Λαμία - Κορωνοϊός: Τι έδειξαν τα rapid tests την τελευταία εβδομάδα

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 11 Αυγούστου 2024 11:47 Λαμία - Κορωνοϊός: Τι έδειξαν τα rapid tests την τελευταία εβδομάδα

Λιγότερες δράσεις λόγω των «περικοπών»…

Μόλις εννέα (9) δράσεις πραγματοποίησαν οι Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ την εβδομάδα και συγκεκριμένα από 5 έως 9 Αυγούστου.

Με μόλις μία από αυτές να γίνεται εκτός Λαμίας (Δομοκό), τα rapid tests έφτασαν τα 231 εκ των οποίων τα 32 βρέθηκαν θετικά (25 άνδρες και 7 γυναίκες) .Αυτό μεταφράζεται σε θετικότητα 13,85% ποσοστό παρόμοιο με αυτό της προηγούμενης (13,82%). Τότε βέβαια είχαν γίνει 340 τεστ και είχαν βρεθεί 47 θετικά.

Οι αριθμοί προσομοιάζουν με αυτούς της 2ης εβδομάδας του Ιουλίου, όταν είχαμε και πάλι 32 κρούσματα από 225 τεστ (14,22%).

Αν και επιβεβαιώνεται η φθίνουσα πορεία της μεταδοτικότητας του ιού, οι αιφνιδιαστικές περικοπές στον αριθμό των δράσεων που ανακοίνωσε μεσούσης της εβδομάδας ο ΕΟΔΥ, επηρέασε την τυχαιότητα του δείγματος ώστε να βγουν ασφαλή συμπεράσματα. Με απλά λόγια έσπευσε σχεδόν ίδιος αριθμός ατόμων να κάνει το τεστ, σε λιγότερα σημεία, που σημαίνει ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν άτομα που είτε είχαν νοσήσει, είτε ήταν σε στενή επαφή με κρούσματα.

Πιο ασφαλή συμπεράσματα θα μπορούσαν να βγουν τη νέα εβδομάδα ωστόσο λόγω του μικρού αριθμού δράσεων που θα γίνουν (μόλις 4 λόγω και της αργίας του Δεκαπενταύγουστου), επηρεάζουν και πάλι τη στατιστική απεικόνιση των κρουσμάτων.

Επαναλαμβάνουμε μερικούς απλούς κανόνες αποφυγής μετάδοσης του ιού, ειδικά αυτές τις ημέρες που πληθαίνουν οι μετακινήσεις από μέρος σε μέρος.

• Σε μέρη με συνωστισμό φοράμε μάσκα προστασίας, κατά προτίμηση υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2) ή εναλλακτικά χειρουργική μάσκα. Ιδιαίτερα, η χρήση της κρίνεται αναγκαία σε περιπτώσεις επαφής με ύποπτα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid 19. 

• Πλένουμε πολλές φορές και ενδελεχώς τα χέρια μας με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα

• Κρατούμε αποστάσεις

• Ανανεώνουμε τον αέρα των εσωτερικών χώρων. Η συχνή ανανέωση βοηθάει και λόγω της μείωσης των αυξημένων συγκεντρώσεων διοξειδίου του άνθρακα στους εσωτερικούς χώρους.

• Κάνουμε τεστ (απλό ή ακόμη καλύτερα το διπλό ή το τριπλό) στην περίπτωση που έχουμε κάποιο σύμπτωμα (πυρετό, βήχα, κόπωση, πόνο στους μύες, καταρροή, πονόλαιμο κλπ) κι αποφεύγουμε τις στενές επαφές με άλλα άτομα.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση