Τα προβλήματα με τις καταργήσεις τμημάτων και κατευθύνσεων στα ΕΠΑΛ και στο Λύκειο Ελάτειας φέρνει στη Βουλή ο Σαρακιώτης

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2024 20:00 Τα προβλήματα με τις καταργήσεις τμημάτων και κατευθύνσεων στα ΕΠΑΛ και στο Λύκειο Ελάτειας φέρνει στη Βουλή ο Σαρακιώτης

Η ερώτηση προς το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού…

Την υποβάθμιση των ΕΠΑΛ στη Φθιώτιδα και τα προβλήματα στο Λύκειο Ελάτειας έφερε στη Βουλή ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία Γιάννης Σαρακιώτης μέσω ερώτησης προς τον Υπουργό Παιδείας.

Ο κ. Σαρακιώτης, αφού παρέπεμψε στο δελτίο τύπου της Ο.Λ.Μ.Ε. (Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης), το οποίο αναφέρεται σε «καταργήσεις τμημάτων ακόμα και κατευθύνσεων στα Γενικά Λύκεια και ολόκληρων τομέων και ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ» και σε πλήγμα στα «μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών/μαθητριών», επισημαίνει αναφορικά με τη Φθιώτιδα: «Στο 1ο Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑΛ) Λαμίας και σε αυτό της Αταλάντης, είτε δεν έχουν εγκριθεί τμήματα, τομείς και ειδικότητες, είτε εκκρεμούν οι οριστικές αποφάσεις – μιας και όπως αναφέρθηκε από πλευράς της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας είναι σε εξέλιξη προσπάθεια επαναδιαπραγμάτευσης με το Υπουργείο Παιδείας ώστε να μην καταργηθούν – ενώ προβλήματα υφίστανται και στο Λύκειο της Ελάτειας Φθιώτιδας». Μάλιστα, ο Βουλευτής Φθιώτιδας παραθέτει αναλυτικά στοιχεία όσον αφορά τη μη έγκριση λειτουργίας τμημάτων στο 1ο ΕΠΑΛ Λαμίας και στο ΕΠΑΛ Αταλάντης, ενώ αναδεικνύει και τις καταγγελίες της Δημάρχου Αμφίκλειας-Ελάτειας αναφορικά με προβλήματα που παρουσιάζονται σε δύο τμήματα στο Λύκειο Ελάτειας λίγες ημέρες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Σύμφωνα με τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία: «Τα ανωτέρω λαμβάνουν χώρα, σε καταφανή αντιδιαστολή με την από 19 Δεκεμβρίου 2023 διαβεβαίωση του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ήτοι, “στέλνουμε ένα μήνυμα προσήλωσης στην κεντρική μας δέσμευση για την ενίσχυση της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης στη χώρα μας”. Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι, η ανωτέρω εξελισσόμενη διαδικασία και η κατάργηση των τμημάτων και τομέων των Επαγγελματικών Λυκείων στη χώρα, κι ως εκ τούτου στην περιοχή της Φθιώτιδα, εκτιμάται ότι, θα αποτελέσει έναν ακόμη δυνητικό παράγοντα επιδείνωσης της δημογραφικής αιμορραγίας, πρωτίστως της ελληνικής περιφέρειας, για της οποίας την ανάσχεση η Κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ισχυρίζεται ότι, επιδεικνύει ιδιαίτερη μέριμνα. Ειδικότερα, στις 23 Μαΐου 2024, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε τα εξής: “Νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό και οι οικογένειες στην περιφέρεια να αισθάνονται ότι έχουν ακριβώς τις ίδιες δυνατότητες και την ίδια ποιότητα υπηρεσιών από το κράτος, ώστε ανεξαρτήτως αν ένα παιδί ή μια οικογένεια είναι στον Άη Στράτη ή στην Αθήνα, να ξέρει ότι έχει πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση”, ενώ συμπλήρωσε λέγοντας: “Έχουμε μία υποχρέωση να καλύψουμε κάθε εκπαιδευτική ανάγκη”».

Όπως τονίζει ο κ. Σαρακιώτης: «Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. είναι απολύτως προσηλωμένη στο στόχο της συρρίκνωσης της δημόσιας εκπαίδευσης, με τη Φθιώτιδα να αποτελεί, δυστυχώς, ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της πολιτικής των τελευταίων 5 ετών. Καταργήσεις τμημάτων και κατευθύνσεων καταδικάζουν τα Επαγγελματικά Λύκεια, αλλά και Γενικά Λύκεια όπως της Ελάτειας, στο μαρασμό δημιουργώντας μεγάλη αναστάτωση στις τοπικές κοινωνίες. Αυτός είναι ο περίφημος σχεδιασμός της Ν.Δ. για την ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη; Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης, εκπληρώνει την υποχρέωσή του για την πρόσβαση των παιδιών στην ποιοτική εκπαίδευση και την κάλυψη κάθε εκπαιδευτικής ανάγκης; Η ελληνική περιφέρεια απομονώνεται ολοένα και περισσότερο εξαιτίας των αποφάσεων μιας Κυβέρνησης, η οποία επιδεικνύει μηδενικό ενδιαφέρον για τις ανάγκες, τα προβλήματα και τις προοπτικές των κατοίκων και ιδίως των νέων ανθρώπων της υπαίθρου».

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση