MENU
weather-icon 25 oC
Αναζήτηση:

Στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο υπόθεση εκτροχιασμού τραίνου στο Σ.Σ. Λιανοκλαδίου

Στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο υπόθεση εκτροχιασμού τραίνου στο Σ.Σ. Λιανοκλαδίου

Τι αποφάσισε για κλειδούχο, μηχανοδηγό και προϊστάμενο αμαξοστοιχίας…

Η υπόθεση εκτροχιασμού της αμαξοστοιχίας 1511 που εκτελούσε το δρομολόγιο Λιανοκλάδι – Αθήνα μέσω της παλαιάς γραμμής Μπράλος – Αμφίκλεια – Τιθορέα, τον Νοέμβριο του 2018, εκδικάστηκε από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Λαμίας την Τρίτη 15 Οκτωβρίου.

Κατηγορούμενοι ο κλειδούχος της ΟΣΕ ΑΕ, ο μηχανοδηγός της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ο προϊστάμενος της επιβατικής αμαξοστοιχίας, για τις πράξεις των επικίνδυνων παρεμβάσεων στη συγκοινωνία μέσω σταθερής τροχιάς από αμέλεια, διά παραλείψεως.

Το σιδηροδρομικό ατύχημα είχε σημειωθεί στις 16 Νοεμβρίου στις 06:45’ το πρωί και το ευτύχημα είναι ότι δεν τραυματίστηκε επιβάτης ή προσωπικό, παρά το γεγονός ότι ο συρμός συνέχισε εκτροχιασμένος για περίπου 80 μέτρα, προκαλώντας και το κλείσιμο των δύο γραμμών (ανόδου - καθόδου). Μάλιστα από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ είχαν δρομολογηθεί λεωφορεία στο κομμάτι Λιανοκλάδι - Παλαιοφάρσαλος.

Κατά την ακροαματική διαδικασία αναφέρθηκε ότι υπήρξε παράλειψη από τον κλειδούχο να γυρίσει τη σωστή γραμμή και να τροχοδρομήσει σωστά την αμαξοστοιχία, ενώ η ευθύνη των ετέρων ήταν κατά περίπτωση ότι δεν βρισκόταν στο σωστό σημείο ή ότι δεν ενήργησε εγκαίρως ώστε να χρησιμοποιηθεί το σύστημα πέδησης.

Τελικά μετά και τις απολογίες των κατηγορουμένων και τις αγορεύσεις των συνηγόρων τους, το Δικαστήριο έκρινε ένοχο μόνο τον πρώτο εξ αυτών επιβάλλοντάς του ποινή φυλάκισης 11 μηνών με 3ετη αναστολή, αποδεχόμενο την ειλικρινή μεταμέλειά του. Οι άλλοι δύο κρίθηκαν αθώοι, όπως ήταν και η πρόταση του Εισαγγελέα.