Νέα ερώτηση Σαρακιώτη για τα προβλήματα στα ΓΕΛ Μαρτίνου, Λιβανατών & Μοσχοχωρίου

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2024 21:42 Νέα ερώτηση Σαρακιώτη για τα προβλήματα στα ΓΕΛ Μαρτίνου, Λιβανατών & Μοσχοχωρίου

Στην κατάθεση νέας ερώτησης προς τον Υπουργό Παιδείας προχώρησε ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία Γιάννης Σαρακιώτης, αναφορικά με τα προβλήματα στη λειτουργία των Γενικών Λυκείων Μαρτίνου, Λιβανατών και Μοσχοχωρίου.

Όπως επισημαίνει, μέσω της κοινοβουλευτικής παρέμβασής του, ο κ. Σαρακιώτης: «Οι καταργήσεις τμημάτων και κατευθύνσεων σε Γενικά Λύκεια της ελληνικής περιφέρειας και εν προκειμένω της Φθιώτιδας συνιστά το αποκορύφωμα μιας κυβερνητικής πολιτικής, η οποία έχει οδηγήσει στην κοινωνικοοικονομική οπισθοδρόμηση και στη δημογραφική συρρίκνωση πολλών περιοχών της χώρας μας. Η μη έγκριση λειτουργίας τμημάτων και κατευθύνσεων, μετά την περιστολή δημοσίων δομών και τη ραγδαία αποβιομηχάνιση κυρίως λόγω της αναστολής λειτουργίας της μεταλλευτικής εταιρίας της ΛΑΡΚΟ, εξαναγκάζει δεκάδες νέους ανθρώπους να αποχωρήσουν από τις ιδιαίτερες πατρίδες τους και οδηγεί στη συνολική ερήμωση της υπαίθρου».

Εν συνεχεία, ο Βουλευτής Φθιώτιδας αναφέρεται σε επιμέρους περιπτώσεις Γενικών Λυκείων του Νομού τονίζοντας: «Όσον αφορά το Γενικό Λύκειο Μαρτίνου, με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας την 6η Σεπτεμβρίου (αρ. πρωτ. 101210/Δ2) δεν εγκρίθηκε η λειτουργία Τμήματος Ανθρωπιστικών Σπουδών κρινόμενο ως “ολιγομελές”, ενώ το ίδιο συνέβη και στην περίπτωση του Γενικού Λυκείου Λιβανατών στο οποίο 5 εκ των 21 μαθητών είχαν επιλέξει τις Ανθρωπιστικές Σπουδές. Μάλιστα, οι εν λόγω αποφάσεις ελήφθησαν χωρίς την έγκαιρη ενημέρωση των Διευθύνσεων των σχολικών μονάδων, με αποτέλεσμα την αδυναμία του οιουδήποτε προγραμματισμού τόσο από πλευράς τους όσο και εκ μέρους των μαθητών και των γονέων. Παρόμοια ήταν η στάση του Υπουργείου και έναντι των μαθητών, των γονέων και των εκπαιδευτικών του Γενικού Λυκείου Μοσχοχωρίου. Η μη έγκριση του Τμήματος Ανθρωπιστικών Σπουδών, παρά την ύπαρξη 4 μαθητών, συνιστά ένδειξη συρρίκνωσης μιας ολόκληρης περιοχής, καθότι το εν λόγω Λύκειο καλύπτει δεκάδες κοινότητες και ως εκ τούτου, οι μαθητές θα αναγκαστούν πλέον να διανύουν μεγάλες αποστάσεις προκειμένου να έχουν πρόσβαση στη μαθησιακή διαδικασία».

Σύμφωνα με τον κ. Σαρακιώτη: «Δεν είναι δυνατόν η Πολιτεία να προβαίνει σε λογιστικού τύπου καταγραφές όσον αφορά τη λειτουργία σχολικών μονάδων της Περιφέρειας, καθώς έστω και ολιγάριθμοι μαθητές δικαιούνται να έχουν ομαλή πρόσβαση στην εκπαιδευτική διαδικασία επί της κατεύθυνσης, την οποία επιθυμούν. Η ισότιμη συμμετοχή των μαθητών στην Πρωτοβάθμια και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση συνιστά την ελάχιστη υποχρέωση του Υπουργείου Παιδείας. Τα προβλήματα στη λειτουργία των Γενικών Λυκείων του Μαρτίνου, των Λιβανατών και του Μοσχοχωρίου αποτελούν μία σαφή ένδειξη της ερήμωσης της υπαίθρου, πρόβλημα το οποίο έχει οξυνθεί από τις αποφάσεις της Κυβέρνησης για τη διακοπή λειτουργίας υπηρεσιών και την εγκατάλειψη εμβληματικών βιομηχανιών με σαφές αναπτυξιακό αποτύπωμα στην εθνική οικονομία όπως η ΛΑΡΚΟ. Το Υπουργείο Παιδείας οφείλει να αναλάβει άμεσα τις ευθύνες του, καθώς τα σχολεία συνιστούν στήριγμα των τοπικών κοινωνιών και συγκρατούν εκατοντάδες νέους ανθρώπους στην ελληνική περιφέρεια προσφέροντάς τους τις αναγκαίες ευκαιρίες μάθησης».

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση