Σαρακιώτης: «Τα φωτοβολταϊκά έρχονται, οι αγρότες φεύγουν» (ΒΙΝΤΕΟ)

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου 2024 14:03 Σαρακιώτης: «Τα φωτοβολταϊκά έρχονται, οι αγρότες φεύγουν» (ΒΙΝΤΕΟ)

Ομιλία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Βουλή…

Στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο επιφέρει αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, παρενέβη ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία Γιάννης Σαρακιώτης σχολιάζοντας το περιεχόμενο του νομοσχεδίου αλλά και μείζονα ζητήματα της πολιτικής επικαιρότητας.

Όπως αρχικά επεσήμανε ο κ. Σαρακιώτης σχολιάζοντας την παρουσία του Πρωθυπουργού στη Δ.Ε.Θ.: «Το πρόβλημα, το οποίο ταλανίζει την ελληνική κοινωνία, την ελληνική οικονομία τα τρία τελευταία χρόνια είναι η ακρίβεια και ο κ. Μητσοτάκης προσήλθε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης χωρίς καμία απολύτως παρέμβαση για το μείζον αυτό ζήτημα. Όταν ο ίδιος άνθρωπος, στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο, μιλάει για τους “μύθους της ακρίβειας”, δεν περίμενε κανένας πολίτης ότι θα λάβει ουσιαστικά μέτρα. Και αν είναι υπερβολικός ο χαρακτηρισμός του κ. Μητσοτάκη για “μύθους της ακρίβειας”, τί μπορεί να πει κανείς για τον Υπουργό Οικονομικών του, ο οποίος χαρακτήρισε την ακρίβεια “γρίπη”; Θα περάσουν οι μέρες, θα περάσει η γρίπη, θα περάσει η ακρίβεια. Όμως, κρατάει τρία χρόνια, είναι γερός ο ιός! Ούτε κουβέντα από τον κύριο Πρωθυπουργό για μείωση Φ.Π.Α. σε είδη πρώτης ανάγκης, ούτε κουβέντα για επιβολή πλαφόν, ούτε κουβέντα για ένα οργανωμένο σχέδιο για την πάταξη της αισχροκέρδειας ενισχύοντας τους αρμόδιους γι’ αυτό μηχανισμούς, όπως έχουμε προτείνει εδώ και πολύ καιρό».

Ακολούθως, ο κ. Σαρακιώτης χαρακτήρισε «υποσχέσεις» τις «αυξήσεις», που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, τονίζοντας: «Η ανακοίνωση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών αναφέρει: “Τα 50 λεπτά σάς τα χαρίζουμε. Οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη Δ.Ε.Θ. προκάλεσαν μόνο οργή και αγανάκτηση στο σύνολο του αστυνομικού προσωπικού”. Οι Βουλευτές χειροκροτούσαν, ο Πρωθυπουργός πανηγύριζε, τα υπόλοιπα στελέχη έπλεαν σε πελάγη ευτυχίας και να ποιά είναι η απάντηση για τις αυξήσεις που εξήγγειλε ο κύριος Πρωθυπουργός; “Πάρτε τα πίσω”!»

Μάλιστα, πρόσθεσε επί των εξαγγελιών για «επιδόματα»: «Αναρωτιέμαι, γιατί άκουσα και είδα και τα θερμά χειροκροτήματα για το έκτακτο επίδομα ύψους 243 εκ. ευρώ τα Χριστούγεννα σε ευπαθείς ομάδες, το εξής: Θυμάμαι το 2017, το 2018 όταν ΣΥ.ΡΙΖ.Α. τότε έδινε 700 εκ. στις ευπαθείς ομάδες, 800 εκ. στις ευπαθείς ομάδες, τα στελέχη της Ν.Δ. έλεγαν: “Ψίχουλα”. Δεν ήταν πολλά τα 800 εκ.. Και αναρωτιέμαι, τα 243 με τα 800, εσείς πώς τα βλέπετε; Είναι περισσότερα ή λιγότερα; Και αν τα 800 εκ., που έδωσε τότε ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., με τις συνθήκες που κυβερνούσαμε εκείνη την περίοδο ήταν ψίχουλα, βρείτε μου έναν χαρακτηρισμό για τα 243 εκατομμύρια που είναι… “στήριξη”».

Επιπροσθέτως, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία σημείωσε: «Μήπως επισκέφθηκε και τη μεγαλειώδη επένδυση της Cisco, για την οποία ακούγαμε τον κ. Πιερρακάκη, τον ειδικό στις επενδύσεις και τον κ. Γεωργιάδη τρία χρόνια τώρα να πανηγυρίζει; Η επένδυση, όμως, σήμερα δεν υφίσταται, έφυγε η Cisco και άφησε και κάτι φέσια στον Δήμο Θεσσαλονίκης, τα οποία μετά από οχλήσεις τα πλήρωσε. Την επισκέφτηκε τη μεγάλη αυτή επένδυση; Οι επενδύσεις της Ν.Δ. είναι σαν τα γάλατα… λήγουν

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Σαρακιώτη: «Μίλησε ο κ. Μητσοτάκης για “διορθώσεις” στην τεκμαρτή φορολόγηση στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους αυτοαπασχολούμενους. Ο ίδιος δεν ήταν σε αυτό εδώ το Βήμα, με τον Υπουργό Οικονομικών, τον κ. Χατζηδάκη, που υπερασπίζονταν αυτόν τον τρόπο φορολόγησης; Και όταν ήταν όλοι απέναντι –ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ. και οι φορείς που εκπροσωπούν τους αυτοαπασχολούμενους, τους ελεύθερους επαγγελματίες – δεν αποδεχθήκατε κριτική, ενώ φέραμε τροπολογία για την κατάργησή της και την απορρίψατε και τώρα έρχεστε να το “βελτιώσετε”! Σε όσους έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους το προηγούμενο χρονικό διάστημα είτε γιατί ρώτησαν τους λογιστές τους αν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν με αυτό το τεκμαρτό και σε όλους αυτούς που τις έκλεισαν ή θα τις κλείσουν επειδή ήρθαν τα μπιλιετάκια της εφορίας, τί θα τους πείτε; «Συγγνώμη κάναμε λάθος νομοθέτηση. Θα το ξαναδούμε, θα το βελτιώσουμε από τη νέα χρονιά

Όσον αφορά τον πρωτογενή τομέα και τα αγροτικά ζητήματα, ο Βουλευτής Φθιώτιδας σχολίασε: «Δε μας είπε για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, που για πρώτη φορά στην Ε.Ε. οργανισμός πληρωμών βρίσκεται υπό επιτήρηση – δεν έχει ξανασυμβεί σε καμία από τις 27 χώρες της Ε.Ε., σε κανέναν οργανισμό – για παράνομες πληρωμές το 2020, το 2021, το 2022, το 2023. Αν δε με απατά η μνήμη μου, όλα αυτά τα χρόνια μία κυβέρνηση έχουμε, της Ν.Δ., ένας ήταν ο Πρωθυπουργός, ο κ. Μητσοτάκης. Βρήκε να πει μια κουβέντα, πρώτον, για αυτό το ζήτημα, αλλά και δεύτερον, για τους αγρότες και τους ανθρώπους του πρωτογενή τομέα οι οποίοι πλέον τα τελευταία χρόνια δε ξέρουν ούτε πότε θα πληρωθούν ούτε τι χρήματα θα πάρουν; Κι επειδή ήταν στο δρόμο του, θα καλούσα εγώ τον κ. Μητσοτάκη να περάσει και από τις Λιβανάτες, γιατί περίπου αυτή την περίοδο πέρυσι είχαμε σε όλη τη χώρα και βεβαίως και στο Νομό Φθιώτιδας ένα μεγάλο ζήτημα με την ακαρπία της ελιάς, είχαμε μειωμένη παραγωγή 80-90%. Είχε επισκεφθεί ελαιοπερίβολο και είχε υποσχεθεί αποζημιώσεις για την απώλεια του εισοδήματος. Είχαμε καταθέσει σειρά ερωτήσεων και ο αρμόδιος Υπουργός και ο αρμόδιος Υφυπουργός για το θέμα της ακαρπίας της ελιάς μάς έλεγαν ότι “θα γίνουν συζητήσεις, θα προκαλέσουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου και θα βγάλουμε κονδύλια και θα πληρώσουμε τους αγρότες και θα αποζημιωθούν για την απώλεια των εισοδημάτων τους”. Έφτασε Σεπτέμβρης και δεν έχει δει κανένας ούτε ένα ευρώ! Γιατί δεν πέρασε ο κ. Μητσοτάκης να επισκεφθεί και πάλι το ελαιοπερίβολο και να ρωτήσει τους αγρότες αν πιστώθηκαν τα χρήματα, πότε θα πιστωθούν, τι έχει συμβεί με αυτή τη δέσμευση του ιδίου και των Υπουργών του; Καμία οραματική, καμία αναπτυξιακή πρόταση για τον πρωτογενή τομέα, καθώς στην ελληνική περιφέρεια έχουμε και το άλλο φαινόμενο: Τα φωτοβολταϊκά έρχονται, οι αγρότες φεύγουν. Αυτό είναι το νέο σχέδιο της Ν.Δ. που υλοποιείται όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα».

Ο κ. Σαρακιώτης τοποθετήθηκε και επί των δηλώσεων του κ. Μητσοτάκη για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία υποστηρίζοντας: «Μόνο ως ανέκδοτο μπορώ να την εκλάβω αυτή τη δήλωση ότι “εμπιστεύεται τις ελληνικές εταιρείες της αμυντικής βιομηχανίας”, γιατί όταν έχουν δοθεί περί τα 14 δισ. ευρώ για εξοπλιστικά προγράμματα και δεν έχει πέσει ούτε ένα ευρώ στην αμυντική βιομηχανία, πώς στηρίζει την ελληνική αμυντική βιομηχανία; Και δεν είναι και τυχερός, γιατί λίγες μόλις μέρες μετά την παρουσία του στη Δ.Ε.Θ., αυτή τη στιγμή τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα βρίσκονται υπό κατάληψη, γιατί “στηρίζει” την ελληνική βιομηχανία ο κ. Μητσοτάκης! Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδος: “Συμβαίνει τώρα κατάληψη εργαζομένων στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα. Η εικοσιπενταετής εκχώρηση έναντι πινακίου φακής των γραμμών παραγωγής σε μία κοινοπραξία που ήρθε νύχτα, χωρίς καμία διαδικασία, η απόσυρση των Ε.Α.Σ. από την κρίσιμη παραγωγή των μεταλλικών μερών των βλημάτων και η ευρύτερη συμφωνία Ε.Α.Σ.-MSM με επαχθείς όρους και δεσμεύσεις δεν πρέπει να περάσουν”. Σε μια περίοδο που η E.E. επιδοτεί την ανάπτυξη πυρομαχικών εμείς, αντί να στηρίξουμε τα Ε.Α.Σ., κάνουμε δώρο την γραμμή παραγωγής πυρομαχικών σε Τσέχους. Πολύ έξυπνη στρατηγική! Θα διαβάσω και ανακοίνωση από τους εργαζομένους, όταν είχε βγει η είδηση της συμφωνίας της Κυβέρνησης Μητσοτάκη για τα Ε.Α.Σ.. Τί αναφέρει; “Η κρατική αμυντική βιομηχανία, άγνωστο γιατί, έχει αποσυρθεί συνειδητά από την κατασκευή των μεταλλικών μερών και του πυροσωλήνα στην παραγωγική διαδικασία βλημάτων 155 χιλ., ενώ περιορίζεται μόνο στη γόμωση. Το αντίτιμο 80-90 ευρώ, φιλοδώρημα σε σχέση με την τιμή του βλήματος – περίπου 2.500 ευρώ – ίσως να μην καλύπτει ούτε το κόστος παραγωγής. Τί μας λένε οι εργαζόμενοι; Ότι μπορούσαμε να παράγουμε βλήματα, τα οποία κοστίζουν 2.500 ευρώ, αλλά προτιμήσαμε να γίνουμε υπεργολάβοι μιας εταιρείας τσέχικης και να παράγουμε κάτι το οποίο κοστίζει 80-90 ευρώ, το οποίο δεν καλύπτει ούτε το κόστος παραγωγής. Αυτή είναι η “στήριξη” στην ελληνική αμυντική βιομηχανία! Και δεν έχω ακούσει τους συναρμόδιους Υπουργούς, πρωτίστως τον κ. Δένδια ή τον κ. Χατζηδάκη, να παίρνουν θέση γι’ αυτό το μέγα νέο σκάνδαλο της Κυβέρνησης Μητσοτάκη».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Βουλευτής Φθιώτιδας αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης τονίζοντας: «Ο κ. Φλωρίδης ανέφερε ότι “όποιος δε ψηφίζει το νομοσχέδιο εναντιώνεται στα συμφέροντα του ελληνικού λαού”. Εναντιώνονται στα συμφέροντα του ελληνικού λαού, εκτός από το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και τα υπόλοιπα κόμματα, και οι δικηγόροι και οι δικαστικοί υπάλληλοι; Δε θέλουν το συμφέρον του ελληνικού λαού; Εσείς το λέτε αυτό, που είχατε αγκαλιάσει το “κίνημα της γραβάτας” και όταν ήρθατε στην εξουσία, αυξήσατε τις ασφαλιστικές εισφορές και τη φορολόγησή τους με το τεκμαρτό; Μάλλον λόγω των “εξαιρετικών” νομοθετικών πρωτοβουλιών που έχετε φέρει απεργούν οι δικηγόροι με την έναρξη της νέας δικαστικής περιόδου! Επειδή είναι προφανώς πολύ ικανοποιημένοι από τις παρεμβάσεις σας! Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος αναφέρεται σε “εσπευσμένη εφαρμογή του νέου Δικαστικού Χάρτη, χωρίς να έχουν επιλυθεί προηγουμένως τα προβλήματα που δημιουργούνται από την εφαρμογή του νέου συστήματος” και καταλήγει: “Δημιουργείται κίνδυνος ασφάλειας δικαίου, ερημοδικιών και απώλειας δικονομικών και ουσιαστικών δικαιωμάτων”, ενώ “οδηγούνται σε απίστευτη ταλαιπωρία λειτουργοί και συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης και πολίτες διάδικοι”. Και αναφέρει ότι “όπως φαίνεται, η Κυβέρνηση δεν προτάσσει την ορθή λειτουργία της Δικαιοσύνης, αλλά την είσπραξη χρηματικών ποσών από το Ταμείο Ανάκαμψης”. Δεν τα λέει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., αλλά η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος. Και είχε το θράσος ο κ. Φλωρίδης να μιλήσει για προσλήψεις, λέγοντας ότι “δεν έχουν γίνει στο παρελθόν”. Μα, πώς να γίνουν, αγαπητέ Υπουργέ, όταν το 2010-2015 η χώρα μπήκε στα μνημόνια με τα κόμματά σας – γιατί δε ξέρω αν το 2010-2015 ήσασταν στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. ή στη Ν.Δ. – και είχαμε τον κανόνα 1 προς 5, 1 προς 10, 1 προς 7; Μνημονιακές δεσμεύσεις δεν ήταν αυτές; Και μια κουβέντα ακόμα για το επίδομα των δικαστικών υπαλλήλων. Το είχε εξαγγείλει σε συναντήσεις με την αρμόδια Ομοσπονδία ο κ. Φλωρίδης. Φέραμε τροπολογία πριν από κάποιους μήνες για τη θέσπιση του επιδόματος, δεν υπερψηφίστηκε. Έχουν περάσει τόσοι μήνες. Γι’ αυτό το επίδομα έχετε κάτι να μας πείτε

Δείτε το βίντεο της ομιλίας:

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση