και από αυτό της Φυσικοθεραπείας Λαμίας! Το άλλο από τη Λάρισα ήταν το Τμήμα Νοσηλευτικής με ποσοστό 78%.

Τα Τμήματα του Βόλου που έμειναν με κενές θέσεις ήταν το Γεωπονίας, Φυτικής παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος (46%) και Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινού Περιβάλλοντος (63%).

Δείτε τον πλήρη πίνακα με όλους τους εισακτέους στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας:

*Στα Τμήματα με κίτρινο χρώμα υπήρχε και ΕΒΕ ειδικών μαθημάτων: ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ 9,88 & ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΧΕΔΙΟ 10,11 (Για το Αρχιτεκτόνων Μηχανικών) και ΤΕΦΑΑ 7,65 (Για το Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού).

Κλείνοντας θα υπογραμμίσουμε δηλώσεις σχετικά με τμήματα «χωρίς ελκυστικότητα» αφού δεν έχουν μεγάλη ζήτηση στην αγορά. Επιπλέον οι υποψήφιοι βλέπουν ίδια Τμήματα με ελάχιστες διαφοροποιήσεις και προτιμούν τα πιο παλιά, μη δείχνοντας εμπιστοσύνη στις προσθήκες που έγιναν για τοπικιστικούς - πολιτικούς λόγους.

Ενδεικτικά θα αναφέρουμε τις 20 σχολές που περιλαμβάνουν Πληροφορική, χωρίς να βάζουμε σε αυτές τους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς που έχουν και κατεύθυνση Μηχανικού Η/Υ! 15 είναι οι Παιδαγωγικές Σχολές και δέκα είναι οι Σχολές Γεωπονίας με διάφορες παραλλαγές.

Σίγουρα η συγχώνευση Τμημάτων και η κατάργηση ορισμένων που οδηγούν σε υπερκορεσμένα επαγγέλματα είναι μονόδρομος!

Φυσικά δεν περιμένουμε να δούμε κατάργηση Πανεπιστημίων, καθώς ότι καταργήθηκε καταργήθηκε και αφορούσε αποκλειστικά τη Στερεά Ελλάδα.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση