Γιάννης Σαρακιώτης στο LR: «Μοναδικός αντίπαλος είναι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη»

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 02 Σεπτεμβρίου 2024 09:20 Γιάννης Σαρακιώτης στο LR: «Μοναδικός αντίπαλος είναι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη»

«Ο στόχος μου ήταν εξ αρχής να βοηθήσω με όλες τις δυνάμεις μου στην επίλυση των μεγάλων προβλημάτων και να αποτελέσω τη φωνή των συμπολιτών μου στο Κοινοβούλιο». Συνέντευξη του νέου Κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την επόμενη ημέρα στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης…

Ο Βουλευτής Φθιώτιδας, Γιάννης Σαρακιώτης είναι εδώ και λίγες μέρες Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης μετά από πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανου Κασσελάκη.

Ο κ. Σαρακιώτης δείχνει να είναι από τα πρόσωπα που εμπιστεύεται ο νέος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καθώς λίγους μήνες νωρίτερα τον είχε ορίσει Συντονιστή Επιτροπών Παρακολούθησης και Ελέγχου του Κυβερνητικού Έργου (ΕΠΕΚΕ).

Ο Βουλευτής Φθιώτιδας μίλησε στο LamiaReport για τις τελευταίες εξελίξεις στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και το νέο ρόλο που καλείται να παίξει στην κεντρική πολιτική σκηνή.

LR: Τι σημαίνει για το ΣΥΡΙΖΑ η τελευταία ενέργεια του Προέδρου για αλλαγές στην Κοινοβουλευτική Ομάδα; Είναι μια κίνηση που έχει στόχο να ενισχύσει το αντιπολιτευτικό έργο ή είναι ένα μήνυμα προς όσους τον αμφισβητούν;

Γ.Σ.: Ο κάθε Πρόεδρος πολιτικού κόμματος έχει το δικαίωμα και την αποστολή να τοποθετεί πρόσωπα της αρεσκείας του στις κομβικές θέσεις ευθύνης. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Στέφανος Κασσελάκης αποφάσισε να προβεί σε αλλαγές στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, καθώς πρόταγμα τόσο του ιδίου όσο και όλων μας είναι η βελτίωση της διαδικασίας παραγωγής αντιπολιτευτικού έργου. Άλλωστε, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, είναι πρώτος μεταξύ των πολιτικών κομμάτων σε κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις για το σύνολο των προβλημάτων των πολιτών και της χώρας. Όμως, ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και ο Πρόεδρος του κόμματός μας έκρινε ότι μπορούμε να επιτύχουμε τα εν λόγω θετικότερα αποτελέσματα μέσω της αναδιάταξης των κοινοβουλευτικών δυνάμεών μας.

LR: Η επόμενη μέρα θα βρει το ΣΥΡΙΖΑ να ασκεί προγραμματικά αντιπολίτευση στις κατευθύνσεις του Προέδρου και των εκλεγμένων Οργάνων του ή υπάρχει μέλλον στην εσωτερική αντιπαράθεση;

Γ.Σ.: Ως ΣΥ.ΡΙΖ.Α., έχουμε βιώσει φοβερούς τριγμούς και αξιοσημείωτες δυσκολίες όλα αυτά τα χρόνια από το 2015 έως και σήμερα. Από την αγωνία μας να βγει η χώρα από τα μνημόνια έως την επίλυση μεγάλων εθνικών θεμάτων και από την άδικη εκλογική ήττα μας το 2019 σε μια ακόμη σημαντική ήττα το 2023 και την αποχώρηση αρκετών κορυφαίων στελεχών. Όμως, σε αυτή την πορεία γεμάτη δυσχέρειες, ποτέ δεν τέθηκαν υπό αμφισβήτηση οι κατευθύνσεις και οι επιλογές του εκλεγμένου – παλιότερα από τα θεσμικά όργανα και μετέπειτα από τη βάση του κόμματος – Προέδρου. Συνεπώς, με βάση την πρότερη εμπειρία, είμαι πεπεισμένος ότι θα προχωρήσουμε ενωμένοι και εναρμονισμένοι με τις αποφάσεις της πλειοψηφίας, ασκώντας αυστηρή, προγραμματική και δίκαιη αντιπολίτευση με μοναδικό αντίπαλο την Κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία ευθύνεται για την οπισθοδρόμηση της χώρας σχεδόν στο σύνολο των μείζονων ζητημάτων.

LR: Πιστεύεται ότι όλο αυτό, θα μου επιτρέψετε να πω, «ξεκαθάρισμα» από την πρώτη σχεδόν ημέρα που ανέλαβε ο κ. Κασελάκης ήταν αναπόφευκτο;

Γ.Σ.: Όλα τα μεγάλα κυβερνητικά κόμματα ενσωματώνουν στις τάξεις τους διαφορετικές απόψεις, τις οποίες καλούνται να συνθέσουν υπό τη σκέπη μιας κεντρικής ιδεολογικής και αξιακής κατεύθυνσης. Υπ’ αυτούς τους όρους, ο εκάστοτε εκλεγμένος Πρόεδρος παραθέτει και υλοποιεί τη δική του τακτική, προκειμένου να επιτευχθεί ο στρατηγικός στόχος της παραγωγής πολιτικού έργου και τεκμηριωμένων προτάσεων, που να προσφέρουν λύσεις στα μείζονα προβλήματα της κοινωνίας. Συνεπώς, ο Στέφανος Κασσελάκης, ως νέος και εκλεγμένος από δεκάδες χιλιάδες μέλη Πρόεδρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, προσπαθεί να συνθέσει ιδέες και να οργανώσει ένα μεγάλο πολιτικό φορέα επιλέγοντας αυτονόητα ο ίδιος τους συνεργάτες του. Δε νομίζω ότι πρόκειται για κάποια ιδιαίτερη καινοτομία, μιας και το σύνολο των πολιτικών ηγετών τουλάχιστον των κοινοβουλευτικών κομμάτων έχει πορευτεί με παρόμοιο τρόπο. Τους λόγους, για τους οποίους οι εξελίξεις στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης γίνονται πρώτο θέμα και κάθε μικρή ή μεγάλη εσωκομματική αντιπαράθεση ανάγεται σε «κοσμοϊστορικό γεγονός», δεν τους γνωρίζω και προφανώς θα πρέπει να ρωτήσετε όσους έχουν επιλέξει αυτή τη στρατηγική σπίλωσης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία.

LR: Εσείς είστε ένα πρόσωπο που έχετε μείνει μακριά από αντιπαραθέσεις χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όταν χρειάστηκε δεν τοποθετηθήκατε ξεκάθαρα για στάσεις ή ενέργειες συναδέλφων σας που σας είχαν βρει αντίθετο. Θα μπορούσαμε να γράψουμε ότι είστε από τους ανθρώπους που είστε κοντά στο κ. Κασελάκη;

Γ.Σ.: Ο Στέφανος Κασσελάκης διαθέτει ένα εξαιρετικό επιτελείο συνεργατών με πλούσια εμπειρία και σημαντικά προσόντα. Προσωπικά, ο Πρόεδρος με έχει τιμήσει διαδοχικά με τη θέση του Τομεάρχη Δικαιοσύνης, του Συντονιστή Τομεαρχών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία και πλέον του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του κόμματος. Είμαι ευγνώμων για την εμπιστοσύνη, την οποία μου δείχνει και ευελπιστώ ότι θα ανταποκριθώ σε αυτή την ύψιστη ευθύνη. Πιστεύω βαθιά ότι οι πολίτες έχουν ανάγκη να ακούσουν προτάσεις για την επίλυση των μείζονων προβλημάτων της καθημερινότητάς τους, όπως η ακρίβεια, η δημόσια υγεία, το εκπαιδευτικό σύστημα, το Κράτος Δικαίου, η πρωτογενής παραγωγή, το κράτος πρόνοιας, η κοινωνική ισότητα. Επιθυμούν να δοθεί ένα τέλος στη μικροπολιτική και ο δημόσιος διάλογος να επιστρέψει στα πραγματικά προβλήματα, με αντιπαραθέσεις σε επίπεδο ιδεών και πολιτικών προτάσεων και με μοναδικό αντίπαλο την Κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπως ορίζει το συνταγματικό μας καθήκον ως Αξιωματική Αντιπολίτευση.

LR: Τι σημαίνουν αυτά τα νέα αυξημένα κοινοβουλευτικά καθήκοντα για έναν νέο άνθρωπο σαν και σας που μπήκε στην κεντρική πολιτική σκηνή πριν 9 χρόνια.

Γ.Σ.: Εισήλθα στην ενεργό πολιτική όντας μάχιμος δικηγόρος με αρκετά χρόνια εργασίας και ουδέποτε είδα την ενασχόλησή μου με τα κοινά ως μέσο οικονομικής και κοινωνικής ανέλιξης. Ο στόχος μου ήταν εξ αρχής να βοηθήσω με όλες τις δυνάμεις μου στην επίλυση των μεγάλων προβλημάτων και να αποτελέσω τη φωνή των συμπολιτών μου στο Κοινοβούλιο. Προς την εν λόγω κατεύθυνση, τα νέα αυξημένα κοινοβουλευτικά καθήκοντα συνιστούν τιμή προς το πρόσωπό μου, αλλά και ύψιστη ευθύνη, καθώς οφείλω να ανταποκριθώ στην εμπιστοσύνη τόσο του Προέδρου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία όσο και των πολιτών της Φθιώτιδας, οι οποίοι με τίμησαν με την ψήφο τους στις βουλευτικές εκλογές του 2023.

Η νέα σύνθεση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας όπου πλέον επικεφαλής είναι ο Νίκος Παππάς έχει ως εξής:

Πρόεδρος ΚΟ: Νίκος Παππάς

Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι: Γιάννης Σαρακιώτης, Γιώργος Γαβρήλος και  Νίνα Κασιμάτη

Αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος: Βασίλης Κόκκαλης

Γραμματέας ΚΟ: Θεοδώρα Τζάκρη

Συντονίστρια ΕΠΕΚΕ: Γιώτα Πούλου

Αναπληρώτρια συντονίστρια ΕΠΕΚΕ: Ραλλία Χρηστίδου

Διευθυντής ΚΟ: Θάνος Μωραΐτης

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση