MENU
weather-icon 23 oC
Αναζήτηση:

Σεισμός στην Τουρκία: Τι είναι το φαινόμενο της «αρμονικής κατάρρευσης» που προκάλεσε την μεγάλη καταστροφή

Σεισμός στην Τουρκία: Τι είναι το φαινόμενο της «αρμονικής κατάρρευσης» που προκάλεσε την μεγάλη καταστροφή

Η εξήγηση πίσω από τα κτήρια που έπεφταν σαν τραπουλόχαρτα μετά τους μεγάλους σεισμούς στην Τουρκία, ενώ άλλα δίπλα τους ακριβώς έμειναν ανέπαφα - Εξηγεί ο καθηγητής Καρύδης.

Από τηννοτιοανατολική Τουρκίαόπου έχει πάειγια να μελετήσει τα αίτια της μεγάλης καταστροφήςαπό τον σεισμότων 7,8 ρίχτερπου ισοπέδωσε ολόκληρες πόλεις οΠαναγιώτης Καρύδης,καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών, μίλησε στην ΕΡΤ για όλα όσα διαπιστώνει στη δομική υποδομή.

«Εμείς εξετάζουμε κυρίως τα κτήρια, δηλαδή το γιατί έπεσαν κατ’ αυτόν τον τρόποκαι γιατί άλλα δεν κατέρρευσανενώ ήταν δίπλα σε άλλα πουέπεσανκαι ήτανπαρόμοια.Εξετάζουμετη δομική υποδομή, τηνκατάστασητωνκτηρίων»δήλωσε στις«Συνδέσεις»ο επιστήμονας.Μιλώντας για τις πολυόροφες κατασκευές στην Τουρκίαπου έχουν χτιστεί με παλαιότερο αντισεισμικό κανονισμόσε σχέση με την Ελλάδα, ήταν αποκαλυπτικός για όσα αντίκρυσε.

Ο επιστήμονας που συμμετέχει στηνελληνική αποστολή έρευναςκαιδιάσωσηςερωτηθείς για τιςπολυκατοικίεςπου κατέρρευσαν σανχάρτινος πύργος,ενώ άλλες δίπλα τους στέκουν ανέπαφες σημείωσε ότι στη διεθνή βιβλιογραφία αυτό το γεγονός λέγεται«αρμονική κατάρρευση».

«Αυτό οφείλεται στον τρόπο της διέγερσης του εδάφους από το σεισμό. Συνδυασμόςκατακόρυφωνκαιοριζόντιων κυμάτωνκυρίως στην κεντρική περιοχή» σημείωσε ενώ αναφερόμενος στο τεράστιο ανθρώπινο τίμημα της τραγωδίας δήλωσε ότιοφείλεται στις ακαριαίες καταρρεύσεις.

«Η κατάρρευση έγινε ακαριαία και περίπου δεν ισχύουν αυτά που λέμε “μπες κάτω από το τραπέζι” ή“προσπάθησε να βρεις μια περιοχή που είναι πιο ασφαλής”. Σε αυτές τις περιπτώσειςδεν προλαβαίνει ο κόσμοςνα αντιδράσει με τίποτα. Βρίσκεται κατευθείαν κάτω», σχολίασε.

Εξηγώνταςγιατί έπεσαν κάποια κτήρια και άλλα άντεξανενώ ήταν ίδιες κατασκευές από τον ίδιοεργολάβο,με τον ίδιομηχανικό,επανέλαβε ότι οφείλεται στην “αρμονική κατάρρευση”, δηλαδήστο πώς κινείται το έδαφος από το σεισμό.«Όταν είμαστε μακριά από το επίκεντρο, η δόνηση είναι ενιαία. Όταν είμαστε κοντά στο επίκεντρο,η δόνηση είναι εντελώς ανώμαλη. Αυτό παρατηρήθηκε στη Ρικομέξ που έπεσε ενώ δίπλα, ένα τριώροφο κτήριοαπό σαθρά υλικά δεν έπαθε τίποτα» είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Καρύδη το τραγικό αυτό αποτέλεσμα είναι συνάρτηση παραμέτρων: Πρώτον,το μέγεθος του σεισμού,το οποίο συμβάλλει τόσο στην ένταση όσο και στην έκταση. Δεύτερον,είναι το βάθος του σεισμού».

Ο καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών τόνισε ότι η καταστροφήήταν μεγάλη γιατί το επίκεντρο του σεισμού ήταν κάτω από τα σπίτιακαι γιατί έγινε την ώρα που ο κόσμος κοιμόταν.«Ένακτήριο τριών ετών κατέρρευσε χθες με έναν σεισμό 3,5 Ρίχτεργιατί είχε ήδη καταπονηθεί», συμπλήρωσε επισημαίνοντας ότιένα εξασθενημένο κτήριο μπορεί να καταρρεύσει. Και όπως διευκρίνισε στην Τουρκία, αλλά και την Συρία, έχουμε συνδυασμόδυσμενών παραμέτρων.

«Έχω πάει σε πάρα πάρα πολλούς σεισμούς σε όλο τον κόσμο. Τέτοιο πράγμα δεν έχω ξαναδεί. Η έκταση της ζημιάς είναι σχεδόν μια Ελλάδα. Δεν είναι μικρό. H οποιαδήποτε βοήθεια και αν σταλεί δεν φτάνει με τίποτα, δεν επαρκεί.Είναι σταγόνα στον ωκεανό ό,τι γίνεται. Είναι περιοχές που ακόμα δεν έχει πάει άνθρωπος. Φοβάμαι ότι το τίμημα θα είναι πολύ μεγάλο», δήλωσε ο κ. Καρύδης.



Πάνω από 9.600 οι νεκροί στα ερείπια - Περιορίζονται οι ελπίδες για τον εντοπισμό επιζώντων

Μεγαλώνει διαρκώς ο τραγικός κατάλογος νεκρών από τους ισχυρούς σεισμούς που «χτύπησαν» τη Δευτέρα την Τουρκία και τη Συρία, ενώ όσο περνούν οι ώρες, λιγοστεύουν οι ελπίδες για τον εντοπισμό και την ανάσυρση ζωντανών από τα συντρίμμια.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την τουρκική υπηρεσία καταστροφών και έκτακτης ανάγκης, οι άνθρωποι που έχουν χάσει τη ζωή τους στην Τουρκία ανέρχονται σε 7.108, ενώ οι τραυματίες είναι 40.910. Στη Συρία, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του Aljazeera σε 2.530. Συνολικά, πλέον, οι νεκροί ξεπερνούν τους 9.600 (9.638), ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία για τους αγνοούμενους.

Με τα δεδομένα, πάντως, που έχουν διαμορφωθεί, οι ελπίδες για τον εντοπισμό επιζώντων περιορίζονται διαρκώς, όπως δήλωσε και ο Ευθύμης Λέκκας, που βρίσκεται στην Τουρκία μαζί με την ελληνική ομάδα διάσωσης. Ο κακός καιρός περιπλέκει τον αγώνα των σωστικών συνεργείων και ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών προειδοποίησε χθες, Τρίτη, ότι οι προσεχείς 48 ώρες θα είναι "κρίσιμες" για την ανεύρεση επιζώντων.