Οι γιατροί του ΓΝ Λαμίας για τη λειτουργία της Παιδιατρικής Κλινικής

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 09 Αυγούστου 2024 07:46 Οι γιατροί του ΓΝ Λαμίας για τη λειτουργία της Παιδιατρικής Κλινικής

Την καταγγελία γονιού στο LamiaReport σχετικά με όσα αντιμετώπισε από γιατρό στο Νοσοκομείο Λαμίας, προκάλεσε δελτίο τύπου από την Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Λαμίας (Ε.Ν.ΙΑ.Λ.).

Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της ΕΝΙΑΛ:

«Με αφορμή το δημοσίευμα του LamiaReport (2-8-2024) το ΔΣ της ΕΝΙΑΛ για μια ακόμη φορά και  χωρίς καμία προσπάθεια ωραιοποίησης, ηρωοποίησης, η εύρεσης δικαιολογιών, θα σας ενημερώσουμε για τις συνθήκες λειτουργίας της παιδιατρικής κλινικής και του Γ.Ν. Λαμίας γενικότερα.

1. Κατανοούμε σε απόλυτο βαθμό τον πατέρα που ανησυχεί για την υγεία του παιδιού του,  χαιρόμαστε για την ευτυχή κατάληξη και λυπούμαστε για την ταλαιπωρία πατέρα-παιδιού.  Εμείς, οι νοσοκομειακοί γιατροί επιλέξαμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στην κοινωνία συνειδητά, ακριβώς γιατί νοιαζόμαστε για τον άρρωστο συνάνθρωπό μας. Δεν είναι όμως  δυνατό ένα νοσοκομείο που θα πρέπει να λειτουργεί με 153 μόνιμους ιατρούς να μπορεί να  προσφέρει ασφαλείς υπηρεσίες με λιγότερους από τους μισούς. 

2. Ειδικότερα για την παιδιατρική κλινική: Μόλις το τελευταίο χρονικό διάστημα, με την πρόσληψη ενός παιδιάτρου η κλινική αποτελείται από δύο γιατρούς, από τους έξι που δικαιολογεί  το οργανόγραμμα του νοσοκομείου. Η κλινική μέχρι και προ εξαμήνου έδινε ειδικότητα. Το  ΚΕΣΥ λόγω των συνθηκών (υπο)λειτουργίας ανέστειλε αυτή τη δυνατότητα, με αποτέλεσμα  να φύγουν όλοι οι ειδικευόμενοι, των οποίων η προσφορά στην κλινική και το νοσοκομείο  γενικότερα ήταν σημαντική (κλινική, επείγοντα, μαιευτήριο, διακομιδές νεογνών, διακομιδές  γενικότερα, ΤΕΠ). Η παιδιατρική κλινική για να λειτουργήσει με ασφάλεια και επιστημονικότητα χρειάζεται 6 παιδίατρους οι οποίοι θα εκτελούν 10 εφημερίες το μήνα (5 ενεργείς και 5  ετοιμότητας) και ειδικευόμενους (όσοι προβλέπονται). Φυσικά υπάρχει και η άποψη του υπουργού ότι μια κλινική με ένα γιατρό λειτουργεί κανονικά. Τον μήνα Ιούλιο οι δύο υπάρχοντες μόνιμοι παιδίατροι εκτέλεσαν περισσότερες από 15 εφημερίες έκαστος. Αλήθεια ποια  είναι η γνώμη κάθε Έλληνα πατέρα για όλα αυτά; Μήπως συμφωνεί με τον εκλεγμένο βουλευτή και νυν υπουργό υγείας; Μήπως συμφωνεί με τα παράνομα εντέλλεσθε των διοικήσεων που οδηγούν τους γιατρούς σε υπερεφημέρευση, εξάντληση, απογοήτευση, ανασφάλεια και παραιτήσεις; Μήπως ο κάθε Έλληνας αντί να πάρει τον υπουργό τηλέφωνο για να  έχει καλύτερη αντιμετώπιση, καλύτερο γιατρό, καλύτερο κρεββάτι, να μην τον πάρει τηλέφωνο ξανά και να μην τον ξαναψηφίσει; Αλλά εδώ είναι Ελλάδα και δυστυχώς όχι η Ελλάδα  του Αριστοτέλη, του Πλάτωνα, του Περικλή και των ηρώων πολέμου , αλλά η Ελλάδα του  μέσου, της εκδούλευσης, της διαφθοράς. 

3. Η ΕΝΙΑΛ με θάρρος, παρρησία και αξιοπρέπεια έδωσε συνέντευξη τύπου με δυνατότητα ερωτήσεων σχετικά με το «τις πταίει» για την εικόνα του νοσοκομείου Λαμίας. Η ανταπόκριση  των μέσων μηδαμινή, η προβολή ανύπαρκτη και η συνέχεια του ΕΣΥ καταθλιπτική. Χρόνια  προβλήματα οδηγούν σε αδιέξοδο γιατί κανείς από τους διοικούντες δεν είχε ποτέ ένα βιώσιμο πλάνο, μια στρατηγική, ένα όραμα. Η Ελλάδα σκοτώνει τα παιδιά της. Οι επιστήμονες  που δεν θέλουν να εμπλακούν σε πολιτικά παιχνίδια φεύγουν αναζητώντας αξιοπρέπεια. Η  εκάστοτε κεφαλή μεταφέρει την ευθύνη της ανεπάρκειάς της στους υφισταμένους. Η επίταξη  των ιδιωτών είναι η λύση του υπουργού για τη διάσωση του ΕΣΥ, αλλά και υποχρέωση του  κάθε ιδιώτη αφού το κράτος τον εκπαίδευσε. Πατέρα πόσα χρήματα έδωσες ή θα δώσεις για  φροντιστήρια, ενώ το επίσημο κράτος μιλά για παροχή δωρεάν παιδείας; Δυστυχώς τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα αν ο καθένας μας δεν καταλάβει ότι κάποιοι παίζουν με τη

ζωή μας, το μέλλον μας, το αύριο των παιδιών μας. Το ΕΣΥ είναι προαποφασισμένο να διαλυθεί. Κάθε κοινωνική - προνοιακή δομή θα διαλυθεί γιατί είναι οικονομικά ασύμφορη για  κάποιους που αποφασίζουν. 

4. Το κράτος υπάρχει μόνο για να μοιράζει ευθύνες στους πολίτες - εργαζόμενους. Το ίδιο δεν  αναλαμβάνει καμία ευθύνη για τις πολιτικές αποφάσεις του που συντηρούν τη μιζέρια και  την αδικία. Ο γιατρός υπερεφημερεύει, τοποθετείται σε θέσεις που δεν δικαιολογεί η ειδικότητά του για να καλύψει κενά, υποχρεώνεται να προσφέρει υπηρεσίες αναλαμβάνοντας ευθύνες που δεν του αναλογούν με τη επίκληση του Ιπποκράτειου όρκου και της προστασίας  της δημόσιας υγείας. Με τις αποφάσεις αυτές δεν προστατεύεται η δημόσια υγεία. Οι αποφάσεις αυτές είναι επικίνδυνες και καταστροφικές. Κατασκευάζουν κτιριακές υποδομές και  ανακαινίζουν τα ΤΕΠ ενώ δεν υπάρχουν γιατροί. Ο σκοπός δεν είναι η διάσωση του ΕΣΥ, αλλά  η ιδιωτικοποίηση του. Τα κτήρια μπορούν να πουληθούν. Ξεπουλούν τη δημόσια υγεία, εκ μεταλλεύονται τους νοσοκομειακούς γιατρούς και τους χρησιμοποιούν ως εξιλαστήρια θύματα της πολιτικής ανεπάρκειάς τους και αδιαφορούν για τη δημόσια υγεία. Δεν τους ενδιαφέρει κανένας πολίτης. Κατηγορούν όποιον τυχαία βρίσκεται στο δρόμο της επίτευξης των  σκοτεινών σκοπών τους. Σήμερα είναι οι νοσοκομειακοί γιατροί, αύριο οι ιδιώτες γιατροί,  μεθαύριο θα είσαι εσύ. Μόνο μη βρεθείς στο δρόμο τους. 

5. Πατέρα, γονιέ που αγωνιάς για το παιδί σου. Σκέψου αν αύριο το παιδί σου θα μπορεί να  κάνει οικογένεια με 800 ευρώ μισθό. Σκέψου ότι θα πάρει σύνταξη στα 75 του, γιατί τα 800  ευρώ είναι αίτιο της υπογεννητικότητας. Σκέψου αν θες να σε αντιμετωπίζουν αγροτικοί και  ειδικευόμενοι γιατροί στο ΤΕΠ, που τους διατάσσει η διοίκηση για να καλύψει τόσο επικίνδυνα τα κενά της υποστελέχωσης. Σκέψου ποιος ανέλαβε τις ευθύνες για τα Τέμπη. Σκέψου  τι άλλο έρχεται αύριο. Σκέψου τι Ελλάδα θες. Σκέψου ποιος είναι υπεύθυνος για όλα αυτά  και αγωνίσου για ότι σου αξίζει

Σημείωση LamiaReport

Επειδή στην αρχή του δελτίου αναφέρεται το LamiaReport και προκειμένου να μην παρερμηνευτεί από κάποιον αναγνώστη-αναγνώστρια που δεν είναι υποχρεωμένοι να θυμούνται αν είχε δημοσιευτεί ή όχι η συνέντευξη τύπου της ΕΝΙΑΛ, να σημειώσουμε ότι η ηλεκτρονική μας εφημερίδα ήταν εκεί από το πρώτο λεπτό κι έμεινε μέχρι το τέλος, διατυπώνοντας ερωτήσεις και παρουσιάζοντας αναλυτικά τις θέσεις των Νοσοκομειακών Ιατρών.

Ήμασταν μάλιστα το μοναδικό μέσο που δημοσίευσε το βίντεο ολόκληρης της συνέντευξης αξιολογώντας ως σημαντικά και τα 50 περίπου λεπτά που διήρκησε.

«Η ρίζα του κακού» είχε τονισθεί και στη συνέντευξη τύπου, ότι είναι η υποστελέχωση και οι ευθύνες των Κυβερνήσεων διαχρονικές. Όμως δεν παρέχουν άλλοθι σε κανέναν και δε δικαιολογούν την άρνηση ιατρού να παρέχει υπηρεσίες κάτω από οποιαδήποτε συνθήκες..

Σε αυτά τα 2 χρόνια ύπαρξης της Ένωσης έχουμε δημοσιεύσει όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις της, δηλώνοντας τη στήριξή μας στην προσπάθεια που κάνουν για ποιοτική δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους.

Σε αυτό το πλαίσιο και ανεξάρτητα από το τι κάνουν οι διοικητικές αρχές σχετικά με τη διερεύνηση των καταγγελιών, θα περιμέναμε από την ΕΝΙΑΛ μια ξεκάθαρη τοποθέτηση ότι καταδικάζουν τέτοιες συμπεριφορές από όπου κι αν προέρχονται οι οποίες προσβάλλουν την ιατρική ιδιότητα και οπωσδήποτε και τις δικές τους προσπάθειες.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση