Λαμία: Επίκεντρο ιστορίας, πολιτισμού και αθλητισμού

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 09 Σεπτεμβρίου 2024 16:05 Λαμία: Επίκεντρο ιστορίας, πολιτισμού και αθλητισμού

Στο επίκεντρο της δημοσιότητας βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες η Λαμία με τις δυο εμβληματικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Δήμο μας: το Ράλλυ των Θεών και τα Θερμοπύλια 2024.

Κατά γενική ομολογία το φετινό EKO Rally Acropolis ήταν η πιο πετυχημένη διοργάνωση των τελευταίων ετών, μια μοναδική διοργάνωση που προέβαλλε τη Λαμία σε 50.000.000 τηλεθεατές από 150 χώρες, αλλά και σε δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες που κατέκλυσαν τα όμορφα βουνά του Δήμου μας για να απολαύσουν το θέαμα από τις απαιτητικές ειδικές διαδρομές μας.

Η Λαμία απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι είναι η πόλη που ξέρει και μπορεί να διοργανώνει και να φιλοξενεί «παγκόσμιους» αγώνες.

Στόχος μας είναι να γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες ώστε το Rally Acropolis να έχει πρωτεύουσα τη Λαμία και στο μέλλον, με το service park να φιλοξενείται και πάλι στο χώρο της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας.

Παράλληλα, ο Δήμος Λαμιέων διοργάνωσε και φέτος τα Θερμοπύλια, τον εμβληματικό θεσμό που τίμησε με εκδηλώσεις που συνδύαζαν την ιστορική γνώση με την τέχνη και ψυχαγωγία.

Τα Θερμοπύλια 2024 εγκαινιάστηκαν το βράδυ της Παρασκευής 6 Σεπτεμβρίου στο Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών με τη σημαντική ημερίδα με θέμα: «Η σημασία ανάδειξης του πολιτιστικού αποθέματος των περιοχών και η συμβολή του στην περιφερειακή ανάπτυξη», την οποία χαιρέτισε με μήνυμά της η Πρόεδρος του ΕΟΤ Άντζελα Γκερέκου και ανέπτυξαν οι διακεκριμένοι ομιλητές:

  • η π. Διευθύντρια του Τμήματος Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, κ. Κατερίνα Καμηλάκη,
  • η Διευθύντρια του Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ κ. Μαρία  Σοφικίτου και
  • ο Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας Ιονίου Πανεπιστημίου κ. Αθανάσιος Ευσταθίου.

Ταυτόχρονα, εγκαινιάστηκε η περιοδική έκθεση «Τεχνολογικά επιτεύγματα των Αρχαίων Ελλήνων», υπό την επίβλεψη του Μουσείου Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, Κώστα Κοτσανά, η οποία θα συνεχίσει να λειτουργεί καθημερινά έως τις 15 Σεπτεμβρίου, από τις 9:00 π.μ. έως τις 17:00 μ.μ., στο χώρο του Κέντρου Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών.  Η διάρκεια της ξενάγησης  των επισκεπτών είναι  45 λεπτά

Το πρόγραμμα της δεύτερης ημέρας των Θερμοπυλίων, το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου, περιελάμβανε ξενάγηση από τον Δρ. Πέτρο Κουνούκλα, Αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας δημοσιογραφικών αποστολών από την Ελλάδα και το εξωτερικό ενώ το βράδυ οι Θερμοπύλες υποδέχθηκαν την τραγωδία του Αισχύλου «Ικέτιδες».

Μια καταπληκτική παράσταση με κορυφαίους συντελεστές που συγκέντρωσε μεγαλειώδη προσέλευση των πολιτών στον προαύλιο χώρο του Κέντρου Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών, η οποία όμως διεκόπη λόγω των δυσμενών καιρικών φαινομένων που έπληξαν την περιοχή μας.

Σε συνεργασία με τους συντελεστές της παράστασης αναζητείται η νέα ημερομηνία πραγματοποίησης, για την οποία θα υπάρξει νεότερο Δελτίο Τύπου.

Η αυλαία των Θερμοπυλίων 2024 έπεσε το βράδυ της Κυριακής 8 Σεπτεμβρίου με μουσική συναυλία του Θανάση Κλεώπα, τριμελούς μουσικού σχήματος και χορεύτριας, που μας μύησαν στην «Αρχαία λύρα στον χρόνο και τον χώρο, μέσα από ένα μουσικό ταξίδι από την Κρήτη έως τη Θράκη» που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας.

Προηγήθηκε εισήγηση του Γιώργου Τσομή, καθηγητή του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας, του Δημοκρίτειου  Πανεπιστημίου Θράκης με θέμα: «Ο ρόλος της μουσικής στην καθημερινότητα και στην παιδεία των αρχαίων Ελλήνων»

Ξεχωριστή στιγμή στην εκδήλωση ήταν η βράβευση της Γιώτας Βέη για την 50ετή προσφορά της στο παραδοσιακό τραγούδι και τη διάδοσή του στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με την παρουσία δεκάδων εκπροσώπων πολιτιστικών και χορευτικών συλλόγων του τόπου μας.

Ο Δήμος Λαμιέων δεσμεύεται ότι θα κρατήσει ζωντανή τη φλόγα της ιστορίας και αταλάντευτα θα εντείνει τις προσπάθειές του με στόχο να καταστήσει τα Θερμοπύλια έναν από τους πλέον εξωστρεφείς και αναγνωρίσιμους πολιτιστικούς θεσμούς της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης.

Φυλλάτουμε Ιστορική μνήμη…

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση