MENU
weather-icon 18 oC
Αναζήτηση:

Τι παθαίνουν οι ελέφαντες όταν κουβαλούν για χρόνια στην πλάτη τους τουρίστες

Τι παθαίνουν οι ελέφαντες όταν κουβαλούν για χρόνια στην πλάτη τους τουρίστες

Μπορεί οιελέφαντεςνα είναι γνωστοί για το μέγεθος και τη δύναμή τους, αυτό δε σημαίνει όμως πως είναι και άτρωτοι. Σε αρκετές περιοχές χρησιμοποιούνται ως τουριστική «ατραξιόν» με εκατοντάδες τουρίστες να τους καβαλάνε για μια βόλτα, μια πρακτική άκρως επικίνδυνη για τα αγαπητά παχύδερμα.

Φιλοζωϊκός οργανισμός άγριων ζώων στηνΤαϊλάνδη(Wildlife Friends Foundation in Thailand) εξηγεί τι ακριβώς συμβαίνει στα ζώα, δημοσιεύονταςφωτογραφία, ενός ελέφαντα που δούλεψε για 25 χρόνια στη βιομηχανία του τουρισμού και εξαναγκαζόταν να κουβαλάει ακομα και6 τουρίστεςταυτόχρονα.

Πρόκειται για την 71χρονη πλέον, θηλυκή ελεφαντίνα που ονομάζεταιΠάι Λιν(Pai Lin). Ησπονδυλική της στήληέχει παραμορφωθεί εντελώς από το βάρος τόσων χρόνων.

«Η πλάτη της Πάι Λιν φέρει ακόμα τα σημάδια από τα σημεία στα οποία της ασκούνταν πίεση από όσους την καβαλούσαν», εξηγεί ο οργανισμός. Αναφέρει ακόμη πως «ησυνεχής πίεσηστα σώματα (των ελεφάντων) μπορεί να καταστρέψει τονιστόκαι ταοστάστην πλάτη τους, προκαλώνταςμη αναστρέψιμη βλάβηστη σπονδυλική τους στήλη».

Οιβόλτεςμε ελέφαντες είναι μια άκρωςδημοφιλής τουριστική δραστηριότητασε χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας. Ακτιβιστές καταγγέλουν, πως η πρακτική αυτή αποτελεί μία μορφή βίας κατά της άγριας ζωής, καθώς τα σώματά τους δεν είναι διαμορφωμένα για να μεταφέρουν μέχρι και 6 ανθρώπους ταυτοχρόνως.

Σύμφωνα με την Wildlife Friends Foundation in Thailand τα ζώα αυτά αξιοποιούνται και σε άλλους τομείς όπως ηυλοτομία, με πολλούς ελέφαντες ναπεθαίνουναπόεξάντλησηαλλά και απόυποσιτισμό, αφού κυριολεκτικάδουλεύουν μέχρι θανάτου.

«Η Πάι Λιν έφτασε στο καταφύγιό μας το2006,όπου μέχρι τότε εργαζόταν στην τουριστική βιομηχανία τηςΤαϊλάνδης», δήλωσε στοCNNiο Έντουιν Βικ, διευθυντής και ιδρυτής του οργανισμού, ενώ προσθέτει πως «τηνπαράτησεο προηγούμενοςιδιοκτήτηςτης, γιατί ήταν πολύαργήκαι πονούσε συνεχώς, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτητικές συνθήκες εργασίας».

Ο Βικ εξήγησε πως θέλουν να γίνει γνωστή η ιστορία της Πάι Λιν, προκειμένου να υπάρξειευαισθητοποίησηγια τηνκαταπόνησητωνελεφάντωνκαι για να σταματήσουν οι τουρίστες να τους χρησιμοποιούν για να πηγαίνουν τις «βόλτες τους» ενώ βρίσκονται σε διακοπές.

Όπως επισημαίνει: «Είναι σημαντικό να αντιλαμβανόμαστε ότι, οιελέφαντες, εν συγκρίσει με τα άλογα,δενπροβλέπεται να χρησιμοποιούνται γιαιππασία. Δεν είναι εξημερωμένα ζώα, τα παίρνουν από την άγρια φύση και κρατούνται σεάθλιες συνθήκες».

Η Πάι Λιν ζει μαζί με άλλους24 διασωθέντες ελέφαντεςστο καταφύγιο του οργανισμού, κοντά στην παραθαλάσσια πόλη Χουά Χιν, που είναι περίπου 2,5 ώρες οδικώς μακριά από την Μπανγκόκ. Έχει μεγαλώσει πλέον και έχει πάρει παραπάνω κιλά. «Είναιπιο βαριάαπό όταν ήρθε πρώτη φορά σε εμάς. Ωστόσο, μπορείτε να δείτε το σχήμα της σπονδυλικής της στήλης, καθώς έχει υποστεί σωματική παραμόρφωση, με την οποία θα πρέπει να ζήσει για το υπόλοιπο του βίου της, όμως είναι καλά», πρόσθεσε ο Βικ.

Μάλιστα, ανέφερε πως «είναι σίγουραεσωστρεφήςκαι δεν της αρέσει να περιτριγυρίζεται από άλλους ελέφαντες, ωστόσο, απολαμβάνει την προσοχή των ανθρώπων», ενώ καταλήγοντας σημείωσε ότι «είναικυκλοθυμικήόσον αφορά στοφαγητό,αλλά είναι πολύαξιαγάπητοςελέφαντας».

Πηγή: cnn.gr