Λαμία - Κορωνοϊός: Διατηρείται ψηλά η θετικότητα - Προσέχουμε για να μη νοσήσουμε

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 16 Αυγούστου 2024 08:04 Λαμία - Κορωνοϊός: Διατηρείται ψηλά η θετικότητα - Προσέχουμε για να μη νοσήσουμε

Δωρεάν δράσεις από τη νέα εβδομάδα…

Με δύο μόνο ημέρες στην Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας, ολοκληρώθηκαν οι δωρεάν δράσεις των ΚΟμΥ του ΕΟΔΥ για αυτή την εβδομάδα, στη Φθιώτιδα.

Ομοίως σε όλη την Ελλάδα δεν ανακοινώθηκαν δράσεις ακόμη και παραμονή της μεγάλης Θεομητορικής γιορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ούτε όμως και την Παρασκευή 16 Αυγούστου (τότε θα βγει η εβδομαδιαία έκθεση επιτήρησης).

Έτσι από τη στιγμή που έχουν καταργηθεί οι δράσεις μέσα στο Σαββατοκύριακο, είναι πολύ μικρό το δείγμα των rapid tests και δεν μπορούν να εξαχθούν με ασφάλεια κάποια συμπεράσματα για τη μεταδοτικότητα του ιού σε σχέση και με τα ποσοστά θετικότητας που καταγράφονται στις δειγματοληψίες.

Γεγονός είναι ότι στην τελευταία δράση τα ποσοστά που καταγράφηκαν στη Φθιώτιδα, ακολουθούν ακριβώς τα πανελλήνια αποτελέσματα.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι την Τρίτη 13 Αυγούστου, πραγματοποιήθηκαν στην είσοδο της ΠΕΛ 33 τεστ εκ των οποίων τα πέντε (5) ήταν θετικά στον ιό. Αφορούσαν 1 άνδρα και 4 γυναίκες, ενώ το ποσοστό θετικότητας ήταν 15,15%. Σε όλη την Ελλάδα οι αριθμοί ήταν 1.629 τεστ με 245 θετικά που δίνουν ποσοστό 15,04%.

Αντίστοιχα τη Δευτέρα στη δράση της Λαμίας είχαμε 53 τεστ με οκτώ (8) θετικά που αφορούσαν 5 άνδρες και 3 γυναίκες (15,09%), όταν σε όλη τη χώρα είχαμε 2.210 τεστ με 382 θετικά (17,29%).

Συνολικά λοιπόν σε 86 τεστ στη Λαμία είχαμε 13 θετικά και ποσοστό 15,12%.

Το συγκεκριμένο ποσοστό είναι πολύ κοντά στο 13,85% της προηγούμενης εβδομάδας (5-9/8) και στο 13,82% που είχαμε τέλη Ιουλίου - αρχές Αυγούστου (29/7-2/8).

Αν και παραμένουμε πιο χαμηλά από το 21,02% που είχαμε δει μεταξύ 22 και 26 Ιουλίου λόγω του μικρού αριθμού τεστ που ακολούθησαν δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι πηγαίνουμε προς ύφεση της μεταδοτικότητας των νέων παραλλαγών του κορωνοϊού.

Για αυτό θα επαναλάβουμε μερικές απλές συμβουλές για το πως θα καταλάβουμε ότι νοσούμε αλλά και τι πρέπει να κάνουμε για να αποφύγουμε τη μετάδοση.

Τα συμπτώματα:

Πυρετό με ρίγος ή χωρίς

Βήχα

Δυσκολία στην αναπνοή

Κόπωση

Πόνο στους μυς και τις αρθρώσεις

Πονοκέφαλο

Απώλειας γεύσης και όσφρησης

Πονόλαιμο

Καταρροή

Ναυτία

Διάρροιες

Αν παρουσιάσετε δυσκολία στην αναπνοή ή πόνο στο στήθος και δυσκολεύεστε να ξυπνήσετε ή να παραμείνετε ξύπνιοι, θα χρειαστείτε οπωσδήποτε Ιατρική φροντίδα.

Μερικοί κανόνες αποφυγής της μετάδοσης του ιού, είναι οι παρακάτω:

• Σε μέρη με συνωστισμό φοράμε μάσκα προστασίας, κατά προτίμηση υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2) ή εναλλακτικά χειρουργική μάσκα. Ιδιαίτερα, η χρήση της κρίνεται αναγκαία σε περιπτώσεις επαφής με ύποπτα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid 19.  

• Πλένουμε πολλές φορές και ενδελεχώς τα χέρια μας με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα

• Κρατούμε αποστάσεις

• Ανανεώνουμε τον αέρα των εσωτερικών χώρων. Η συχνή ανανέωση βοηθάει και λόγω της μείωσης των αυξημένων συγκεντρώσεων διοξειδίου του άνθρακα στους εσωτερικούς χώρους.

• Κάνουμε τεστ (απλό ή ακόμη καλύτερα το διπλό ή το τριπλό) στην περίπτωση που έχουμε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα κι αποφεύγουμε τις στενές επαφές με άλλα άτομα.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση