Η Ενωτική Περιφερειακή Κίνηση Στερεάς για θέματα που απασχόλησαν το Περιφερειακό Συμβούλιο

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 09 Σεπτεμβρίου 2024 23:27 Η Ενωτική Περιφερειακή Κίνηση Στερεάς για θέματα που απασχόλησαν το Περιφερειακό Συμβούλιο

Το Πρόγραμμα «Διατροφή», οι Σχολικές Στέγες, η ΛΑΡΚΟ, το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού, το νέο Διοικητήριο ΠΣτΕ και τα προβλήματα που υπάρχουν στην Δ/ση Μεταφορών Φθιώτιδας ήταν τα θέματα που έφερε στο τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας η περιφερειακή παράταξη Ενωτική Περιφερειακή Κίνηση για τη Στερεά Ελλάδα.

Διαβάστε το δελτίο τύπου:

Την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν το τακτικό Περιφερειακό Συμβούλιο της Στερεάς Ελλάδας για τον μήνα Σεπτέμβριο, αλλά και το Περιφερειακό Συμβούλιο Λογοδοσίας για το Δ΄ δίμηνο του 2024. Στα δύο Περιφερειακά Συμβούλια η παράταξη μας συμμετείχε θέτοντας πολύ σημαντικά θέματα που απασχολούν του πολίτες της Στερεάς Ελλάδας, αλλά και όλης της επικράτειας.

  • Σχετικά με το μείζον θέμα της ΑΜΚΕ «Prolepsis» αναφερθήκαμε στα όσα τελευταία έχουν δει το φως της δημοσιότητας, θέτοντας καίρια ερωτήματα και ζητώντας να μας παραδοθούν όλα τα έγγραφα των συμβάσεων, των  επιτροπών παραλαβής, των ελέγχων που έχουν πραγματοποιηθεί για την νομιμότητα των συμβάσεων κ.α. Δυστυχώς ο κ. Περιφερειάρχής μας παρέδωσε μόνο τη λίστα των σχολείο που ήταν δικαιούχοι του προγράμματος. Σε κάθε περίπτωση περιμένουμε και τα υπόλοιπα στοιχεία άμεσα να μας παραδοθούν ώστε να πάψουν να υπάρχουν «σκιές» στην διαχείριση του συγκεκριμένου θέματος από την Περιφερειακή Αρχή.

Επίσης, στο θέμα της διατροφής των νέων μας, επαναλάβαμε την θέση μας ότι δηλαδή, εκτός του ελέγχου και τις κριτικής, που είναι αυτονόητο για εμάς, ως παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης, επιλέγουμε σε κάθε πρόβλημα να είμαστε και μέρος της λύσης του. Έτσι, τονίσαμε με κάθε τρόπο ότι τα μικρά γεύματα θα πρέπει να παρέχονται από τα σχολικά κυλικεία, με την στήριξη της Περιφέρειας, προάγοντας και ενισχύοντας της υγιεινή μεσογειακή διατροφή. Μια πρόταση που έχει γίνει στην επιτροπή Εργασίας και Κοινωνικής Μέριμνας από τον κ. Αλεξίου και την κα Γκλέτσου.

  • Επιπρόσθετα σημαντική παρέμβαση υπήρξε από τον κ. Αγγελακόπουλο στο θέμα της Δ/σης Μεταφορών και Επικοινωνιών Φθιώτιδας που ειδικά στο τμήμα έκδοσης αδειών για επαγγελματικά αυτοκίνητα οι καθυστερήσεις λόγω έλλειψής προσωπικού μπορεί να φτάσουν και τους 2-3 μήνες. Αντίστοιχες είναι οι καθυστερήσεις και σε άλλους τομείς της ίδιας διεύθυνσης με συνέπεια την τεράστια ταλαιπωρία των πολιτών. Ζητήσαμε την ενίσχυση με νέο προσωπικό και η Περιφερειακή Αρχή δεσμεύτηκε πως θα υλοποιήσει την πρότασή μας, έστω και μέσω των προγραμμάτων της ΔΥΠΑ.
  • Στην συνέχεια και μπαίνοντας στα θέματα του Περιφερειακού Συμβουλίου Λογοδοσίας ο κ. Αγγελόπουλος αναφέρθηκε στα πολλά και ποικίλα προβλήματα που έχει προκαλέσει στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού η διαχείριση του από την ΕΤΑΔ Α.Ε. Προβλήματα όπως η έλλειψη συντήρησης, οι υψηλές τιμές στους τιμοκαταλόγους, η έλλειψη μελετών και οράματος, το κακό οδικό δίκτυο από την πλευρά της Π.Ε. Φωκίδας κ.α. Ζητήσαμε την άμεση ανάληψη της ευθύνης από την Περιφερειακή Αρχή αρχικά βοηθώντας τους Δήμους στην κατασκευή νέου οδικού δικτύου από τα Κελάρια έως την Φτερόλακκα (δεσμεύτηκε ο Αντ/χης κ. Δολμούζος), αλλά και αναλαμβάνοντας η ΠΣτΕ την διοίκηση του ΧΚΠ μαζί με τους Δήμους της περιοχής. Ο κ. Περιφερειάρχης δεσμεύτηκε να αναλάβει πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.
  • Επιπρόσθετα συζητήθηκε το αίτημα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ να δημιουργήσει η ΠΣτΕ θέσεις εργασίας στην Λάρυμνα καθώς είναι πολύ δύσκολο και κοστοβόρο ένας εργαζόμενος να πρέπει να κάνει 200 και 300 χιλιόμετρα την ημέρα για να πάει στην εργασία του. Για το θέμα είχε πάρει θέση υπέρ των εργαζομένων η παράταξή μας μέσω του κ. Λάμπου στην Περιφερειακή Επιτροπή που διεξήχθη στις 3/9/2024. Τότε ο Περιφερειάρχης και Πρόεδρος της Επιτροπής είχε δηλώσει θετικός στην ανάληψη πρωτοβουλιών για την επίλυση του θέματος.
  • Ο Περιφερειακός μας σύμβουλος κ. Αλεξίου άσκησε κριτική σχετικά με την αποτίμηση των δεσμεύσεων της Περιφερειακής Αρχής για έργα και δράσεις σε σχέση με την σχολική στέγη αναφέροντας για άλλη μια φορά το γενικό πλαίσιο που έχει θέσει για την πολιτική της διαχείρισης της σχολικής στέγης λέγοντας πως η Περιφέρεια πρέπει να εμπλακεί με προγραμματικές συμβάσεις ή με άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία στην αντιμετώπιση οξυμένων προβλημάτων. Έκανε αναφορά σε συγκεκριμένα προβλήματα που ενώ έχουν αναφερθεί στο παρελθόν, παραμένουν μέχρι και σήμερα άλυτα και μάλιστα προσφάτως απασχόλησαν και κεντρικά δελτία ειδήσεων μεγάλων τηλεοπτικών καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας. 

Στο κτηριακό πρόβλημα του ΓΕΛ & ΕΠΑΛ Μαντουδίου που αντιμετωπίζει πρόβλημα αντιπλημμυρικής προστασίας, απαιτούνται εργασίες επισκευής της περίφραξης ( εκκρεμούν από το 2023) ενώ για το ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑΛ ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ επαναλάβαμε ότι μέχρι και σήμερα ΧΩΡΙΣ εργαστήρια ενώ υπήρχε δέσμευση (υποχρεωτική) για την ίδρυση του συγκεκριμένου σχολείου.

Για το Κτηριακό πρόβλημα του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Θήβας το οποίο στεγάζεται σε ένα κτίριο με πάρα πολλά προβλήματα προσβασιμότητας για μαθητές Αμέα. Διαθέτει μόνο μια λεκάνη τουαλέτας με σκαλοπάτι την οποία κάνουν χρήση 32 μαθητές, πολλοί εξ αυτών με κινητικά προβλήματα και με αναπηρικό αμαξίδιο. Αναφερθήκαμε στην προγραμματική σύμβαση μεταξύ δήμου και Περιφέρειας από το 2023 που ενώ προβλέπεται κατασκευή των παραπάνω προβλημάτων, μέχρι σήμερα ΔΕΝ έχει γίνει καμία παρέμβαση. 

Για άλλη μια φορά ζητήσαμε να μάθουμε για την πορεία ανέγερσης νέου Δημοτικού Σχολείου στο Δήλεσι, μετά την έκδοση του ΦΕΚ: 520Δ/ 09-08-2024σχετικό με την Έγκριση τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου. 

Σαφής απαντήσεις ΔΕΝ πήραμε ενώ ο Αντιπερειφερειάρχης Παιδείας μας τόνισε ότι η Περιφέρεια ΔΕΝ είναι αρμόδια για την διαχείριση της σχολικής στέγης αλλά οι δήμοι.

  • Τέλος ο κ. Λάμπου έκανε ειδική μνεία στην κατασκευή του Διοικητηρίου ΠΣτΕ στις Καλένδες, το οποίο είναι σε τέλμα και με αβέβαιο μέλλον για την κατασκευή του. Ένα έργο το οποίο θα συγκεντρώσει όλες της υπηρεσίες της ΠΣτΕ σε ένα μέρος και θα βοηθήσει στον καλύτερο συντονισμό των υπηρεσιών, αλλά και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών που σήμερα είναι αναγκασμένοι να πηγαίνουν σε 5-6 διαφορετικά σημεία για να εξυπηρετηθούν. Σύμφωνα με την απάντηση του κ. Περιφερειάρχη δεν υπάρχουν κονδύλια από την Κυβέρνηση για το συγκεκριμένο έργο.

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση