Γνωρίστε τον υδάτινο δρόμο μήκους 192χλμ που διασχίζει τους νομούς Φωκίδας και Βοιωτίας

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου 2024 13:37 Γνωρίστε τον υδάτινο δρόμο μήκους 192χλμ που διασχίζει τους νομούς Φωκίδας και Βοιωτίας

Ο "δρόμος του νερού" ταξιδεύει για 192χλμ και διασχίζει τους νομούς Φωκίδας, Βοιωτίας και Αττικής για να καταλήξει στις μονάδες επεξεργασίας νερού της ΕΥΔΑΠ, στη Μάνδρα, τις Αχαρνές και το Γαλάτσι.

Η λίμνη του Μόρνου βρίσκεται ανάμεσα στους δυο μεγάλους ορεινούς όγκους της Ρούμελης, στα όρη Γκιώνα και Βαρδούσια στον νομό Φωκίδας βρίσκεται η 9η μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας, η οποία τροφοδοτεί με νερό την Αθήνα από το 1981. Μετά από δυο συνεχόμενες χρονιές ανομβρίας και ξηρασίας η λίμνη του Μόρνου συρηκνώθηκε αισθητά.

Η στάθμη του νερού της λίμνης που τροφοδοτεί για χρόνια αδιάκοπα την Αθήνα πλέον έχει υποχωρήσει πάνω από 35 μέτρα και άλλα 18 περίπου μέτρα τον τελευταίο χρόνο.

Για την μεσοπρόθεσμη εξυπηρέτηση η ΕΥΔΑΠ εξετάζει το ενδεχόμενο τροφοδότησης με νέους αγωγούς - σήραγγες που θα δημιουργηθούν από την τεχνιτή λίμνη Κρεμαστών στον Αχελώο και θα μεταφέρουν βαρυτικά 100 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού ετησίως, προς την λίμνη του Μόρνου, έτσι ώστε να μην αντιμετωπίσει για τα επόμενα 30 χρόνια πρόβλημα υδροδότησης η Αθήνα.

Το συγκεκριμένο έργο αναμένεται να παραδοθεί το 2027 - 2028.

Δείτε το βίντεο συμπαραγωγής : ‪@Millerium-MichaelMiller‬ & ‪@upstories‬:

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση