Φθιώτιδα: Στα κάγκελα, μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί για τη μη έγκριση ολιγομελών τμημάτων

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου 2024 09:04 Φθιώτιδα: Στα κάγκελα, μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί για τη μη έγκριση ολιγομελών τμημάτων

"Σώθηκαν" την τελευταία στιγμή τρία τμήματα κατεύθυνσης στο ΓΕΛ Ελάτειας και ένα στο ΓΕΛ Κάτω Τιθορέας. Στο 1ο ΕΠΑΛ Λαμίας καταργούν τμήμα ειδικότητας για την οποία έχει εγκριθεί πρόγραμμα Erasmus ύψους 33.000 ευρώ, ενώ υπάρχουν και μόνιμοι καθηγητές για να διδάξουν τα μαθήματα!

Αναστάτωση επικρατεί στο χώρο της παιδείας στη Φθιώτιδα, από το σχεδιασμό του Υπουργείου και την γνωστοποίηση μη έγκρισης λειτουργίας ολιγομελών τμημάτων Ομάδων μαθημάτων Προσανατολισμού Γενικού Λυκείου και ΕΠΑΛ για το σχ. έτος 2024-25.

Σύμφωνα με την απόφαση με Αρ. Πρωτοκόλλου 101210/Δ2/ 06-09-2024 και 97390 / Y2/30-08-2024 που υπογράφει η Υφυπουργός Παιδείας Ζέτα Μακρή, η οποία κοινοποιήθηκε ουσιαστικά στους μαθητές την ημέρα του αγιασμού, δεν εγκρίθηκαν κάποια ολιγομελή τμήματα που αφορούν τις κατευθύνσεις τόσο της Β’ όσο και της Γ’ Λυκείου.

Ειδικότερα για τα ΓΕΛ της Φθιώτιδας εγκρίθηκαν τα παρακάτω ολιγομελή Τμήματα:

Ακολούθησε μόλις την Πέμπτη 11-09-2024 το απόγευμα, η με Αρ. Πρωτ. 102803 /Δ2 συμπληρωματική Απόφαση με τα εξής τμήματα:

(Επεξηγήσεις: Α.Σπ.: Ανθρωπιστικές Σπουδές, Σπ. Οικ. & Πλ.: Σπουδές Οικονομίας & Πληροφορικής, Θ.Σπ. & Σπ. Υγ.: θετικών Σπουδών & Σπουδών Υγείας)

Για τα ΕΠΑΛ Φθιώτιδας η αρχική απόφαση:

Ακολούθησε η Απόφαση με Αρ. Πρωτ.: 101211/Y2/ 06-09-2024:

Αλλά και η Απόφαση με Αρ. Πρωτ.: 102804/Y2/ 11-09-2024, στην οποία βρισκόταν μόνο το 1ο ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΕΠΑΛ ΙΣΤΙΑΙΑΣ:

Τα παραπάνω ολιγομελή δεν είναι τα μοναδικά που είχαν προταθεί  για τη Φθιώτιδα. Από τις πρώτες αποφάσεις είχαν κοπεί τα Τμήματα των ΓΕΛ Ελάτειας και Κάτω Τιθορέας που βλέπουμε στη 2η απόφαση, κάτι που είχε προκαλέσει και την Κοινοβουλευτική παρέμβαση του Βουλευτή Φθιώτιδας και Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιάννη Σαρακιώτη. Ο κ. Σαρακιώτης ζητούσε εξηγήσεις και για τη μη λειτουργία στο 1ο Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑΛ) Λαμίας και σε αυτό της Αταλάντης, ολιγομελή τμήματα, σε τομείς και ειδικότητες.

Τι γίνεται με το 1ο ΕΠΑΛ Λαμίας

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του LamiaReport, ειδικά για το 1ο ΕΠΑΛ Λαμίας στην Γ' Λυκείου του τομέα Γεωπονίας ενώ εγκρίθηκε το τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων, δεν εγκρίθηκε το τμήμα Φυτικής Παραγωγής, παρά το γεγονός ότι στους αρχικά πέντε (5) μαθητές προστέθηκαν εγγράφως και ενυπόγραφα (με υπεύθυνη δήλωση) ακόμη τέσσερις (4).

Επίσης δεν εγκρίθηκε ο τομέας Γεωπονίας τροφίμων και Περιβάλλοντος στην Β' τάξη καθώς τον Ιούνιο ήταν εγγεγραμμένοι δύο (2) μαθητές παραβλέποντας το γεγονός ότι τον Σεπτέμβριο εξέφρασαν ενδιαφέρον άλλοι τέσσερις (4) μαθητές (με υπεύθυνες δηλώσεις). Σύνολο μαθητών έξι (6)!

Και το κακό γίνεται χειρότερο αν σκεφθεί κανείς ότι έχει εγκριθεί πρόγραμμα ERASMUS (Ψηφιακή και ρομποτική Γεωργία ύψους 33.000 Ευρώ) στο σχολείο για τον τομέα Γεωπονίας και βασίζεται στην καταργημένη ειδικότητα! (Το πρόγραμμα έχει τίτλο: «Κατάρτιση στη Ψηφιακή Γεωργία και την πράσινη μετάβαση. Εφαρμογή στην Αμπελουργία»).

Από την δημοσιογραφική έρευνα προκύπτει ότι στο 1ο ΕΠΑΛ, αλλά και σε άλλα σχολεία, όπου κόπηκαν Τμήματα, όπως σε ΓΕΛ Μαρτίνου, Λιβανατών, στα ΓΕΛ Σπερχειάδας και Μακρακώμης, καθώς και στο Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Μοσχοχωρίου (σίγουρα κι αλλού), κόβονται Τμήματα τα οποία έχουν μόνιμους εκπαιδευτικούς για να διδάξουν τα μαθήματα, που σημαίνει ότι δε χρειάζεται κάποια επιπλέον πρόσληψη - κόστος για τη λειτουργία τους!

Η υπογεννητικότητα

Όλα τα παραπάνω έρχονται σε μια περίοδο όπου η υπογεννητικότητα κλείνει έτσι κι αλλιώς τμήματα σε πολλά χωριά ή και πόλεις, πρόβλημα που θα γίνει ακόμη πιο έντονο στα Λύκεια τα επόμενα δύο - τρία χρόνια.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μετά από σχετικά έγγραφα των Πρωτοβάθμιων Διευθύνσεων Εκπαίδευσης Στερεάς, η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας, αποφάσισε την αναστολή λειτουργίας για το σχολικό έτος 2024 – 2025 τριάντα ενός (31) σχολικών μονάδων, ήτοι δώδεκα (12) δημοτικών και δεκαεννέα (19) νηπιαγωγείων λόγω έλλειψης μαθητικού δυναμικού. Συγκεκριμένα:

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση